Voorgesneden groenten en fruit minder populair door coronacrisis

Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan door de coronacrisis onder druk. Dit komt naar voren in het rapport 'Tuinbouw in zwaar weer door de Coronacrisis' van de Rabobank.

Economische krimp

Deze trend zal verergeren door een wereldwijde economische krimp van 2,6 procent en een Nederlandse economische krimp van 5 procent die in 2020 door de Rabobank wordt voorspeld. Verwacht wordt dat er tegen die tijd een hogere werkloosheid zal zijn en veel bedrijven hun deuren zullen moeten sluiten.

Minder mensen in het openbaar vervoer

"De coronacrisis heeft daarmee ook impact op de voedingstuinbouw", aldus Rabo-analist tuinbouw en sierteelt Lambert van Horen. Een deel van de oorzaak voor de druk op gemaksverse producten zoals voorgesneden groenten en fruit, is dat er veel minder mensen reizen met het openbaar vervoer dan in de tijd vóór de coronacrisis. Dit betekent dat er een lagere afzet is op retaillocaties buitenhuis zoals de Albert Heijn to go, kiosks en restaurants.

Vaker samen eten

Maar ook in supermarkten wordt er minder gemaksvers verkocht. De reden hiervoor is dat gezinnen in tijden van corona vaker samen eten en daarnaast zijn gemaksproducten duurder. Gezinnen die minder te besteden hebben door salarisverlaging of baanverlies bezuinigen daarom op deze relatief dure voorgesneden verse groenten en fruit.

Bronnen: Rabobank en Nieuwe Oogst