Verspakketten populairder dan ooit

Nederlanders stopten in 2019 vaker groenten en fruit in hun winkelwagentje dan in 2018. In totaal nam het gekochte volume verse groenten en fruit met twee procent toe. Deze groei is met name te danken aan de enorme populariteit van de verspakketten. De verkoop van deze pakketten is in het afgelopen jaar met bijna 40% gestegen.

Dat blijkt uit cijfers die branchevereniging GroentenFruit Huis gisteren heeft gepubliceerd. Inmiddels koopt één op de drie huishoudens in Nederland verspakketten en zijn de pakketten in vrijwel iedere supermarkt te koop. Dat is niet verwonderlijk, want deze pakketten maken het makkelijk om snel een betaalbare en groenterijke maaltijd op tafel te zetten.

Makkelijk meer groente eten

Verspakketten maken het makkelijker om aan je dagelijkse portie groente te komen. Uit een verpakkettentest van de consumentenbond blijkt dat deze vaak flink wat groente bevatten, gemiddeld iets meer dan 200 gram per portie.

De pakketten bevatten gemiddeld zelfs meer groente dan de verpakking belooft. Een woordvoerder van de Lidl legt uit hoe dat komt: 'Groente heeft geen vast gewicht. Wij kopen daarom in een bepaalde bandbreedte. Voor de berekening van het eindgewicht van een verspakket gaan wij uit van het minimale gewicht per groente. Hierdoor kunnen we garanderen dat het eindgewicht op de verpakking ook daadwerkelijk minimaal aanwezig is.'

Goedkoper dan los

Het voordeel van verspakketten is dat je alle benodigde verse ingrediënten in één keer kan kopen voor een vaste prijs. Maar is deze prijs hoger of lager dan wanneer je alles los zou kopen? Het Avrotros programma Radar zocht dit uit bij de pakketten voor pompoensoep en curry van de Albert Heijn, Lidl en Jumbo. Daaruit bleek dat alle maaltijdpakketten goedkoper waren dan de losse ingrediënten uit de winkel, behalve de pompoensoep van de Lidl. Bij het rodecurrypakket van de Jumbo was het prijsverschil het grootst: het pakket kost 4,49 terwijl de losse ingrediënten samen maar liefst 8,37 kosten.