Steeds meer bewijs voor beschermend effect van groente en fruit tegen diabetes type 2

Er is weer nieuw bewijs voor het beschermende effect van het eten van groente en fruit voor diabetes type 2. Een studie hierover werd vorige week gepubliceerd in het medische tijdschrift The BMJ.

De studie

De studie werd uitgevoerd door wetenschapper Nita Forouhi en collega's van de Universiteit van Cambridge. Zij onderzochten het verband tussen verschillende indicatoren voor groente- en fruitconsumptie en het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van data van bijna 23.000 mannen en vrouwen (mét en zonder diabetes).

Indicatoren voor groente- en fruitconsumptie

De eerste indicator voor groente- en fruitconsumptie was het gehalte vitamine C in het bloedplasma. Een toename van een standaarddeviatie van deze indicator was geassocieerd met een daling van 18% in kans op diabetes type 2.

De kans op diabetes type 2 nam met 25% af wanneer de tweede indicator voor groente- en fruitconsumptie werd gebruikt: de totale carotenoïde gehalte in het bloed. Carotenoïden zijn natuurlijke kleurstoffen die bepaalde groenten en fruit hun kleur geven. Zo zitten bijvoorbeeld alfacaroteen en betacaroteen in wortels, mango's en pompoen. Sommige carotenoïden kunnen in het lichaam omgezet worden in vitamine A.

De derde gebruikte indicator voor groente- en fruitconsumptie was samengesteld uit het gehalte vitamine C én het gehalte carotenoïden in het bloedplasma. De deelnemers in het hoogste kwintiel van de samengestelde indicator (gelijk aan 508 gram groente en fruit per dag) hadden een 50% lagere kans op diabetes type 2 dan degenen in het laagste kwintiel (gelijk aan 274 gram groente en fruit per dag). Een toename van een standaarddeviatie in deze samengestelde indicator (gelijk aan 66 gram groente en fruit per dag) was gerelateerd aan een 25% lagere kans op diabetes type 2.

Conclusie

Zelfs wanneer je groente- en fruitinname maar een klein beetje verhoogt, kan dit helpen om de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen. Dus kom maar door met die groente en dat fruit!

Bron: NAGF