Spelletjes helpen kinderen aan meer groenten en fruit

Bordspelletjes, kaartspellen en computerspelletjes kunnen kinderen helpen meer groenten en fruit te eten. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Copenhagen.

De onderzoekers analyseerden 43 studies over de invloed van spelletjes op het eetgedrag van kinderen. De meeste spelletjes bleken een positief effect te hebben door toename van kennis en een veranderde houding tegenover groenten en fruit. In de best werkende spellen was de speler een held op een missie, was er sprake van competitie en had het spel een boeiend einde.

Vijanden verslaan door groente en fruit te eten

In een van de spellen gingen kinderen als superheld op pad om mensen te verslaan door groenten en fruit te eten. Door het spelen van dit spel gingen kinderen 44 procent meer groente en 66 procent meer fruit eten. Ook stonden de kinderen meer open om nieuwe groeten en fruit te proeven. Proeven is belangrijk om nieuwe groenten en fruit lekker te leren vinden en zo kieskeurig eetgedrag te verminderen. 

Intrinsiek motiveren

Spellen hebben het meeste effect als ze kinderen intrinsiek motiveren. Dit kan bijvoorbeeld door kinderen kennis over te dragen in het spel en het ze te laten toepassen. Het is hierbij belangrijk dat kinderen zich competent voelen om het spel te spelen en dat ze zich onderdeel voelen van een team.

Meer onderzoek is nodig om te onderzoeken wat de lange-termijn effecten zijn en wat de onderliggende mechanismes zijn voor gedragsverandering.

Bron: NAGF