Regio Deal Foodvalley van start met experimenten voor een gezonde voedselomgeving

Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht zijn in de regio Foodvalley en de gemeente Utrecht van start gegaan met gezonde voedingsexperimenten voor een gezonde en duurzame voedselomgeving in verschillende contexten. Dit wordt uitgevoerd vanuit de Regio Deal Foodvalley. De experimenten worden met name rond scholen uitgevoerd, maar ook rond bedrijven en zorginstellingen.

Bron foto: Strategische Agenda 2020-2025 Regio Foodvalley

Een van de experimenten is voor zwangere vrouwen in tien gemeenten, die voedingsadvies krijgen via een app om hun voedselconsumptie te verbeteren. In samenwerking met consultatiebureaus en verloskundigen wordt een strategie ontwikkeld en geëvalueerd. 

Ook zal er een experiment plaatsvinden om voedings- en leefstijlinterventies in te zetten bij mensen met (risico op) hart- en vaatziekten en bij kankerpatiënten. Er wordt nagedacht hoe een gezonder eetpatroon aan te leren is en vol te houden.   

Bekijk hier welke experimenten er nog meer uitgevoerd gaan worden.

Regio Deal Foodvalley

De Regio Deal Foodvalley is een meerjarige samenwerking tussen acht partijen uit de regio en het Rijk met als doel om te werken aan gezond en duurzaam voedsel voor de toekomst. Hiervoor worden drie thema's gehanteerd: landbouwtransitie, gezonde voeding en kennis & innovatie. Specifiek voor het thema gezonde voeding is het doel om een omgeving te creëren (o.a. bij scholen, gemeenten, bedrijven en ziekenhuizen) die mensen verleidt tot het eten van gezond en duurzaam voedsel. De partners rond het thema gezonde voeding zijn Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Prinses Maxima Centrum, Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Utrecht en Alliantie Voeding in de Zorg.

Bron: NAGF