Lunchen met groenten en fruit in Coronatijd

Bijna 80 procent van de Nederlandse consumenten kiest ook thuis voor een oer-Hollandse boterham tijdens de lunch. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1020 consumenten, dat werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Multiscope in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Tussen 7 en 15 september vulden de consumenten een vragenlijst in over hun lunchgedrag vóór en sinds de start van de Coronacrisis.

Kantoorkantine verruild voor thuis

"Zoals verwacht is het effect van thuiswerken duidelijk te zien. Men luncht vaker thuis in plaats van op kantoor sinds de start van de Coronacrisis", zegt Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF. Van de respondenten gaf 50 procent aan vóór de Coronacrisis wel eens thuis aan tafel te lunchen op doordeweekse dagen. Sinds de start van de Coronacrisis is dit aantal met 11 procent toegenomen. Aan de andere kant is de hoeveelheid mensen die doordeweeks wel eens in de kantine op kantoor lunchen, met bijna 14 procent afgenomen tot 14,6 procent.

"Ook zien we een duidelijke verschuiving in het lunchgezelschap", zegt Bemelmans. Meer mensen lunchen nu samen met hun partner (stijging van 11 procent) en/of gezin (stijging van 5 procent) en minder mensen lunchen sinds het begin van de Coronacrisis met hun collega's (daling van 17 procent). 

Brood met stip op 1

"De oer-Hollandse broodlunch is onverminderd populair tijdens de Coronacrisis", aldus Bemelmans. Alhoewel het aantal consumenten dat wel eens brood bij de lunch eet sinds de start van de Coronacrisis met 8 procent is gedaald, eet alsnog een grote meerderheid (78 procent) wel eens brood bij de lunch. Fruit en soep volgen met bijna 50 en 40 procent.

Thuis meer groenten tijdens de lunch

Daarnaast is er een kleine toename in de frequentie van groenten en fruit bij de lunch te zien. Een klein deel van de ondervraagden eet nu vaker groenten en/of fruit bij de lunch dan voorheen. Er is echter ruimte voor verbetering. Op 14 oktober tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag besteden we uitgebreid aandacht aan een groente- en fruitrijke lunch. Hiermee wil het NAGF de Nederlandse bevolking stimuleren tot het consumeren van meer heerlijke groenten en fruit. Niet alleen thuis maar ook op kantoor en onderweg.

Het NAGF onderzoekt de vraag: Hoe kleurrijk is onze lunch en hebben we iets veranderd aan de lunch sinds de Coronacrisis'? Dit is het eerste nieuwsbericht met resultaten uit dit onderzoek.

Klik hier voor informatie over de Nationale Groente- en Fruitdag.

Voor meer informatie over het onderzoek: Karin Bemelmans, bemelmans@nagf.nl

Bron: NAGF