Healthy Food Congress verbindt met gezondheidszorg

Vrijdag 5 april werd de expozaal van het Beatrix Theater in Utrecht omgetoverd tot gezondheids-Walhalla voor de 5e editie van het Healthy Food Congress. Dit werd tegelijkertijd georganiseerd met het congres Arts & Leefstijl waar ruim 600 artsen, diëtisten en andere zorgverleners op af kwamen. In de pauzes wisten beide groepen elkaar goed te vinden op de leefstijlmarkt.

Staatssecretaris Blokhuis was op het Healthy Food Congress aanwezig en sprak ook met de AGF-achterban over de belangrijke rol van groenten en fruit in het Nationaal Preventieakkoord.

Bezoekers aan Arts & Leefstijl waren te herkennen aan een groen key-cord, bezoekers van het Healthy Food Congress aan een paars key-cord. Af en toe maakten bezoekers een uitstapje naar het andere congres. Dat geeft aan dat de kracht van onder andere groenten en fruit in een gezonde leefstijl door een groeiende groep artsen wordt erkend.

Op het podium benadrukte kinderarts dr. Koen Joosten hoe belangrijk gezonde voeding is voor, tijdens en na de zwangerschap en als onderdeel van een gezonde leefstijl voor iedereen, ongeacht leeftijd. In een kort vraaggesprek gaf Karin Zwinkels, wethouder in Gemeente Westland aan dat de glastuinbouw één van de economische motoren is van Nederland. "Mensen willen gezondheid en geluk. Dat is wat de glastuinbouw levert. Dat vormt een mooie match met de doelstelling van het Healthy Food Congress. Samenbrengen van de voedingstuinbouw en de zorg met in het verlengde uiteindelijk alle consumenten."

Schaatscoach en key-note spreker Jac Orie vertelde over de belangrijke rol van groenten en fruit voor topsporters: "Zonder voldoende groenten en fruit rijd je geen wereldrecord".

Tijdens diverse workshop konden de aanwezigen zelf aan de slag met het onderwerp gezond eten.

Artsen ondertekenen manifest

Dr. Koen Joosten pleitte tijdens het congres Arts & Leefstijl voor het ondertekenen van een manifest waarmee zij aangaven een bijdrage te willen leveren aan de ontwikkeling van Nederland als gezondste delta ter wereld wordt. Dit betekent concreet dat het aantal slachtoffers als gevolg van welvaart- en voedingsgerelateerde ziekten jaarlijks substantieel afneemt (in plaats van stijgt). "Dat kan door onder meer met steun en instemming van de overheid:

  • Een gezond voedings- en leefstijlpatroon als onderdeel bij ieder medisch consult.
  • Meer aandacht voor de gezondheidswaarde van groente en fruit en dit structureel vastleggen (onafhankelijk beoordeling).
  • Meer aandacht voor belang en effect van voeding en leefstijl in de scholing van basisartsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners.
  • Maatwerkoplossingen voedingsconcepten in ziekenhuizen en zorginstellingen: betere smaak, kleinere porties, en zout volgens de norm.
  • Verbinding medische en tuinbouwsector om kennis te bundelen en gezondheid te bevorderen: matchmakers zijn hiervoor nodig (bij voorkeur met steun van het ministerie van VWS).

Binnen een paar minuten tijd was dit manifest door ruim 100 artsen ondertekend.

Bron: www.groentenfruithuis.nl