Belgen kopen minder verse groenten en fruit

In de periode juli 2018 tot juni 2019 kochten Belgen minder verse groenten en fruit. Zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) met behulp van data van GfK.

Door een hogere gemiddelde groenteprijs stegen de groentebestedingen in de periode juli 2018 tot juni 2019 met 5%. Het aangekochte volume per capita van verse groenten daalde echter met 3%. Binnen de top tien deden alleen komkommers (+4,5%) en witlof (status quo) het goed. De andere groentesoorten in de top tien daalden in volume. Tomaat blijft de nummer één in de top tien, op de voet gevolgd door de wortel.

Vers fruit bleef stabiel in prijs maar het aangekochte volume vers fruit per capita daalde met 4%. Hierdoor daalde de fruitbesteding ook met 4%. De banaan neemt de nummer één positie over van de appel. Opvallende stijgers in de fruit top 10 waren meloen (+17%), kiwi (+10%) en aardbei (+5%). Ook blauwe bosbessen en de frambozen blijven het goed doen.

In Nederland stopte de consument in 2019 juist vaker groenten en fruit in het winkelwagentje. Ondanks de BTW verhoging kochten Nederlanders 2% meer verse groenten en fruit. Dat blijkt uit consumentendata die GroentenFruit Huis heeft aangekocht bij GfK. De consument betaalde gemiddeld 4% meer voor een kilo verse groenten ten opzichte van 2018, terwijl de kiloprijs van vers fruit 1% daalde. De groei wordt vooral gedreven door gesneden verse groenten en verspakketten.

Bron: Gondola