Zo kies je als moeder vaker voor groente of fruit als tussendoortje voor je kind

Overgewicht bij jonge kinderen wordt een steeds groter probleem. Een van de oorzaken hiervan is het frequente snackgedrag van calorierijke tussendoortjes. Moeders hebben veel invloed op dit snackgedrag. Daarom is het belangrijk om te weten waarom moeders kiezen voor het geven van bepaalde tussendoortjes. Wat beweegt hen tot het kiezen van calorierijke tussendoortjes en wat helpt hun om juist gezonde tussendoortjes, zoals groenten en fruit, te geven? Dit was het doel van het onderzoek van Femke Brouwer-Damen, promovendus aan de Wageningen Universiteit.

Gezondheid en smaak

Uit het onderzoek bleek dat gezondheid en smaak door veel moeders belangrijk wordt gevonden voor het geven van tussendoortjes aan hun 2-7 jaar oude kind. Bij het geven van gezonde tussendoortjes wordt een conflict ervaren tussen deze twee factoren.

Gemak

Ook gemak is een belangrijke factor bij de keuze voor een tussendoortje. Wanneer moeders niet tevreden zijn met hun keuze, dan heeft dit vaak te maken met gemak. "Wanneer moeders het druk hebben, geven ze vaak snel een voorverpakt koekje. Achteraf balen ze daarvan en hadden ze liever fruit geschild, maar daar hadden ze geen tijd voor", aldus Brouwer-Damen.

Beschikbaarheid

Beschikbaarheid is ook een invloedrijke factor. Als er geen groenten en fruit in huis zijn gehaald, dan wordt daar waarschijnlijk niet voor gekozen. In tegenstelling, als er een kleurrijke volle fruitschaal op tafel staat, dan pakken moeders sneller een stuk fruit als hun kind om een tussendoortje vraagt.

"Ook kennis speelt een rol. Sommige moeders denken dat ze iets gezonds geven, terwijl dit niet zo is", zegt Brouwer-Damen.

Vaker fruit en groente tussendoor

Nu we weten dat bovengenoemde factoren invloed hebben op het gedrag van moeders, kan daar gericht op ingespeeld worden. Di√ętisten kunnen moeders aanbevelen om groenten en fruit op een rustiger moment alvast klaar te maken. Ook kan het helpen om fruit te snijden met de schil er nog aan. Dat scheelt tijd en bovendien is het gezonder door de vele vitamines die net onder de schil zitten. Een andere aanbeveling is om een groenten en fruit (op een aantrekkelijke manier)  goed in het zicht te zetten. Zet bijvoorbeeld een schaaltje met kleurrijke snackgroenten op tafel waar kinderen altijd van mogen pakken als ze willen.

Naast deze gedragsinterventies kan het helpen als er nieuwe gezonde groente- en fruitrijke producten voor kinderen ontwikkeld worden die aansluiten bij hun smaakbeleving en ook inspelen op gemak voor moeders.

Bron: NAGF