Zeegroenten: de groenten van de toekomst?
Zeegroenten zouden in de toekomst een nieuwe duurzame en milieuvriendelijke voedingsbron kunnen worden. Dit zeggen aquacultuurdeskundigen in Florida. Zij hebben dit voorjaar een onderzoek uitgevoerd naar de beste teeltomstandigheden voor zeegroenten.

Wat zijn zeegroenten?
Voorbeelden van zeegroenten zijn lamsoor, zeekraal, loogkruid, zeepostelein en zeekool. Ze hebben zout nodig om te overleven en hebben daardoor een zilte smaak. Naast dat zeegroenten gekweekt kunnen worden, groeien ze van nature in kustgebieden zoals Florida (waar het onderzoek plaatsvond). Zeegroenten zijn bovendien erg gezond omdat ze rijk zijn aan vitamines en mineralen zoals zink en jodium.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden zeegroenten geteeld in bassins in viskwekerijen voor tien weken lang. Visresten werden gebruikt als 'kunstmest'. Drie verschillende hydroponische media werden gebruikt om te vergelijken: zand, kleikorrels en water met voedingsstoffen. De zandgrond bleek het beste groeiresultaat te hebben. Voor viskwekers kan het kweken van zeegroenten een mooie aanvulling zijn op het kweken van vis.
Duurzaam
Het kweken van zeegroenten kan op een duurzame manier gebeuren. Allereerst worden zeegroenten in de zee geteeld waardoor er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de schaarse landbouwgrond. Verder nemen zeegroenten effectief ammonium, nitraal en fosfaat op. Hierdoor kan het een stabiliserend effect hebben op het ecosysteem in viskwekerijen. Ook kan de teelt van zeegroenten wellicht bijdragen aan het tegengaan van verzuring van zeeën. Zeeën raken verzuurt door de opname van CO2, terwijl zeegroenten die CO2 juist binden.
Zeegroenten teelt in Nederland
Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met de teelt van zeegroenten. In de Oosterschelde in Zeeland, bijvoorbeeld, ligt sinds 2011 een testlocatie voor zeewier van 56x10 meter groot.
Bron: NAGF