WGO: groenten en fruit belangrijk tijdens zelfquarantaine

Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) een advies gepubliceerd voor voeding tijdens zelfquarantaine. Het zal geen verrassing zijn dat groenten en fruit een belangrijke rol hierin spelen.

De WGO raadt onder andere aan om strategisch om te gaan met ingrediënten. "Gebruik eerst verse ingrediënten en ingrediënten die een kortere houdbaarheid hebben. Als verse producten, met name fruit, groenten en zuivelproducten met een laag vetgehalte, nog steeds beschikbaar zijn, geef deze dan de voorkeur boven niet-bederfelijke producten. Ingevroren groenten en fruit kunnen ook gemakkelijk gedurende langere tijd worden gebruikt en hebben vaak een vergelijkbaar voedingsprofiel als vers voedsel."

Voldoende vezels
Vezels dragen bij aan een gezond spijsverteringssysteem en geven een langdurig vol gevoel, wat overeten helpt voorkomen. Om een voldoende vezelinname te garanderen, raad de Wereldgezondheidsorganisatie aan om in alle maaltijden groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten op te nemen.

Best Food Buys
Ook heeft de WGO een overzicht gepubliceerd van voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde die over het algemeen betaalbaar, toegankelijk en langer houdbaar zijn, de zogenaamde Best Food Buys. Zowel verse groenten en fruit als de diepvries varianten worden in dit overzicht vermeld.

Verse groenten en fruit
Volgens de WGO zijn citrusvruchten zoals sinaasappels, clementines en grapefruit goede opties, evenals bananen en appels, die ook in kleinere stukjes kunnen worden gesneden en ingevroren voor latere consumptie of om toe te voegen aan smoothies. Wortelgroenten zoals wortelen, rapen en bieten, maar ook groenten als kool, broccoli en bloemkool zijn relatief lang houdbaar. Knoflook, gember en uien zijn ook geweldige opties om thuis te bewaren, omdat ze kunnen worden gebruikt om smaak toe te voegen aan verschillende maaltijden.

Ingevroren groenten en fruit
"Ook bevroren soorten fruit zoals bessen, ananas en mango zijn goede opties, omdat ze nog steeds veel vezels en vitamines bevatten en vaak goedkoper zijn dan de verse versies. Deze bevroren vruchten kunnen na het ontdooien worden toegevoegd aan sappen, smoothies of pap of worden gegeten met magere yoghurt", aldus de WGO. "Diepvriesgroenten zijn voedzaam, snel te bereiden en consumeren kan helpen om de aanbevelingen te bereiken, zelfs als vers voedsel schaars is."

Klik hier om het volledige advies te lezen.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie