Welke kleur het ook wordt, kies voor kleur met groenten en fruit!

GroentenFruit Huis heeft een gezonde boodschap voor kandidaat-Kamerleden, beleidsmakers en overheden, ongeacht de kleur van het nieuwe Kabinet: Ga voor Kleur op het bord en zorg voor een gezonde samenleving!
Investeer nu in preventie, pak later de (gezondheids)winst!

Helaas ontbreekt in de huidige corona-aanpak daadkracht, ondersteuning en perspectief bij gedragsverandering richting een gezonde leefstijl. Terwijl gezondheid het gesprek van de dag is, zien we hiervan niks terug ten aanzien van beleid en concrete maatregelen door de overheid

GroentenFruit Huis pleit voor een gezamenlijke aanpak van de betrokken ministeries als het gaat om preventieve maatregelen. Op deze manier kunnen gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes type 2 doelgericht worden aangepakt. Dit resulteert in een gezondere samenleving met minder zorgkosten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. We willen gezonde boodschappen voor iedereen.

De afgelopen drie jaar investeerden het ministerie van LNV samen met GroentenFruit Huis en bedrijven uit de groente- en fruitsector in het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Dit heeft diverse mooie samenwerkingen opgeleverd met allemaal hetzelfde doel: gedragsverandering van de consument richting een gezonde leefstijl met een hogere consumptie van groenten en fruit.
De door het Voedingscentrum dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit wordt nog lang niet gehaald. Voor groenten blijft dit steken op gemiddeld 131 gram en voor fruit op 113 gram per dag. Nog een wereld te winnen dus!

Een eenvoudig te implementeren maatregel ligt voor het grijpen: een lager btw-tarief op groenten en fruit. Daarmee zijn we er nog niet, maar kunnen we snel en simpel starten om een gezonde leefstijl te stimuleren. We roepen de nieuwe regering op om deze eerste stap te zetten. Samen willen we verder met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Wij vragen de nieuwe regering dit te omarmen en financieel te ondersteunen zodat het goede werk de komende kabinetsperiode kan worden voortgezet. Wij stellen onze expertise graag ter beschikking om aanvullende plannen te ontwikkelen.

Bron: GroentenFruit Huis