Voedingscentrum promoot vleesalternatieven zoals peulvruchten

Op 21 november heeft het Voedingscentrum de campagne ‘Er is meer dan vlees’ gelanceerd. Het kenniscentrum wil laten zien dat er genoeg lekkere alternatieven zijn voor vlees. Zo vormen verschillen soorten groenten, waaronder kikkererwten en linzen, goede vleesvervangers. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én voor het milieu. Met name mannen zouden hun vleesconsumptie kunnen verminderen.

Op verschillende manieren wil het Voedingscentrum consumenten verleiden om vaker alternatieven voor vlees te proberen. De komende tijd zullen posters van mannen in ludieke T-shirts te zien zijn op NS-stations en sociale media. De T-shirts zijn bedrukt met uitspraken als ‘it’s peanuts’ en ‘never bean so happy’. Het eten van o.a. groenten als alternatief voor vlees wordt hiermee gepromoot. Daarnaast moedigen verschillende influencers mannen aan om vaker voor vleesalternatieven te kiezen. Het Voedingscentrum heeft een actiepagina aangemaakt waarop consumenten tips, recepten en ideeën kunnen delen over alternatieven voor vlees.

Het advies volgens de Schijf van Vijf is om maximaal 500 gram vlees per week te eten. Volgens het Voedingscentrum zouden vooral mannen hun vleesconsumptie kunnen verminderen. Gemiddeld zouden zij 400 gram minder vlees kunnen eten, terwijl dit bij vrouwen ongeveer 100 gram is. Mannen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te weinig vitaminen, mineralen of eiwitten binnenkrijgen als ze minder vlees eten. “Deze nuttige stoffen zitten ook in noten, ei en peulvruchten”, aldus Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.