VN-klimaatpanel IPCC benadrukt noodzaak voor ander eetpatroon

Op 8 augustus 2019 heeft het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een groot rapport gepubliceerd over het verband tussen landgebruik, voedselvoorziening en klimaatverandering. IPCC concludeert in het rapport dat een wereldwijde verandering in het landgebruik noodzakelijk is om klimaatverandering en voedseltekorten tegen te gaan. IPCC baseert de conclusies op ruim 7000 eerder gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. De bevindingen van het rapport zijn door alle, bijna 200 landen, van de VN aangenomen.

Het IPCC waarschuwt dat er in de tweede helft van deze eeuw voedseltekorten kunnen ontstaan als de opwarming van de aarde niet snel wordt afgeremd. De grote vraag is nu welke maatregelen genomen moeten worden om voedseltekorten te voorkomen. IPCC stelt dat de voedselverspilling moet afnemen en dat efficiëntere landbouw noodzakelijk is.

Tevens benadrukken zij de noodzaak voor een ander eetpatroon, een meer plantaardig dieet. De huidige veeteelt heeft een grotere klimaatimpact dan de productie van groenten en fruit. Over het algemeen hebben groenten en fruit - ook als ze van ver komen - ‘een lage milieudruk’, aldus Corné van Dooren van het Voedingscentrum als reactie op dit rapport. ‘Het is dus goed om daar ruim van te eten. Ook voor de gezondheid.’

Klik hier voor het volledige rapport
Klik hier voor een samenvatting van het rapport