Verminderd risico op Alzheimer door groenten en fruit?
Het is geen verrassend nieuws dat groenten en fruit goed zijn voor onze gezondheid. Toch ontdekken wetenschappers regelmatig nieuwe positieve effecten van het eten van groenten en fruit. Zo blijkt uit recent onderzoek dat een dieet met een hoge inname van flavanolen, een stof aanwezig in veel soorten groeten en fruit, geassocieerd wordt met een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Wat zijn flavanolen?
Flavanolen zijn een bepaald type flavonoïden: dit zijn stoffen die van nature aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Van flavanolen is bekend dat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ook hebben eerdere studies aangetoond dat een hogere inname van flavonoïden geassocieerd is met een lager risico op de ziekte van Alzheimer. Tot op heden is echter nog niet onderzocht wat het effect is van flavanolen, terwijl dit de meest voorkomende flavonoïde is in voedingsmiddelen.
Hoe is het experiment uitgevoerd?
In totaal deden 921 participanten mee aan het zes jaar durende onderzoek van het Rush Memory and Aging Project (MAP). De gemiddelde leeftijd van de participanten was 81,2 jaar. De deelnemers vulden jaarlijks enquêtes in over hun voedselconsumptie en deden cognitieve testen. Op basis van hun flavanolinname werden de deelnemers ingedeeld in vijf groepen. De groep met de laagste flavanolinname at iets meer dan 5 mg per dag en de groep met de hoogste flavanolinname at ongeveer 15,3 mg.

Wat laten de resultaten zien?
Van de 921 deelnemers die aanvankelijk geen dementie hadden ontwikkelden 220 mensen de ziekte van Alzheimer. De groep met de hoogste flavanolinname had 48% minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer dan de groep met de laagste flavanolinname. Dit resultaat bleef hetzelfde na correctie voor factoren zoals leeftijd, geslacht, opleiding en deelname aan cognitieve en fysieke activiteiten. Bij het onderzoek is ook gekeken naar het effect van verschillende soorten flavanolen. Het risico op het ontwikkelen van Alzheimer was lager bij mensen die een dieet volgden met een hoog gehalte kaempferol (50%), ishamhamnetin (38%) en myricetin (38%).
Tip: eet groenten en fruit
"Bijna alle soorten groenten, fruit en thee bevatten flavanol. Daarom kan het toevoegen van deze gezonde voeding aan je dieet een vrij goedkope en makkelijke manier zijn om mensen te helpen Alzheimer af te remmen," aldus auteur Thomas M. Holland. Verder geven de wetenschappers aan dat er meer onderzoek nodig is naar het verband tussen flavonoïden en Alzheimer. Toch zijn de resultaten tot nu toe veelbelovend.