Verlaging btw op groenten en fruit in Duitsland

De Duitse overheid gaat de btw op groenten en fruit verlagen van 7% naar 5%. Dit doen ze om de eigen economie en het bedrijfsleven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ook in Nederland zijn er Kamervragen gesteld over dergelijke maatregelen.

Daling Duitse exportmarkt door coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis zijn te zien in de Duitse exportmarkt die in april met 24% is gedaald ten opzichte van maand ervoor. De daling van de exportmarkt is zelfs 31% wanneer het vergeleken wordt met april 2019. Dit is de sterkste daling sinds de metingen begonnen zijn.

Btw-tarief voor groenten en fruit in Nederland

Na de berichtgeving over de btw-verlaging op groenten en fruit in Duitsland, stelde kamerlid Femke Merel van Kooten schriftelijke Kamervragen. De vragen stelde zij aan minister Wopke Hoekstra van financiën en Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van Kooten uitte haar zorgen over de gevolgen van de btw-verlaging voor de concurrentiepositie van Nederlandse mkb-bedrijven in de grensregio. Verder wilde weten hoe Hoekstra en Blokhuis staan tegenover een verlaging van het btw-tarief op groenten en fruit in Nederland. Van Kooten deed een voorstel voor het tijdelijk of structureel terugdraaien van de eerdere btw-verhoging van 6 naar 9 procent. 

Gezonde leefstijl

Door de coronacrisis gaat er extra aandacht uit naar een gezonde leefstijl. Dit omdat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een betere weerstand tegen het coronavirus. Een verlaging van de btw op groenten en fruit zou kunnen bijdragen aan die betere weerstand van de Nederlandse bevolking, doordat Nederlanders dan meer groenten en fruit gaan kopen. Hiervoor is het van belang om te weten welk effect de eerdere btw-verhoging heeft gehad op de consumptie van groenten en fruit in Nederland.

Bronnen: AGF, Nieuwe Oogst