Urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit.

Dinsdag 6 oktober bieden GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen, het manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aan, aan de vaste Kamercommissie VWS van de Tweede Kamer. De aanbieders doen een urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Redmar Wolf, Hoogleraar Algemeen Belastingrecht, noemt verlaging van het btw-tarief 'laaghangend fruit' om te werken aan een gezondere maatschappij. Het manifest wordt later deze week aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis. Daarnaast wordt het onder de aandacht gebracht van opstellers van partijprogramma's. Gezien de urgentie is de hoop gevestigd op snelle actie van de Tweede Kamer.

"Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Het is nu tijd om het middel van een extra laag btw-tarief gericht in te zetten", aldus Redmar Wolf, hoogleraar Algemeen Belastingrecht. Op verzoek van GroentenFruit Huis stelde hij een memorandum op waarin hij uitlegt dat het belastingrecht de mogelijkheid biedt om het btw-tarief op groenten en fruit te verlagen. "Groenten en fruit lenen zich bij uitstek voor een dergelijk experiment. Kwalificatieproblemen zijn niet te verwachten, een aanzienlijke gezondheidswinst is dat wel. Een lager btw-tarief voor groenten en fruit leidt tot gezondere keuzes en een weerbaardere bevolking."

De btw-verhoging van 6 naar 9 procent sinds 1 januari jl. lijkt op het eerste gezicht misschien een beperkt prijseffect te hebben, maar heeft de barrière voor veel Nederlanders om te kiezen voor groenten en fruit verder verhoogd. Dit treft met name de lagere inkomensgroep die steeds meer op achterstand raakt. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van GroentenFruit Huis blijkt dat zo'n 18% van de consumenten aangeeft minder fruit te kopen en 14% minder groenten als gevolg van de btw-verhoging.

Een gezonde leefstijl heeft grote meerwaarde voor onze samenleving. De coronacrisis maakt dat zeer pijnlijk duidelijk. Recente ontwikkelingen en inzichten vragen om directe en werkende maatregelen. Daarom pleit GroentenFruit Huis samen met de overige ondertekenaars van het Manifest, voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Het verlagen van het btw-tarief op groenten en fruit is de meest eenvoudig te implementeren leefstijlinterventie op korte termijn. Gezamenlijk vragen deze organisaties in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, om inzet op de verhoging van de consumptie van groenten en fruit als speerpunt mee te nemen in hun partijcampagne. De organisaties vragen om te investeren in een gezonde toekomst: het bevorderen van een gezond eetpatroon verdient zich terug.

Kortom: de tijd is rijp om de vruchten te plukken van een lager btw-tarief!

Luister hier het fragment terug van BNR nieuwsradio over het manifest.