Te veel fruit eten is moeilijker dan je denkt

Kun je te veel fruit eten?  Tja, alles kan, maar volgens recent onderzoek is de kans dat je dit per ongeluk doet relatief klein. Dit heeft alles te maken met de spijsvertering. Bij het eten van fruit vormen de vezels een gelachtige laag aan de binnenkant van de dunne darm. Deze laag voorkomt dat de fructose uit fruit direct in het spijsverteringsproces wordt opgenomen, waardoor de lever niet overbelast raakt. 

Zelfs al zou je dus veel fruit eten, de vezels zorgen ervoor dat het niet allemaal wordt opgenomen, maar deels ook in de dikke darm door de daar aanwezige bacteriën wordt gebruikt. De combinatie van fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel. Fruitconsumptie is dus eigenlijk zelf-beperkend: de kans dat je te veel fruit eet is relatief klein, aldus professor Robert Lustig

Met fruit bedoelen we overigens niet fruitsappen of smoothies. Je vernietigt tijdens het blenden van fruit namelijk juist de niet-fermenteerbare vezels. En dat zijn dan net weer de vezels die ervoor zorgen dat de dunne darm minder snel suiker absorbeert. 

Bron: Paradoxical effects of fruit on obesity / FoodLog