Succes 'Ga voor Kleur Lab' genoemd bij Nationaal Preventieakkoord

Vorige week heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van het Nationaal Preventieakkoord. Het Ga voor Kleur Lab van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF), een nudgingsinterventie met als doel de verkoop van verse groenten en fruit te stimuleren, wordt hierin genoemd als positieve actie.

Ga voor Kleur Lab

Het Ga voor Kleur Lab speelt in op de automatische voedselkeuzes die mensen dagelijks maken. In oktober en november 2018 werden in een filiaal van de Dirk supermarktketen zes weken lang verschillende ‘nudges’ ingezet, ontwikkeld op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Zo waren er afbeeldingen op en onder de toegangspoortjes, op de winkelwagens en een gezond aanbod bij de kassa. Lees hier meer over de resultaten van het Ga voor Kleur Lab. Het NAGF wil doorgaan met deze nudgings experimenten; hiervoor is aanvullende financiering nodig.

Brief Nationaal Preventieakkoord

Op pagina 6 van de brief aan de Kamer wordt het volgende vermeld over het Ga voor Kleur Lab: "Op 18 juni zijn in het kader van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de resultaten van het ‘Ga Voor Kleur’-Lab (GVKL) gepresenteerd. Het GVKL was een 6 weken durende nudginginterventie met als doel de verkoop van verse groenten en fruit in de supermarkt te stimuleren. De resultaten laten zien dat het GVKL de verkoop van verse groenten en fruit iets heeft gestimuleerd."

Uitdaging

In de brief wordt het belang van opvolging van het Lab benadrukt. "Het is een uitdaging om dit ‘nudge-effect’ vast te houden in een supermarkt; dit vraagt veel creativiteit en gevarieerde inzet. "

Op donderdag 12 december a.s. wordt tijdens het Algemeen Overleg over Leefstijlpreventie  in de Tweede Kamer de voortgang van het Nationaal Preventieakkoord besproken.