Steeds meer groenten op de barbecue

Lang leek er voor groenten geen plek te zijn weggelegd op de barbecue. Misschien als bijgerecht, in een salade, maar daar hield het dan wel mee op. Maar het tij lijkt langzaam te keren. Zelfs barbecuekeizer Julius Jaspers stapt over van grote brokken vlees naar groenten op de barbecue. Want, zo zegt ook Jaspers, "het is gezonder, lichter en meer van nu.”

Hippe groenten

Het veranderde grillgedrag van Jaspers komt niet zomaar uit de lucht vallen. De trendwatchers voorspelden begin dit jaar al dat je groenten op de barbecue moet hebben liggen als je er een beetje bij wil horen. Zo zei foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan in een interview met het AD: "al een aantal jaar gooien we groenten op de barbecue maar dit jaar gaan we veel meer verschillende soorten groenten zien. Naast de paprika en aubergine gaan we groenten als venkel, artisjok en bieten zien op de grill". We willen nog steeds salades als bijgerecht, maar dan het liefst eentje die volledig van de barbecue komt.

Meer inspiratie beschikbaar

Ook verschijnen steeds meer kookboeken op de markt met groenten op de barbecue als thema. Deze boeken bieden vrijwel eindeloze inspiratie aan gezonde alternatieven voor het standaard vleespakket. Een snelle speurtocht op internet geeft je de keuze uit een grote variatie aan titels: van Gloeiend groen tot Groen op kolen. BBQ Smaakmakers gooit het over een andere boeg en daagt consumenten uit om deze zomer met aubergine op de barbecue aan de slag te gaan (#BBQSmaakmakers). Informatieplatform Veggipedia helpt consumenten met een lijst verassende bbq-groenten.

Nieuwe smaken ontdekken

Groenten (en fruit) geven niet alleen kleur aan je barbecue, maar ook extra smaak. Door de hoge temperatuur van de gloeiende kolen treden er in de groenten smaakveranderingen op. In groenten zitten natuurlijke suikers die karamelliseren door de verhitting. Dat geeft weer een hele nieuwe, complexe, ietwat zoetige smaak.

Is het gezonder?

Groenten zijn altijd gezond, of je ze nu rauw eet of grilt. Het voordeel van groenten grillen ten opzichte van groente koken is dat ze wat meer vitamines behouden. Koken leidt tot iets aan vitamineverlies omdat veel vitamines uit groenten in water oplossen. Dat gebeurt bij grillen niet. Het is ook beter om groente zo min mogelijk te snijden, voordat je ze op de barbecue legt. Zo verliezen ze minder van hun vocht waar de vitamines en mineralen in zitten.

Bron: NAGF