Relatie tussen champignons en verlaagd risico op prostaatkanker

Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen de consumptie van champignons en een verlaagd risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit een bevolkingsstudie in Japan, uitgelicht op Voeding Nu. Japanse mannen die op reguliere basis champignons eten zouden een lager risico hebben op prostaatkanker. Een belangrijke bevinding, want prostaatkanker is een van meest voorkomende vormen van kanker bij mannen.

Onderzoek bij mensen
Eerdere onderzoeken in reageerbuisjes en bij dieren hebben aangetoond dat champignons de potentie hebben om prostaatkanker te voorkomen, aldus onderzoeker Shu Zhang van Tohoku University School of Public Health in Japan. In het huidige onderzoek werden de resultaten bekeken van twee cohorten die zijn uitgevoerd in Japan. In totaal deden er 36499 mannen (40-79 jaar) mee aan het onderzoek. In het ene cohort werden de mannen 24,5 jaar gevolgd, in het andere cohort 13,25 jaar.

Positief effect: lager risico op prostaatkanker
Uit het onderzoek blijkt dat Japanse mannen die op reguliere basis champignons eten een lager risico hebben op prostaatkanker. Deelnemers die één tot twee keer per week champignons aten, hadden een 8% lager risico op prostaatkanker vergeleken met mannen die minder dan één keer per week champignons aten. Mannen die drie keer per week of vaker champignons aten, hadden zelfs een 17% lager risico op prostaatkanker vergeleken met mannen die minder dan een keer per week champignons aten.

Verder onderzoek
De uitkomsten van het onderzoek geven volgens haar aan dat champignons een positief effect op de gezondheid van mensen kunnen hebben. Echter moeten er volgens Zhang meer studies worden gedaan naar het effect van champignons in andere populaties en onder andere omstandigheden om de relatie tussen champignons en de gezondheidsvoordelen te bevestigen. Champignons zijn in ieder geval een goede bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten, aldus Zhang. Op de website Veggipedia vind je allerlei lekkere recepten met champignons.

Bron: Voeding Nu