Ouders enthousiast over verse groente- en fruithapjes

Tijdens de Negenmaandenbeurs konden (aanstaande) ouders met hun kind een bezoek brengen aan Nederlands’ eerste Pop-up Babyrestaurant. Het restaurant stond volledig in het teken van gezonde en lekkere (baby)hapjes met verse groenten en fruit. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) nam bij 79 bezoekers een enquête af gericht op het bereiden van verse groente- en fruithapjes.

In het Babyrestaurant konden ouders samen met hun kind groentehapjes proeven van een lopende band. Uit de enquête blijkt dat ouders zelf ook graag hapjes met verse groenten en fruit geven aan hun kind. Meer dan de helft van de 44 respondenten met kind geeft (bijna) dagelijks hapjes met verse groenten en fruit. 23% van de ouders doet dit niet dagelijks, maar wel meerdere keren in de week. Ouders lijken geen problemen te hebben met het bereiden van de hapjes. Zo geeft 89% van de respondenten aan hier geen belemmeringen in te zien. De overige respondenten geven aan dat het bereiden van verse groenten en fruit veel tijd kost, zij het moeilijk vinden te variëren en een gebrek hebben aan inspiratie. Een paar respondenten geven dan ook aan (bijna) nooit verse groente- en fruithapjes aan hun kind te geven.

Tijdens de beurs werden diverse workshops gegeven om deelnemers te inspireren en hun kennis te vergroten. De workshops werden gegeven door het Voedingscentrum, diëtiste Patricia Ploeger en auteur Gees van Asperen. Uit de enquête blijkt dat de workshops (aanstaande) ouders hebben geïnspireerd om (nog) meer aan de slag te gaan met verse groenten en fruit. Bij 42 van de 83 gegeven workshops geven deelnemers aan gemotiveerd te zijn geraakt meer verse babyhapjes te bereiden of om zelf meer groenten en fruit te eten.

Het Babyrestaurant is een initiatief van de Negenmaandenbeurs, het Voedingscentrum, GoodBabyFood en het NAGF. Bekijk hier het volledige rapport.