Ontbijt biedt goede kansen voor verhogen groente- en fruitconsumptie

Het ontbijt biedt de groente- en fruitsector goede kansen om Nieuw-Zeelanders meer groenten en fruit te laten eten. Zo blijkt uit een online enquête van het Nieuw-Zeelandse 5+ A Day Charitable Trust waaraan bijna 1000 respondenten meededen. De liefdadigheidsinstelling 5+ A Day moedigt Nieuw-Zeelanders aan om vijf of meer porties groenten en fruit per dag te eten.

Uit het onderzoek blijkt dat 39% van de respondenten minder geneigd is om verse groenten en fruit bij het ontbijt te eten. De percentages voor andere maaltijden en eetmomenten lopen uiteen van 17% tot 25%. “Het ontbijt is dus duidelijk een moment waarop we samen met onze partners in zouden kunnen spelen," zegt Paula Dudley van 5+ A Day Charitable Trust. "Uit ons meest recente onderzoek blijkt dat het bewustzijn omtrent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit (5+ A Day, vijf porties groenten en fruit per dag) met 92% hoger is dan ooit tevoren."

De prijs wordt nog altijd genoemd als voornaamste barrière voor het eten van meer groenten en fruit, gevolgd door de kwaliteit/versheid, verkrijgbaarheid en het bewustzijn over de gezonde eigenschappen. "We weten dat het kopen van seizoensgroenten en -fruit het meest voordelig en tevens het gezondst is. 5+ A Day zal zich dan ook blijven richten op het ontkrachten van de mythe dat verse groenten en fruit duur zijn. Door mensen aan te moedigen groenten en fruit van het seizoen te eten, kunnen we hier verandering in brengen."

Andere reacties op de vraag wat mensen aan zou sporen om meer groenten en fruit te eten waren:

  • "Als er jaarrond meer betaalbaar vers fruit beschikbaar zou zijn voor door mijn ontbijtgranen dan zou ik het vaker eten."
  • "Verborgen in een maaltijd zoals het ontbijt."
  • "Meer kennis over de echte gezonde eigenschappen. Sommige fruitsoorten bevatten bijvoorbeeld heel veel suikers. Welke groente- en fruitsoorten zijn nu het gezondst?"
  • "Meer gezonde recepten met fruit, met name voor gebak en nagerechten."

"Dit is waardevolle informatie die we graag delen met de sector," vervolgt Dudley. "Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de gedachtegang van de consument. We kunnen niet zomaar aannemen dat mensen weten welke gezonde eigenschappen een product bezit of op welke manieren het allemaal kan worden bereid. Het is daarom van belang dat we doorgaan met voorlichting en promotie." Zo kan de Nederlandse consument voor productinformatie terecht op de website Veggipedia. Deze online encyclopedie is voorzien van waardevolle informatie over meer dan 450 groente- en fruitsoorten en bevat meer dan 400 lekkere recepten.