Ongezonde verleidingen staan gezond(er) eten in de weg

Veel Nederlanders willen gezonder eten, maar ongezonde verleidingen maken dit lastig. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 1052 Nederlanders van 25 jaar en ouder, uitgevoerd in december 2020.

Gezond(er) eten met groente en fruit

Voor het onderzoek gaf 66 procent van de respondenten aan interesse te hebben in gezond(er) eten. Hierbij let 75 procent van de respondenten erop om meer groente te eten en 65 procent geeft aan dan meer fruit te (moeten) eten (zie onderstaande figuur). Hiermee staan groente en fruit op de nummer één en twee van dingen waar de respondenten op letten bij gezond(er) eten.

Bron: Factsheet consumentenonderzoek Gezonde Keuze

Ongezonde verleidingen

Ondanks de vele Nederlanders die gezond(er) willen eten, lukt het toch maar weinig mensen om een gezond eetpatroon op de lange termijn vol te houden. Een belangrijke reden hiervoor is dat er veel ongezonde verleidingen zijn (zie onderstaande figuur), aldus 60 procent van de ondervraagden die graag gezonder willen eten. 56 procent van de ondervraagden vindt dat supermarkten meer gezonde voeding moeten aanbieden. Daarnaast vindt 69 procent dat etiketten duidelijker moeten aangeven hoe gezond de producten zijn. 61 procent geeft aan dat er minder reclame moet zijn voor ongezonde voeding.

Bron: Factsheet consumentenonderzoek Gezonde Keuze

Van ongezonde naar gezonde verleidingen

In plaats van een omgeving die verleidt tot ongezond eten, kan de omgeving ook zo ingericht worden dat het juist leidt tot gezond eten. Dit kan door middel van 'nudging'. Binnenkort zal er een speciaal rapport worden gepubliceerd met een overzicht van nudges, met tips en tricks om ze zo effectief mogelijk in te zetten. Klik hier voor meer informatie.

Bron: NAGF