Onderzoek naar 'Baby Groente Tas' van start

Eten baby's met de Baby Groente Tas, meer groente dan baby’s zonder de Baby Groente Tas? Om dit te onderzoeken is in Purmerend een pilot van sart gedaan. De 'Baby Groente Tas' is een tas met elke week twee andere verse groenten waarmee ouders gezonde babyvoeding kunnen maken voor baby's vanaf 4 maanden. De eerste vijftig tassen zijn inmiddels uitgereikt. Later dit jaar volgen nog eens tweehonderd tassen. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de resultaten van de pilot.

Deelnemende gezinnen krijgen 8 weken lang gratis de Baby Groente Tas. Daarna krijgen ouders een betaald abonnement tegen de kostprijs aangeboden.

Publiek-private samenwerking

Voor het onderzoek werken diverse publieke en private partijen samen. Zo is de gemeente Purmerend opdrachtgever, leveren lokale groenteboeren de groenten voor in de tassen en leidt Spurd als uitvoerende partij het project. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) ondersteunt dit onderzoeksproject met een financiële bijdrage. "Met deze pilot hopen we meer inzicht te krijgen in hoe we jonge gezinnen kunnen helpen om op jonge leeftijd een goede groenteconsumptie aan te leren, zodat ze daar ook op latere leeftijd profijt van hebben", zegt Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF. Het NAGF zal met alle partners de resultaten van de pilot delen.

Als de Baby Groente Tas effectief blijkt om baby's op vroege leeftijd goed in contact te brengen met het eten van groenten dan, kan de tas op grotere schaal ingezet worden.

Bron: NAGF