Nieuwe richtlijnen België: eet 300 gram groente en 250 gram fruit

De Belgische Hoge Gezondheidsraad lanceerde afgelopen maand nieuwe voedingsaanbevelingen. Nieuw bij deze aanbevelingen is dat er adviezen worden gegeven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Deze is door de Belgische Hoge Gezondheidsraad nu vastgesteld op 250 gram fruit en 300 gram groenten. Deze aanbevelingen liggen dus hoger dan in Nederland, waar de richtlijnen gezonde voeding 200 gram fruit en 250 gram groenten aanbevelen.

De nieuwe voedingsaanbevelingen zijn een mooi streven, maar de kloof tussen de richtlijnen en de realiteit is groter dan ooit. In België ligt de consumptie van groenten slechts een fractie hoger dan in Nederland. Volgens de meest recente Belgische Voedselconsumptiepeiling eet de gemiddelde Belg 145 gram groente per dag. Dit is meer dan Nederlanders; die eten gemiddeld 131 gram groente (RIVM).

Nederlanders en Belgen eten ongeveer evenveel fruit, respectievelijk 113 gram en 110 gram.

Ook bij onze zuiderburen is er dus nog een hoop werk aan de winkel om de consumptie van groente en fruit omhoog te krijgen. Daarom onderhoudt het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit nauwe banden met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), die verantwoordelijk is voor de promotie van o.a. groente en fruit van Vlaamse bodem.

Bron: Foodlog