Museum Sow to Grow opent sla-expositie

Interactief museum Sow to Grow in Enkhuizen opent woensdag 30 juni een expositie over sla.

Vrijwilligers van Sow to Grow hebben een groot deel van het huidige assortiment uitgeplant in potten en bakken op het voorplein van het museum. Van Botersla, Eikenblad, Lollo Blonda en Lollo Rossa tot IJsbergsla en er is nog veel meer. Tijdens de expositie kunt u checken hoe groot uw kennis is van het assortiment.

Maar er is meer. Binnen het museum is een unieke expositie ingericht die veel meer vertelt over het ontstaan van sla. Er wordt geïnformeerd over zaad, de bewerkingen daarvan en over de attributen die gebruikt zijn bij het oogsten van sla. Veel leuke weetjes ook. Wist u bijvoorbeeld dat de naam IJsbergsla afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar zeer veel slateelt plaats vindt aan de westkust (o.a. Californië). De sla werd vroeger met een trein naar de dichtbevolkte oostkust vervoerd. Vanwege de beperkte houdbaarheid werd er een berg ijs toegevoegd aan de sla. Ziedaar IJsbergsla.

Slaconsumptie in Nederland

Nederland consumeert jaarlijks meer dan 12 miljoen kroppen sla. Jongeren kopen sla vooral als voorgesneden verpakt product en bij 50-plussers kiezen nog vaak voor de soort die nog gewassen moet worden. 

Geschiedenis van sla

Sla is duizenden jaren geleden ontstaan in het Midden Oosten vanaf Turkije tot in Armenië. De groente begon als stengel en werd vroeger door de Romeinen gekookt vanwege het ontbreken van malsheid. Nu eten we de sla rauw als basis voor salades, op belegde broodjes, als bijgerecht, als garnering bij een gerecht zoals visschotels en ga zo maar door. Door gevarieerde verwerking en verpakking van de diverse slasoorten is er een grote diversiteit ontstaan in het aanbod van sla typen.

Wat doet Sow to Grow?

Sow to grow is een interactief museum dat laat zien hoe gewassen worden veredeld en hoe dit bijdraagt aan de wereldvoedselvoorziening en het welzijn van de mens. Daarnaast laat Sow to Grow de jeugd kennismaken met veredelen tijdens bijeenkomsten in het museum.

 

De expositie zal tot en met zondag 2 augustus voortduren. Houders van de Museumkaart hebben op vertoon van de kaart vrije toegang.

Zie voor de openingsdagen en tijden de website sowtogrow.nl.

 

Bron: NAGF