Meer groente en fruit eten voor een beter milieu

Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen. Zowel voor hun eigen gezondheid als voor de leefomgeving. Dat staat in het rapport ‘Duurzaam en gezond, samen naar een houdbaar voedselsysteem” van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Voor een duurzaam en gezond eetpatroon is een verschuiving gewenst naar minder dierlijke en plantaardige eiwitten. De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is nu 70/40. Dit zou in 2030 naar 40/60 moeten worden verschoven, aldus de Rli.

Een gezond en duurzaam eetpatroon bevat met name groente, granen en peulvruchten, aldus Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. Onlangs promoveerde hij aan de VU in Amsterdam op een proefschrift waarin hij onderzocht hoe duurzaam en gezond verschillende voedingspatronen zijn.

Het RLI adviseert de Nederlandse overheid om o.a. tv-koks in te zetten als ambassadeurs. Onlangs heeft NAGF ambassadeur en tv-kok Rudolph van Veen het startschot gegeven voor het vijfde seizoen van FETfit: het educatieprogramma dat kinderen op een speelse wijze gezonder leert leven.

Het rapport ‘Duurzaam en gezond, samen naar een houdbaar voedselsysteem’, is aan minister Schouten aangeboden en wordt nog nader besproken tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.