Meer aandacht nodig voor gezonde leefstijl in Coronatijd

Een gezonde leefstijl moet meer prioriteit krijgen op de politieke agenda. Dat is de boodschap van een brief aan het kabinet, ondertekend door 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties. In deze Coronatijd is dit extra belangrijk om de weerstand te verhogen, maar er is nog veel te weinig aandacht voor. De ondertekenaars van de brief roepen het ministerie van VWS op hier verandering in te brengen, bijvoorbeeld door het opzetten van een communicatiecampagne voor heel Nederland.

Gezonde leefstijl en COVID-19

"Het beloop van de ziekte is bij mensen met overgewicht vaak veel ernstiger door een chronisch minder goed werkend immuunsysteem", aldus Liesbeth van Rossum, eerste ondertekenaar van de brief. Maar niet alleen voor mensen met overgewicht is gezond leven belangrijk. Voor iedereen is het essentieel om te blijven bewegen, gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te ontspannen. Met name nu we meer thuis zitten. Hiervoor hoef je geen marathons te rennen en een enorme hoeveelheid gewicht te verliezen. Kleine beetjes kunnen al een groot verschil maken.

Leefstijlinterventies

Wat mensen kan helpen om te werken aan een gezondere leefstijl, zijn gecombineerde leefstijlinterventies (GLI's). Mensen die deelnemen aan een GLI, krijgen hulp bij gedragsverandering omtrent voeding en lichamelijke activiteit (en eventueel een psychologische behandeling) met als doel om overgewicht tegen te gaan. Menzis en Samengezond hebben als doel gesteld om in 2022 minimaal 1 miljoen Nederlanders met gezondheidsklachten te laten werken aan hun gezondheid middels trajecten, zoals GLI's, die lopen via de zorg of hun werkgever. Zij zetten zich samen in om de acceptatie voor deze GLI's (en leefstijl in zijn algemeenheid breder) in de zorg te vergroten. "Samen met huisartsen, werkgevers, ziekenhuizen, gemeenten, zorginstellingen en andere partners stellen we concrete doelen om leefstijl als medicijn in te zetten", aldus Gijs Rotteveel, Menzis-directeur preventie en partnerships.

Meer plantaardig eten met de Schijf van Vijf

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van deze gezondere leefstijl. Volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zouden we meer plantaardig en minder dierlijk moeten eten. Dit is goed voor onze gezondheid en voor het milieu. Een hulpmiddel hiervoor is de Schijf van Vijf. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, dan krijg je de helft van je eiwitten binnen via plantaardige producten en de andere via dierlijke producten.

Bron: NAGF