Massale inkoop van wintergroenten bij Jumbo

Vorige week werden wintergroenten zoals stamppotgroenten en erwtensoepgroenten massaal verkocht bij de Jumbo. Gemiddeld 50 procent meer dan de week ervoor. Favoriet onder de stamppotgroenten waren boerenkool, hutspot en andijvie.

Groenten uit het seizoen  

Deze piek in de verkoop van wintergroenten is volgens onderzoek van Jumbo onder 1.000 Nederlanders te verklaren door het winterweer. Maar consumenten kochten niet alleen vorige week seizoensgroenten. Ook gedurende de rest van het jaar kocht een groot deel van de Nederlanders (68 procent) groenten uit het seizoen.

De zogeheten vergeten groenten, zoals pastinaak en koolraap, deden het ook goed. Deze lenen zich uitstekend voor een winterse stamppot.

Online zoekgedrag

De behoefte aan wintergroenten en winterse recepten is ook terug te zien in het online zoekgedrag op de website van Jumbo. Sinds de sneeuwval werd er volop gezocht naar stamppot- en erwtensoeprecepten. Het aantal paginabezoekers op de stamppot-pagina was verviervoudigd en op erwtensoeprecepten werd twee keer meer gezocht dan in de eerste week van februari.

Op Veggipedia, de onafhankelijke encyclopedie over groenten en fruit, was ook een stijging te zien. De stamppot recepten werden 16% meer bezocht en de spliterwten-pagina werd 2 keer meer bezocht dan die week ervoor.

Groenten in trek

Verder komt in de onderzoeksresultaten naar voren dat steeds meer Nederlanders het belangrijk vinden om gezond en gevarieerd te eten. Groenten zijn daarbij onmisbaar. Er is volgens het onderzoek een flinke stijging te zien in groenteconsumptie:52 procent van de Nederlandse huishoudens gaf aan meer groente te eten dan vijf jaar geleden en 55 procent kookt met meer verschillende soorten groenten.

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is erg blij met deze trend. Sinds 2017 is het NAGF actief met het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Hiervoor wordt ingezet op het versnellen van de samenwerking tussen van overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Bron: NAGF