Kookprogramma stimuleert kinderen gezonder te eten

Kinderen eten gezonder na het bekijken van kookprogramma's met gezonde voeding. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder tien- tot twaalfjarigen.

Opzet van onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf Nederlandse scholen. In totaal werden 125 kinderen ingedeeld in drie groepen en kreeg elke groep een ander programma te zien: 1) een kookprogramma met gezonde voeding, 2) een kookprogramma met ongezonde voeding en 3) een controle programma, niet gerelateerd aan voeding. Nadat de kinderen tien minuten naar een kookprogramma hadden gekeken, kregen ze een snack als beloning voor deelname.

Voorkeur voor gezonde snack

Kinderen die naar het gezonde kookprogramma hadden gekeken, kozen veel vaker voor een gezonde snack dan leeftijdsgenoten die het ongezonde kookprogramma hadden gezien. De kinderen met het gezonde kookprogramma namen vaker een appel of stukjes komkommer, de andere groep kinderen nam juist chips en gezouten pretzels.

Veelbelovend hulpmiddel

"De bevindingen van deze studie geven aan dat kookprogramma's een veelbelovend hulpmiddel kunnen zijn voor het bevorderen van positieve veranderingen in voedselgerelateerde voorkeuren, attitudes en gedragingen van kinderen", zegt hoofdauteur Frans Folkvord van de Universiteit van Tilburg.

Bekijk hier het volledige artikel