Kinderen eten meer groenten en fruit door picturale nudges

Afbeeldingen van groenten en fruit op bordjes hebben een positief effect op de groente- en fruitconsumptie van kinderen, zo blijkt uit onderzoek in de UK.

In Nederland eten kinderen tussen de 1-18 jaar gemiddeld 79 gram groenten en 103 gram fruit per dag (bron: RIVM). Veel kinderen komen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. En dat terwijl een verhoogde groente- en fruitconsumptie juist belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. In eerdere studies is al aangetoond dat nudges het eetgedrag van kinderen kunnen veranderen. In deze studie werd specifiek onderzocht of de groente- en fruitconsumptie van kinderen beïnvloed kan worden door zogenaamde 'picturale nudges' (afbeeldingen van groenten en fruit) op borden.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Binnen het onderzoek is het effect van de nudges onderzocht met twee verschillende studies. In de eerste studie werd gekeken of een picturale fruit nudge (afbeelding van druiven) op een bord de fruitconsumptie van kinderen beïnvloedde t.o.v. de controle conditie (geen afbeelding). Voor deze studie werden in totaal 63 kinderen van 6-11 jaar willekeurig ingedeeld in de twee verschillende groepen.

In de tweede studie werd onderzocht of borden met afbeeldingen van verschillende portiegroottes van wortels effect hadden op de groenteconsumptie van kinderen. Hierbij werden drie verschillende borden gebruikt: (1) een bord met een afbeelding van een groot portie wortelen, (2) een bord met een afbeelding van een kleiner portie wortelen en (3) een bord zonder afbeelding als controle. Bij deze studie kregen 59 kinderen van 5-12 jaar willekeurig een bord toegewezen.

Positief effect op groente- en fruitconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat afbeeldingen van groenten en fruit op borden de groente- en fruitconsumptie van kinderen positief beïnvloeden. In de eerste studie aten kinderen significant meer fruit als zij een bord hadden met een afbeelding van druiven vs. een bord zonder afbeelding. Uit de tweede studie blijkt dat kinderen meer groenten eten als zij een bord hadden met een afbeelding van een groot portie wortelen vs. een kleiner portie of geen afbeelding.

Verder onderzoek

Aangezien de aanpak van het onderzoek redelijk nieuw is, zal meer onderzoek nodig zijn om beter inzicht te krijgen in het effect van picturele nudges. Zo is het nog niet duidelijk of de nudges ook in een 'real-world setting' (= thuis met ouders) werken en of de nudges ook op langere termijn hetzelfde effect hebben. Verder onderzoek is nodig, maar de resultaten van de studie zijn in ieder geval veelbelovend.

Bron: Sharps, M. A., Thomas, E., & Blissett, J. M. (2020). Using pictorial nudges of fruit and vegetables on tableware to increase children's fruit and vegetable consumption. Appetite, 144, 104457.