Kinderen als groenteambassadeurs in 'De Pottenlikkers'

Vanaf woensdag 26 februari start op Studio 100 TV het nieuwe kookprogramma 'De Pottenlikkers'. Elke week gaan zes jonge chefs met hun leeftijdsgenoten aan de slag met een kindvriendelijk gerecht met groenten en fruit in de hoofdrol.

Experimenteren in de keuken

'De Pottenlikkers' is ontstaan uit een samenwerking tussen Studio 100 en Colruyt Laagste Prijzen. Dit Belgische partnership heeft als doel om kinderen op een speelse manier te laten leren en experimenteren in de keuken. Op die manier worden kinderen zelf groente- en fruitambassadeurs, zowel voor hun leeftijdsgenoten als voor hun ouders. De jonge chefs worden geholpen door hulpchef Marie Verhulst.

Sophie Crudo, medewerker Colruyt-kookteam: "De Pottenlikkers is meer dan een kookprogramma, het is een beweging. Samen met Studio 100 willen we de kinderen die naar het programma kijken, inspireren om zelf pottenlikker te worden en in de keuken aan de slag te gaan." De Pottenlikkers is elke week te bekijken op Studio 100 TV, via de gratis Studio 100 GO-app en op www.colruyt.be/pottenlikkers.

Stimuleren gezond eetgedrag

Met 'De Pottenlikkers' slaat Studio 100 de spijker op de kop. Recent onderzoek laat zien dat kookprogramma's een positief effect kunnen hebben op het eetgedrag van kinderen. In deze studie onder tien- tot twaalfjarigen kozen kinderen eerder voor gezonde snacks na het bekijken van kookprogramma's met gezonde voeding. Leeftijdsgenoten die daarentegen naar kookprogramma's met ongezonde voeding keken, kozen juist vaker voor chips en gezouten pretzels.

Kaap de keuken

Ook het Voedingscentrum is zich bewust van de positieve effecten van leren over gezonde voeding. Wanneer jongeren nu leren over gezond eten en drinken, dan hebben ze daar de rest van hun leven profijt van, aldus het Voedingscentrum. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. Daarom heeft het Voedingscentrum het online lespakket ‘Weet wat je eet’ ontwikkeld, met als doel kinderen bewust te maken van gezond, duurzaam en veilig eten. Onlangs is dit lespakket aangevuld met een gloednieuwe les ‘Kaap de keuken’. Met behulp van online informatie gaan leerlingen zelf aan de slag in de keuken. Meer weten over het lespakket? Ga naar https://wwje.nl/.

Bron: Studio 100