Hoe kunnen we nieuwe consumententrends inzetten voor groenten en fruit?

Consumenten zijn steeds meer zelfvoorzienend en sociaal bewust, kopen meer online en willen graag weer naar buiten. Dat zijn de resultaten van een onlangs gepubliceerd Talkwalker rapport waarin het online gedrag van Engelstalige consumenten is gemeten. Het is immers vaak niet het product zelf dat tot een aankoop leidt, het zijn de consumenten en hun emoties, connecties en motivaties. We leggen de uitkomsten van het Talkwalker rapport onder de loep en kijken naar hoe dit mogelijkheden biedt voor de groente-en fruitverkoop.

Online boodschappen

Tijdens de coronacrisis schakelen consumenten steeds vaker over op online winkelen voor hun voedselbenodigdheden. In de Verenigde Staten steeg de online verkoop van supermarkten in het eerste kwartaal van 2020 van 24% naar 34%. In Nederland zagen online supers in de afgelopen periode een kwart miljoen nieuwe klanten binnen komen. En naar verwachting zet deze groei ook de komende periode door, ook in Nederland

Een online verkoopomgeving van groenten en fruit biedt de nodige uitdagingen, maar ook hier liggen kansen. Je maakt gemiddeld zo'n 200 voedselkeuzes per dag. Een online omgeving waar consumenten een duwtje (nudge) krijgen om betere keuzes te maken zou kunnen helpen om meer groenten en fruit in het digitale winkelmandje te krijgen. Vorig jaar heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit al hoopgevende resultaten met nudging behaald in een Dirk supermarkt. Lees hier meer over dit zogenoemde Ga voor Kleur-Lab.

Doe-het-zelf

De zelfvoorziening onder consumenten neemt toe. Hoewel dit voor sommige producten een risico kan zijn, is het een kans voor groenten en fruit. Consumenten gaan steeds meer zelf aan de slag met bijvoorbeeld hun moestuintje of het maken van bijzondere recepten. Hierbij komen ze in aanraking met nieuwe soorten groenten en fruit of met verrassende bereidingen. Dit zie je ook online terug. Dit jaar zijn recept en kookvideo's al 45% meer bekeken dan in 2019. Een vergelijkbare stijging is te zien in het bezoek aan het Nederlandse informatieplatform Veggipedia, waar consumenten allerlei informatie kunnen vinden over groenten en fruit.

Opvallend is dat de maaltijdbox, toch een gemaksproduct, juist populairder is dan ooit. Vermeldingen van maaltijdbox abonnement op social media blijven stijgen, met bijna een verdubbeling in mei 2020.

#Plasticfree

Consumenten worden ook steeds sociaal bewuster. De intelligente lockdown en de toegenomen afhankelijkheid van online winkelen hebben consumenten bewuster gemaakt over verpakkingen. Als je naar de hashtag #plasticfree kijkt, zie je dat mensen steeds meer gepassioneerd over het onderwerp zijn geraakt; van 53,1% positief in juli 2019, tot 81,4% in juni 2020. Andere hashtags rond dit onderwerp beginnen ook steeds meer vermeldingen te krijgen.

Het is dus belangrijk dat de groenten-en fruitsector hier bewust mee omgaat. Maar, zo waarschuwt Talkwalker, dat moet wel van binnenuit komen en niet als een marketingtruc.

Buitenmensen

Consumenten willen weer naar buiten. Mensen proberen het meeste uit hun tijd buiten te halen, of dat nu gaat om meer maaltijden eten in de tuin of om het genieten van een lekker zonnetje in het park. Veel consumenten missen de vrijheid van het buitenleven en dit laten ze weten door nostalgische buitenbeelden op social media te plaatsen. Ook zag Talkwalker veel mensen uitkijken naar wat ze zouden doen als de crisis voorbij was: reizen en familie bezoeken.

Hun verwachting is dat de vraag zal toenemen naar producten die buiten kunnen worden geconsumeerd. Hierbij liggen kansen voor groenten en fruit die makkelijk buitenshuis kunnen worden genuttigd, zoals snackgroenten en voorgesneden fruit.

Tot slot zijn er online tekenen te bespeuren dat we langzaam terugkeren naar een nieuw normaal. De coronacrisis domineert niet langer de gesprekken, consumenten denken weer verder dan alleen het hier en nu. Op naar een gezondere toekomst met veel groenten en fruit.  

Bron: NAGF,  Talkwalker 'Industry Report: Consumer goods (food) Consumer insights for sales success'