Helpt een kaliumrijk eetpatroon tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten?

Een artikel dat vorige week gepubliceerd werd op de website van Voeding Nu, laat wederom het belang zien van een gezond voedingspatroon met veel groenten en fruit.

Het blijkt dat de gemiddelde kaliuminname in Nederland met 3,1 gram per dag (RIVM) lager is dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (3,5 gram). Dit is een probleem omdat een hogere inname van kalium gunstige gezondheidseffecten heeft. Kalium zit in de meeste groenten en fruit, maar ook in noten, peulvruchten, vlees, vis en zuivel.

De functie van kalium

Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het lichaam, waaronder bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam en het samentrekken van de (hart)spiercellen. Kalium verlaagt de bloeddruk doordat het de afscheiding van vocht door de nieren bevordert. Ons lichaam is zo ingesteld omdat ons voedsel gedurende de evolutie rijk was aan kalium en laag in natrium. Veel mensen met een hoge bloeddruk hebben een tekort aan kalium.

Kalium en chronische aandoeningen

Het voedingspatroon van de mens is sinds de 19e eeuw sterk veranderd. Het huidige Westerse eetpatroon bevat veel minder kalium (en groenten en fruit) dan voorheen. Tegelijkertijd is het aantal mensen met chronische ziekten zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten ook toegenomen. Ondanks dat er steeds meer onderzoeken zijn die aantonen dat mensen met een hoge kaliuminname (zoals in kaliumrijke diëten) een lager risico hebben op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, is een oorzakelijk verband nog niet bewezen. Ook is het de vraag of de gunstige effecten van de kaliumrijke diëten (zoals het Mediterrane en DASH-dieet) te danken zijn aan alleen kalium, omdat deze diëten ook rijk zijn aan andere componenten zoals magnesium, citraat, vitamines en antioxidanten.

Zorg goed voor je lichaam

Meer onderzoek is dus nodig. Maar een ding mag duidelijk zijn: ons lichaam heeft goede voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Een belangrijk onderdeel van goede voeding is groenten en fruit, die je lichaam niet alleen vullen maar ook echt voeden. Voeden met de variëteit aan stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken en zo de jaren gezond door te komen.

Bekijk hier het artikel 'Kalium biedt mogelijk bescherming tegen hart-, vaat- en nierziekten' in Voeding Nu.

Bron: NAGF