Helpt belonen?

Het is soms verleidelijk om jezelf aan het einde van een stressvolle dag te belonen met een ongezonde snack. Zou dit gedrag kunnen veranderen als tegenover deze ongezonde snack een stuk groente of fruit mét geldbeloning stond? Onderzoekers van de University of Colorado Boulder (UCB) zochten het uit.

‘We weten dat mensen geneigd zijn om minder gezond te eten als ze gestrest zijn’, vertelt Angela Bryan, professor Psychologie en Neurowetenschap aan de UCB. "We vroegen ons af of we dat stress-effect zouden kunnen compenseren door gezond gedrag met iets positiefs te associëren. Als je bijvoorbeeld een wortel niet ziet als "Hè, getsie, ik moet een wortel eten" maar meer als "Ik krijg betaald om een wortel te eten", vermindert dat dan de effecten van stress op gezond eten?

Om antwoord te krijgen op deze vraag werd een onderzoek opgezet met 128 participanten. De deelnemers rapporteerden gedurende drie weken elke dag hun stressgehalte en groente- en fruitconsumptie. Ze werden onderverdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een geldbeloning bij het eten van groenten of fruit, de andere groep werd niet beloond voor hun gedrag. De groep met de financiële beloning kreeg $1 betaald voor elke portie groente of fruit die ze aten, met een maximum van $5 per dag.

Uit de resultaten blijkt dat deelnemers minder groenten en fruit aten op de dagen dat ze gestrest waren. Opvallend genoeg bleef de groente- en fruitconsumptie bij de deelnemers die een geldbeloning kregen wél gelijk. Het onderzoek laat zien dat zo'n stimulus (in de vorm van een financiële beloning) een nieuwe methode kan zijn om de negatieve effecten van stress op ons eetgedrag tegen te gaan.

In toekomstig onderzoek willen de wetenschappers kijken hoe lang het effect van een financiële beloning aanhoudt. Ook zou dan de voorkeur uitgaan naar een objectievere meetmethode i.p.v. zelfrapportage. Bryan raadt de lezers aan om te letten op ons gedrag en onze emoties. ‘Op dagen dat we gestrest zijn, kan het helpen om ons bewust te zijn van hoe we ons voelen, voordat we beslissen wat we gaan eten’, aldus Bryan.

Bron: Medical Xpress