Grotere porties schoolfruit- en groenten

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de nieuwe regeling schoolfruit, -groenten en -melk gepubliceerd, bedoeld voor de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021. Deelnemende basisscholen ontvangen bij dit programma gedurende twintig weken voor iedere leerling elke week drie stuks gratis groenten en fruit. Volgens de nieuwe regeling krijgen leerlingen volgend schooljaar grotere porties groenten en fruit.

Nederland neemt in schooljaar 2019-2020 voor het elfde jaar deel aan het EU-Schoolfruit en groente-programma. In dit programma is er aandacht voor educatie en het bevorderen van groenten en fruit op school. Met het programma wil de Europese Unie gezonde voedingsgewoontes bij kinderen stimuleren en zo de afzet van groenten en fruit op de lange termijn bevorderen.

Naast de verhoogde porties groenten en fruit zijn er nog een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo wordt het minimale percentage groenten per schooljaar verhoogd en mogen de producten bestaan uit maximaal 20% van hetzelfde fruit per schooljaar. Ook kunnen scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) vanaf volgend schooljaar meedoen met de regeling.

Leveranciers die willen deelnemen kunnen met ingang van 14 juni t/m 5 juli een aanvraag voor erkenning voor de periode van 2 schooljaren indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Meer informatie over de regeling is terug te vinden in de Staatscourant.