Grotere kloof in eetgedrag door coronapandemie

Hoe verandert de coronapandemie ons eetgedrag? Dat is een vraag die door veel mensen en organisaties wordt gesteld. Zo ook door de Wageningen University & Research (WUR). De WUR voerde een studie uit naar het effect van de coronapandemie op het voedselkeuzegedrag van Nederlanders. Hiervoor bundelden ze de resultaten van 23 Europese wetenschappelijke artikelen. Wat blijkt? Het merendeel van de Nederlanders heeft zijn eetgedrag niet veranderd. Maar vooral mensen met overgewicht, kwetsbare mensen en jongeren zijn anders (gezonder of ongezonder) gaan eten.

Vooral jongeren zijn anders gaan eten

In totaal is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten. Zij aten meer groente en fruit en minder alcohol en snacks. 12 procent van de Nederlanders is juist ongezonder gaan eten met meer snacks, vaker afhalen of laten bezorgen en meer alcohol. "Deze veranderingen lijken op het eerste gezicht niet zo schokkend, maar verschuivingen in voedselpatronen op deze schaal komen eigenlijk nooit voor", zegt WUR-onderzoeker Marleen Onwezen. De veranderingen zijn vooral zichtbaar bij jongeren en in veel mindere mate bij ouderen.

Meer motivatie vs. angst

Onderzoekers geven verschillende verklaringen voor deze veranderingen in eetgedrag. Zo zijn sommige mensen door de coronapandemie extra gemotiveerd om gezond te leven. Daarnaast werken we sinds de start van de pandemie vaker thuis zodat we meer tijd hebben om te koken en gezonde maaltijden klaar te maken. Dit was terug te zien in het online zoekgedrag: consumenten zochten in 2020 meer informatie over groenten en fruit dan ooit. Bij anderen creëerde de coronapandemie juist stress, angst of verveling waardoor ze ongezonder gingen eten.

Gezonde thuisomgeving

Met name de kwetsbare mensen moeten we helpen de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Mensen kunnen zelf een eerste stap zetten door een gezonde voedselomgeving thuis te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een schaaltje met fruit en snackgroenten op je bureau te zetten of door ongezonde snacks alleen in het weekend in huis te halen of op te bergen in de schuur. Hoe meer moeite iets kost, hoe hoger de drempel om het daadwerkelijk te eten.

 

Lees hier het volledige onderzoeksrapport van de WUR.

 

Bron: NAGF