Groente- en fruitrijk eetpatroon remt ontstekingen in darmen
Wat je eet heeft invloed op je darmflora. Een voedingspatroon vol met groenten en fruit beïnvloedt de darmflora zodanig dat het ontstekingen in de darmen afremt. Dit blijkt uit een recente publicatie van onderzoekers van het University Medical Center Groningen (UMCG) in het wetenschappelijke tijdschrift Gut.

Goede en slechte bacteriën in de darmflora
Het totaal aan (miljarden) bacteriën in de darmen noemen we de darmflora ofwel het (darm)microbioom. Deze bestaat uit zowel 'goede' als 'slechte' bacteriën. Goede bacteriën hebben verschillende functies zoals het ondersteunen van het immuunsysteem of het helpen met de voedselvertering door je eten om te zetten in stoffen die je lichaam makkelijk kan opnemen. In een gezond microbioom zijn de goede en slechte darmbacteriën met elkaar in balans. Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen kunnen er darmklachten ontstaan zoals diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.
De balans tussen darmbacteriën wordt beïnvloed door erfelijke eigenschappen, medicijnen, hygiëne, maar ook door wat je eet. Darmbacteriën leven van het voedsel dat je darm door komt. Sommige voedingsmiddelen voeden goede bacteriën terwijl andere juist slechte bacteriën voeden.
Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de invloed van 173 eetfactoren zoals eetpatroon, specifieke voedingsmiddelen en macronutriënten (bijv. eiwitten en koolhydraten) op de darmflora. Aan het onderzoek deden 1425 mensen mee uit de algemene populatie en patiënten met een darmziekte waaronder de ziekte van Crohn (ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal), Colitis Ulcerosa (chronische ontsteking aan de dikke darm en endeldarm) en het Prikkelbaar Darm Syndroom.
Ontlasting en voedselvragenlijst
De samenstelling en de functie van de darmflora werd bepaald door middel van Shotgun metagenomic sequencing. Hiervoor leverden alle deelnemers een sample ontlasting aan. De deelnemers vulden daarnaast een semi-kwantitatieve voedselfrequentievragenlijst in. Deze was ontwikkeld en gevalideerd door de Wageningen University & Research. Uit deze vragenlijst werd de dagelijkse voedselinname bepaald.
Ontstekingsremmend effect van groenten en fruit
Uit data-analyse kwam naar voren dat de consumptie van groenten en fruit (en ook vette vis, noten en granen) gerelateerd is aan een grote hoeveelheid bacteriën die korte-keten vetzuren produceren. Korte-keten vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect in de darmen en bieden het slijmvlies van de darmen bescherming. Ze ontstaan wanneer goede bacteriën vezels afbreken. Een eetpatroon dat veel groenten, fruit, noten en vette vis bevat is het Mediterraanse eetpatroon. Dit eetpatroon is in meerdere studies gelinkt aan een lager risico op chronische darmontstekingen.
Ga naar de publicatie voor meer gedetailleerde informatie over het onderzoek.
Bron: NAGF