Gezonde omgeving kan duwtje geven naar meer groenten en fruit
Het aanpassen van de eetomgeving is een van de meest kansrijke manieren om het eetgedrag van mensen een duwtje te geven naar meer groenten en fruit. Daarom heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met partners verschillende nudges in de praktijk getest om de groente-en fruitverkoop te stimuleren. Begin volgend jaar zal een speciaal rapport worden gepubliceerd met een overzicht van al deze nudges, mét tips en tricks om deze zo effectief mogelijk in te zetten.

Veel van onze voedingskeuzes maken we onbewust én automatisch, als reactie op externe prikkels, zoals de lekkere geur en aanblik van eten of een aantrekkelijke prijs. Door prikkels uit de eetomgeving worden we verleid tot het maken van keuzes.
Deze prikkels worden helaas nog te vaak ingezet voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Zo bericht het Voedingscentrum dat het aantal verkoopplekken van ‘ready-to-eat’ aanbod al jaren toeneemt in Nederland. Zo is in Rotterdam het aanbod aan fastfood met wel 37% toegenomen in de afgelopen 15 jaar. Ook in de supermarkt, waar we toch het meeste voedsel kopen, wordt te weinig gedaan om ons te verleiden tot de gezondere keuze. In tegendeel; uit recent onderzoek van Questionmark blijkt dat gemiddeld 82% van de aanbiedingen in supermarktfolders voor ongezonde producten is.
Nudging naar gezond wel kansrijk
Het aanpassen van de huidige eetomgeving is één van de meest kansrijke manieren om het eetgedrag van mensen een duwtje te geven in de gewenste richting, oftewel nudging. Nudging is een eenvoudige manier om gedrag te veranderen zonder de keuzevrijheid van consumenten aan te tasten. Ieder mens maakt dagelijks honderden beslissingen, waarvan vele onbewust.
Hiervoor hebben we vaste vuistregels oftewel strategieën ontwikkeld. Deze zijn nodig om het dagelijks leven door te komen, anders zouden mensen eeuwig stilstaan bij beslissingen en het doen of laten van handelingen.
Voorbeelden van zulke strategieën zijn communiceren van de sociale norm (mensen laten hun gedrag van nature vaak bepalen door de heersende normen en zijn daardoor eerder geneigd om dezelfde keuzes te maken als gelijkgestemden) of priming (voorbereiding/verleiding).

Foto: communicatie van de sociale norm

Foto: een voorbeeld van priming op de winkelvloer
Rapport stimulering groente-en fruitconsumptie met nudges
Gedurende de afgelopen jaren heeft het NAGF in nauwe samenwerking met partners verschillende nudges in de praktijk getest om de verkoop van groente en fruit te stimuleren; bijvoorbeeld in een filiaal van supermarktketen Dirk . Daarnaast zijn met experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid nudges ontwikkeld voor een aantal voedselomgevingen, zoals supermarkten, cateringbedrijven en pretparken die klaar zijn om ingezet te worden.
In januari 2021 zal een speciaal rapport worden gepubliceerd met een overzicht van al deze nudges met tips en tricks over hoe deze in te zetten. Dit document is bedoeld om te laten zien wat er met eenvoudige nudges allemaal mogelijk is. Het NAGF roept dan ook iedereen op om hiermee aan de slag te gaan.
Op de hoogte blijven van dit rapport? Abonneer je op de NAGF Nieuwsbrief en volg ons op Twitter en LinkedIn.
Bron: NAGF