Fingerfoods met groente en fruit voor dementerenden

Groente- en fruitrijke fingerfoods kunnen gebruikt worden om de groente- en fruitconsumptie te verhogen van dementerende mensen in gesloten zorginstellingen. Zowel voor patiënten als zorgverleners lijkt dit haalbaar te zijn. Dit blijkt uit een evaluatiestudie dat onderdeel is van de PPS 'Implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen en horeca' van het Louis Bolk instituut, de Wageningen Universiteit en diverse partners.

Fingerfoods

Tijdens het onderzoek kregen vijftien Nederlandse geïnstitutionaliseerde patiënten met dementie voor zes weken lang fingerfoods als aanvulling op hun normale eetpatroon. Fingerfoods waren onder andere diverse groentequiches, pompoencake, bananencake en bietenbrownie. Deze werden rond 16:00 uur als aanvulling op hun huidige snacks geserveerd door zorgpersoneel.

Uit een test voorafgaand aan de studie bleek dat verse groente- en fruitsnacks geen succes zouden zijn, omdat de patiënten weigerden om ze te eten. Daarnaast gaf het keukenpersoneel aan dat verse groente- en fruitsnacks te veel tijd kosten. Nog een overweging was dat veel patiënten last hebben van kauw- en slikproblemen, waardoor verse groenten en fruit niet ideaal zijn. De gebakken snacks pasten goed in de routine van reguliere snacks voor de patiënten.

Groente- en fruitconsumptie

Uit ingevulde checklists en voedingsdagboeken blijkt dat de patiënten die fingerfoods kregen, meer gingen consumeren: per dag gemiddeld 1,4 stuks fingerfood (70 gram), met daarin 41 gram groente en/of fruit. Deze toename in consumptie werd niet gecompenseerd tijdens de avondmaaltijd. In andere woorden: patiënten gingen niet minder groente (en fruit) tijdens de avondmaaltijd eten, omdat ze er aan het eind van de middag al meer van hadden gegeten. Dit betekent dat er een toename was van de dagelijkse groente- en fruitconsumptie.

Beoordeling door zorgpersoneel

Twaalf zorgverleners en ander betrokken personeel vulden de volledige feedbackvragenlijst in, bestaande uit drie open vragen en drie meerkeuze vragen over het serveren van de fingerfoods. Het grootste deel hiervan gaf aan een positieve ervaring te hebben, doordat patiënten de fingerfoods graag aten en het niet te veel tijd kostte om het te geven.

Bekijk hier het project 'Groente en fruit in gesloten settings' van het Louis Bolk instituut.

Bron: NAGF