Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Driekwart van de Nederlanders krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder ruim 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test. Slechts de helft van de respondenten eet elke dag volkoren of vezelrijke producten. Vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit is onder meer belangrijk voor een goede spijsvertering.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker vezelrijk eten dan mannen. Ook leeftijd speelt een rol. Hoe ouder men wordt, hoe vaker men kiest voor volkoren en vezelrijke producten. Traditionele vezelrijke producten zoals linzen, bonen, gerst of aardappelen staan vaker op het menu bij de oudere doelgroep.

“Niet alleen onze eigen analyse, maar ook de meest recente cijfers uit de voedselconsumptiepeiling beamen het tekort aan vezels. Wij vragen aanhoudend aandacht voor het belang van vezelrijke voeding voor een gezonde spijsvertering. Wij zien graag dat consumenten in de supermarkt door duidelijke communicatie de vezelrijke keuze beter kunnen maken”, aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting.

“Vezels kunnen veelvoorkomende spijsverteringsklachten op vakantie, zoals diarree of verstopping, voorkomen of verminderen”, vertelt Tool. Bij het afbreken van vezels komen er stofjes vrij die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Bovendien dragen vezels bij aan een langdurig verzadigd gevoel. Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten, zoals groenten, fruit, volkoren granen, noten en peulvruchten.