Corona en BMI: Britse deskundigen pleiten voor gezondheidsrevolutie

Deskundigen hebben woensdag in de Britse krant The Guardian een pleidooi gehouden voor meer behandelingen voor gewichtsverlies en hulp bij een gezonde levensstijl. Uit studies blijkt namelijk dat zwaarlijvige mensen veel kwetsbaarder zijn voor het coronavirus.

Rijke landen hebben hoger sterftecijfer

Landen met hoge obesitaspercentages van West-Europa tot de Verenigde Staten worstelen om mensen met COVID-19 in leven te houden op de intensive care. Opvallend is volgens deskundigen dat rijke landen een hoger sterftecijfer lijken te hebben dan verarmde landen. Afrika heeft tot dusverre niet de explosie van sterfgevallen door het coronavirus meegemaakt die Europa heeft. Er zullen veel factoren zijn en het ontbreken van een goede gegevensverzameling zal er zeker één zijn. Maar lage percentages obesitas, diabetes type 2 en andere chronische ziekten spelen vermoedelijk ook een rol.

Obesitas verdubbelt de kans op overlijden

Volgens Prof John Wilding, voorzitter van de Wereld Obesitas Federatie, verdubbelt obesitas de kans op overlijden. Deze non-profitorganisatie publiceerde woensdag een dossier met bewijsmateriaal en begeleiding over obesitas in Covid-19 op haar website. Volgens een studie van elektronische medische dossiers van 17 miljoen volwassen Britse patiënten neemt het risico op coronavirusgerelateerde ziekenhuisdood toe van 1,5 tot 2 keer voor mensen met een body mass index van 30, het laagste niveau van obesitas, tot meer dan 2 voor mensen met een BMI van 40 of meer. "Het is een zeer aanzienlijke stijging", aldus Wilding. "En de redenen daarvoor zijn waarschijnlijk behoorlijk ingewikkeld."

Moeilijker te beademen

Een van de redenen, volgens Wilding, is de moeilijkheid om iemand met obesitas te beademen. "Het is veel moeilijker om je te ventileren als je een hoger lichaamsgewicht hebt. De longcapaciteit voor de lichaamsgrootte is lager, dus er is minder reserve in het systeem. Dus als je een ernstige luchtweginfectie oploopt, heeft dat natuurlijk invloed op het vermogen van de longen om zuurstof in het bloed te krijgen. Het systeem zal veel harder voor jou moeten werken dan voor iemand die veel lichter en veel kleiner is. ”

Immuunsysteem maakt overuren

Het is vooralsnog onduidelijk waarom mensen met obesitas een hoger risico lopen op een ernstige ziekte. Shaw Somers, een adviserend bariatrisch chirurg, legt een link met ons immuunsysteem. 'Bij ernstig overgewicht werkt je immuunsysteem overuren. Wat we van Covid weten, is dat degenen die het slecht doen een overdreven ontstekingsreactie hebben die na zeven tot tien dagen opkomt. Hun immuunsysteem slaat op hol en hierdoor komen ze te overlijden. We denken dat obesitas dit alleen maar versterkt. ”

Gezonde leefstijl

John Wilding pleit er daarom voor dat mensen moeten worden geholpen richting een gezonde levensstijl. "We zouden mensen moeten aanmoedigen om te proberen een gezonder assortiment aan voedsel en vers voedsel te eten, en ervoor te zorgen dat we niet een nog groter risico lopen op het ontwikkelen van een ernstige infectie of ernstige ziekte door coronavirus omdat we zwaarder zijn geworden terwijl we thuis zaten", zegt hij.

Bron: The Guardian