Consument koopt bij korting meer gezonde boodschappen

Consumenten kopen meer gezonde boodschappen als zij korting krijgen op deze producten. Zo blijkt uit het project Healthy Ucoins van de Belgische supermarktketen Delhaize. In dit onderzoek kregen 11.000 proefpersonen gedurende 3 maanden korting op gezonde producten. Uit de resultaten blijkt dat zij 35 procent meer gezonde producten kochten dan andere klanten.

Aan de hand van het Nutriscore-logo kon de consument in een oogopslag zien of een product (on)gezond is. De proefpersonen kregen twintig procent korting op gezonde producten (A- of B-categorie), tot een maximum van vijftig euro per maand. Bij aankoop van ongezonde producten (C-, D- en E-categorie) werd deze korting niet gegeven.

“We hebben de cijfers ook vergeleken met hun kasticket vóór het experiment: ze kopen niet alleen meer gezonde producten, maar ook minder producten met een lagere nutriscore van C, D of E”, zegt Dieter De Waegeneer, operationeel directeur van Delhaize en mede-uitvinder van de Healthy Ucoin in Het Nieuwsblad. “Het gaat dus om een veranderde voedingsgewoonte.”

Met kortingsacties kan de consument dus verleid worden gezondere aankopen te doen. Delhaize verlengt het experiment en zoekt uit hoe zij het concept verder op de markt kunnen brengen. Niet alleen de prijs kan de klant aanzetten tot het kopen van meer gezonde producten zoals groenten en fruit. Uit de resultaten van het Ga voor Kleur Lab blijkt dat nudges het aankoopgedrag van de consument ook positief kunnen beïnvloeden.