Britten eten meer groente en fruit, Noren juist minder

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de Britten in 2020 het meeste groenten en fruit eten in Europa. Ook zijn zij, samen met de Finnen, aanzienlijk meer groente en fruit gaan eten tijdens de coronacrisis. Terwijl Noren juist minder groente en fruit zijn gaan eten in 2020. De enquête, genaamd ‘5 a day Europe’, werd in september 2020 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS, in opdracht van het Noors Informatiebureau voor groenten en fruit.

In dit jaarlijks terugkerend consumentenonderzoek wordt inname van groenten en fruit van verschillende Europese landen gemeten, gerelateerd aan de '5 a Day' aanbeveling. Het advies “5 a Day”, vijf porties groenten en fruit per dag (een portie staat gelijk aan 80 gram), komt van de WHO (World Health Organization). Veel landen hebben dit overgenomen. In Nederland adviseert het Voedingscentrum 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten.  

Consumptie verhogen met 20%

Het onderzoek is uitgevoerd in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. In al deze landen werden dezelfde inzamelingsmethoden gebruikt en de enquête werd tegelijkertijd afgenomen met exact dezelfde vragen. Het doel van de enquête was in de eerste plaats om een ​​zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de groente-en fruitconsumptie in Europa. Dit zou moeten helpen om de inname van groenten en fruit in 2021 met 20% te verhogen, aldus het Informatiebureau voor groenten en fruit.

Bron

Britten voorop, Denen achteraan

Het aandeel van de bevolking dat minstens 5 porties per dag eet is in 2020 aanzienlijk gestegen in het Verenigd Koninkrijk en Finland. De gemiddelde Britse consument eet 4,4 porties groente en fruit per dag, terwijl de Deense consument gemiddeld 2,5 porties eet. Nederland "scoort" met gemiddeld 3,0 porties niet heel veel beter. Of de consumptie van groenten en fruit in Nederland in 2020 gestegen is, komt niet in het onderzoek naar voren omdat er geen data beschikbaar is van voorgaande jaren. 

Bron

Daling in Noorwegen

Opvallend is dat de Noren juist veel minder groenten en fruit zijn gaan eten tijdens de Covid 19-pandemie. Het Informatiebureau voor groenten en fruit wilde daarom uitzoeken wat er kan worden gedaan om deze trend te keren en nodigde Europese experts uit voor een webinar. Hierbij werd vooral gekeken naar hoe duwtjes (nudges) kunnen helpen met het maken van betere voedselkeuzes. Ook in Nederland wordt er gekeken hoe de groente-en fruitconsumptie verhoogd kan worden met behulp van duwtjes, bijvoorbeeld in het Ga voor Kleur-lab bij supermarktketen Dirk

Bron: NAGF