Boeren voor Buren bestaat 1 jaar

Stichting Boeren voor Buren bestaat deze week 1 jaar! In het afgelopen jaar heeft Boeren voor Buren meer dan 70.000 kg groente en fruit van lokale boeren ten goede laten komen aan inwoners van Amsterdam en Almere met een kleine portemonnee. Een solide team heeft zich gevormd, ruim 2000 gezinnen zijn bereikt, en er is veel (internationale) aandacht voor het concept. De afgelopen maanden zijn er meerdere uitgiftepunten in de stad bijgekomen, waaronder in Amsterdam-Oost en er is een samenwerking aangegaan met Nadia Zerouali, onder andere (tv)chef en schrijfster. Zij gaat fungeren als het gezicht van Boeren voor Buren, waarbij zij regelmatig gaat koken met de producten van Boeren voor Buren. De ambitie is om het initiatief verder op te schalen en uiteindelijk het concept ook verder in Nederland uit te kunnen rollen.

Waarom Boeren voor Buren?

In maart 2020 constateerden Abdelhamid Idrissi, Eric Traa en Ruben Nieuwenhuis op verschillende fronten in de samenleving knelpunten, blootgelegd door de coronacrisis. Aan de ene kant werd de kwetsbaarheid van het voedselsysteem zichtbaar, met het stilvallen van de export. Foto’s van enorme bergen aardappels die niet geëxporteerd konden worden gingen het internet over. Aan de andere kant ontstond in toenemende mate honger onder gezinnen in de stad.

Zo werd Boeren voor Buren geboren, een initiatief van Rabobank Amsterdam, Studiezalen en de Gemeente Amsterdam om overschotten groenten en fruit uit te delen onder kwetsbare gezinnen in de stad. Inmiddels is Boeren voor Buren uitgegroeid tot een stichting zonder winstoogmerk. De kleine marge - door schakels over te slaan- wordt geïnvesteerd in het opbouwen van de organisatie, het mogelijk maken van opschalen, in het betaalbaar houden van de groente en fruit en in het garanderen van een redelijke prijs voor de boeren.

Diverse groente- en fruitpakketten

Klanten bestellen online, via www.boerenvoorburen.nl, waarbij ze de keuze hebben uit zeven verschillende pakketten. Dit zijn pakketten met basisproducten zoals aardappels, uien, wortels, appels en peren, variërend van 5 tot 16 kg, en aanvullende pakketten, waaronder een pakket met bijzondere seizoensgroenten.

De producten wijken af qua vorm, kleur of formaat, waarmee ze niet voldoen aan de standaarden van de supermarkt. En dat terwijl de producten dezelfde voedingswaarden hebben als A-kwaliteit producten. Het project draagt bij aan de ambitie om voedselketen te verkorten, wat onderdeel is van de circulaire strategie van de Stad Amsterdam.

Jubileumverrassing

Voor de klanten die hun pakket op 8 mei op komen halen wacht een leuke verrassing. Het team blikt die dag terug op een jaar Boeren voor Buren en zet zich in om de organisatie verder te laten groeien richting een volgend jubileum.  

Voor meer informatie zie:

boerenvoorburen.nl
www.amsterdam.nl/innovatie/duurzaamheid/boeren-buren/