Bloemkool en spruitjes: de vergeten groenten van de toekomst

Bloemkool, spruitjes en witlof zijn de vergeten groenten van de toekomst. Jongeren eten ze nauwelijks nog. Populair onder jongeren zijn roerbak-, wok- en stoofgroenten. Dit blijkt uit cijfers van GfK.

GfK zette op verzoek van het AD de tien meest verkochte groenten op een rij. Hierin zijn de meest verkochte groenten in 2020 meegenomen per aantal kopende huishoudens in Nederland.

 1. Tomaten
 2. Uien
 3. Komkommers
 4. Paprika's
 5. Wortelen
 6. Champignons
 7. Roerbak-/wok-/stoofgroenten
 8. Gemengde sla
 9. Sperziebonen
 10. Broccoli

Verschil ouderen en jongeren

De top 10 van ouderen is anders dan die van jongeren. Zo zijn roerbak-, wok- en stoofgroenten populair onder consumenten jonger dan 40 jaar terwijl ze niet in de top 10 van 60-plussers staan. Bloemkool, spruitjes en witlof zijn niet terug te vinden in de top 10 van jongeren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met gemak. Witlof kun je niet verwerken in een zak voorgesneden groenten, want dan wordt het bruin.

"Er zal geïnnoveerd moeten worden", aldus Norman Buysse van GfK. "Denk aan spruitjes in andere kleuren. En we moeten communiceren: recepten delen, uitleggen hoe je groente lekker maakt. Anders sterven deze groenten op den duur uit."

Top 10 van consumenten jonger dan 40 jaar

 1. Tomaten
 2. Paprika's
 3. Uien
 4. Komkommers
 5. Wortelen
 6. Roerbak-/wok-/stoofgroenten
 7. Champignons
 8. Gemengde sla
 9. Broccoli
 10. Sperziebonen

Top 10 van consumenten ouder dan 60 jaar

 1. Tomaten
 2. Uien
 3. Wortelen
 4. Witlof
 5. Komkommers
 6. Sperziebonen
 7. Champignons
 8. Bloemkool
 9. Spruiten
 10. Paprika's

Bron: NAGF