Belgen kopen minder groenten en fruit

In de afgelopen 10 jaar kochten Belgen nog nooit zo weinig groenten en fruit, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 5.000 gezinnen. In 2018 kochten Belgen 2% minder groenten en 5% minder fruit ten opzichte van 2017. Deze cijfers zijn terug te vinden in het jaarrapport dat marktonderzoeksbureau Gfk Belgium maakte in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

In 2018 kocht de Belg gemiddeld 37 kg verse groente en 45 kg verse fruit. De tomaat was de meest verkochte groentesoort, op de voet gevolgd door de wortel en de ui. Bij het fruit nam de banaan de nummer één positie over van de appel.

De groente- en fruitconsumptie in België moet -net als in Nederland- omhoog. 'De Belg blijft zijn groente- en fruitverbruik overschatten en denkt dat hij het wél goed doet', aldus Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. ‘Maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat men genoeg inspiratie krijgt om meer en vaker groenten en fruit te gebruiken en dit op alle momenten van de dag.’

We raden de Belgen aan om een kijkje te nemen op Veggipedia, de onafhankelijke online bron voor informatie over groenten en fruit. Op de site vind je meer dan 400 inspirerende recepten met groenten en/of fruit als hoofdingrediënt. VLAM helpt de Belgen zelf ook een handje met het receptenplatform 'Lekker van bij ons' en de online campagne 'Vegetables are the new sneakers', gericht op millenials.