Nieuws

26 november 2021
Nationaal Actieplan Groenten en Fruit stopt na vijf succesvolle jaren
Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). NAGF bouwde een netwerk om een gezonder en duurzamer voedselpatroon te stimuleren en laat zien dat samenwerking loont. Samen met meer dan 200 partnerorganisaties heeft NAGF geweldige resultaten geboekt die daadwerkelijk de consumptie van groenten en fruit hebben verhoogd. De kennis van vijf jaar NAGF blijft beschikbaar via GroentenFruit Huis.
Bekijk nieuws
10 november 2021
Tweede Nationale Groente- en Fruitdag bereikt miljoenen Nederlanders met tips voor de middagdip
Tijdens de tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag op 14 oktober zijn miljoenen Nederlanders geïnspireerd om hun middagdip eruit te snacken met groenten en fruit . Op 12 radiozenders, in 55 artikelen en in meer dan 400 social media posts is de Nationale Groente- en Fruitdag besproken. Dit heeft geresulteerd in een potentieel bereik van ruim 30 miljoen en daarmee is de Nationale Groente- en Fruitdag 2021 zichtbaarder dan vorig jaar.
Bekijk nieuws
25 oktober 2021
NAGF trotse partner van de Food Boost Challenge
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is trotse partner van de eerste editie van de Food Boost Challenge. Het doel: Jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit! Samen met hogescholen, (v)mbo’s, universiteiten en partners uit het bedrijfsleven dagen we jongeren uit om zelf met ideeën te komen om gezonder eten aantrekkelijker te maken.
Bekijk nieuws
20 oktober 2021
Aftermovie Nationale Groente- en Fruitdag 2021 nu online
De Nationale Groente- en Fruitdag vorige week was een groot succes. Met bijna 140 partners hebben we Nederlanders geïnspireerd hun middagdip eruit te snacken met groenten en fruit. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk dan de aftermovie die nu online staat.
Bekijk nieuws
14 oktober 2021
Geef kleur door op de Nationale Groente- en Fruitdag
14 oktober 2021- Neem een Ga Voor Kleur Break en snack je middagdip eruit met groenten en fruit! Dat is het thema van de tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag die vandaag plaatsvindt. Deze dag is in het leven geroepen door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) om Nederlanders te inspireren om gemakkelijker meer groenten en fruit te eten. Door het hele land vinden vandaag acties plaats van partners en organisaties en wordt om 16.00 uur groente en fruit gesnackt. Diverse onderwijsinstellingen, zorginstellingen, leveranciers, gemeenten en supermarkten zullen consumenten inspireren met gezonde tussendoortjes.
Bekijk nieuws
4 oktober 2021
NIMA FAM organiseert eerste AGF Marketing Event
Het thema en programma van het 1e AGF Marketing Event, wat op woensdag middag en avond 3 november a.s. plaatsvindt zijn bekend. Het thema van dit 1e event luidt “Het on- en offline groenten en fruitschap in 2025”. Het aardappelen, groenten en fruitschap zal de komende jaren sterk veranderen. In Nederland gaat ca. 8 % van de AGF producten geproduceerd in Nederland naar de consument. Ook in andere landen zie je het bestellen en het logistieke proces hard veranderen.
Bekijk nieuws
30 september 2021
Online meeting 'Snack met groenten en fruit je middagdip eruit?' - meld je aan!
Op 14 oktober 2021 trappen we de Nationale Groente- en Fruitdag af met een online meeting over de middagdip: 'Snack met groenten en fruit je middagdip eruit? - De zin en onzin van de middagdip'. Wat is een middagdip? Helpen groenten en fruit tegen de middagdip? Hoe zorg je ervoor dat je juist naar die appel grijpt in plaats van naar de donut? Twee interessante sprekers vertellen hier over tijdens deze online meeting. Meld je hieronder aan!
Bekijk nieuws
28 september 2021
Online nudges stimuleren shoppers om meer groenten en fruit te kopen
Nudging bij online shoppen werkt! In het tweede Ga voor Kleur Lab, waarin nudges dit keer zijn ingezet in een online omgeving, steeg de verkoop van groenten met maar liefst 7% en die van fruit met 6%. Het duwtje in de goede richting helpt consumenten een stap verder in het eten van meer groenten en fruit. Het tweede Ga voor Kleur Lab is door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit uitgevoerd met Hoogvliet supermarkten en onderzoeksbureau Future of Food Institute.
Bekijk nieuws
27 september 2021
Meer inzetten op preventie voor toekomstbestendige zorg
De zorgkosten rijzen de pan uit en het personeelstekort en de werkdruk in de zorg zijn enorm. Naar verwachting stijgen de zorgkosten tussen 2015 en 2060 van 12,7 procent naar meer dan 20 procent van het Bruto Binnenlands Product. Dit is het gevolg van een toenemende zorgvraag en nieuwe (dure) technologische oplossingen. Deze uitgaven verdringen andere beleidsdoelen. Terwijl er in de jaren 70 nog 7 procent van de mensen in de zorg werkte is dat aantal nu verdubbeld. Een ding is zeker: zo kunnen we niet verder. We moeten meer inzetten op preventie, concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in hun rapport 'Kiezen voor houdbare zorg'.
Bekijk nieuws
23 september 2021
Baby Groente Tas heeft positief effect op groente inname bij baby’s
De Baby Groente Tas (www.babygroentetas.nl) heeft een positief effect op frequentie, variatie en ‘vroeg starten’ met groente geven. Op dinsdag 21 september zijn deze resultaten van het wetenschappelijke experiment dat de VU Amsterdam deed in Purmerend en Beemster, bekendgemaakt in een kort webinar. De gemeenten Purmerend en Beemster hebben op basis hiervan besloten om in 2022 door te gaan met de Baby Groente Tas.
Bekijk nieuws
16 september 2021
Veel aandacht in publiciteit voor eetbare bushalte
Op woensdag 15 september opende Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partijen uit de groente- en fruitsector en maatschappelijke organisaties een unieke, eetbare bushalte aan de Karnemelkstraat in Breda. De opening trok een hoop publiciteit. Een overzicht van deze publiciteit kunt u hieronder vinden.
Bekijk nieuws
15 september 2021
Vandaag opent 's werelds eerste eetbare bushalte in Breda
Breda, 15 september – Als je door een gemiddelde winkelstraat in Nederland loopt, word je overal geconfronteerd met ongezond eten. Supermarkten, tv-commercials en reclameborden moedigen ons aan om vooral te zoet, te zout en te vet te eten. Niet vreemd dus dat de gemiddelde Nederlander niet aan zijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit komt. Om hier verandering in te brengen opent Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partijen uit de groente- en fruitsector en maatschappelijke organisaties vandaag een unieke, eetbare bushalte aan de Karnemelkstraat in Breda.
Bekijk nieuws
6 september 2021
Consument tevreden met Veggipedia.nl
Veggipedia.nl helpt consumenten met al hun vragen over groenten en fruit. De afgelopen maanden zijn gebruikers gevraagd naar hun ervaringen met de website en de resultaten zijn positief: maar liefst 75% van de gebruikers vindt op Veggipedia direct antwoord op hun vraag. Om alle gebruikers zo goed mogelijk van informatie te voorzien wordt achter de schermen hard gewerkt om de online database nog completer en gebruiksvriendelijker te maken. Er zijn daarom onlangs een aantal nieuwe updates doorgevoerd, bijvoorbeeld van de voedingswaarden.
Bekijk nieuws
1 september 2021
Duizend Nederlanders ontvangen een kratje vol kleur
Deze week verspreiden we 1.000 kratjes vol kleur en gezondheid door heel Nederland. De ontvangers worden in het zonnetje gezet door familie, vrienden of collega's met een kratje vol heerlijke verse groenten en fruit. Of het nu een stimulans is voor een gezonde leefstijl, een bedankje of een steuntje in de rug; alle nominaties hebben hun eigen redenen die de verrassing extra speciaal maakt. Met de campagne 'Geef kleur door' roepen we Nederland op om elkaar vaker groenten en fruit te geven. Zo helpen we elkaar om gezond(er) en duurzaam te eten.
Bekijk nieuws
30 augustus 2021
Spelletjes helpen kinderen aan meer groenten en fruit
Bordspelletjes, kaartspellen en computerspelletjes kunnen kinderen helpen meer groenten en fruit te eten. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Copenhagen.
Bekijk nieuws
26 augustus 2021
Nationale Groente- en Fruitdag dit jaar nog groter
De Nationale Groente- en Fruitdag 2021 wordt nog groter dan de voorgaande editie. Inmiddels zijn al bijna 80 organisaties vanuit heel Nederland partner en dit aantal blijft groeien. Samen zetten we op 14 oktober de 'Ga voor Kleur Break' in Nederland op de kaart. Om 16:00 uur snacken we met groenten en fruit onze middagdip eruit! Voor alle partners is er nu een speciale toolkit beschikbaar met prachtige materialen.
Bekijk nieuws
2 augustus 2021
Trend meer groenten en fruit kopen zet door
De ingeslagen trend naar meer groenten en fruit kopen door Nederlandse consumenten zet door in 2021. Van januari tot eind juni kochten huishoudens 4 procent meer verse groenten en 3 procent meer fruit dan een jaar geleden. Gemiddeld groeide de consumentenaankopen van het hele assortiment groenten en fruit met 4 procent ten opzichte van 2020 Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van data van onderzoeksbureau GfK. De cijfers die meer kunnen zeggen over groente- en fruitconsumptie buitenshuis, zijn nog niet bekend.
Bekijk nieuws
26 juli 2021
Hersenen verwerken smaak sneller dan gezondheid
Het is aan het eind van de middag en je hebt trek. Je gaat een tussendoortje kopen en je hebt de keuze uit chips en een appel. Eigenlijk wil je de appel kopen want dat is gezond, maar je grijpt toch naar het zakje chips. Het is zo lastig om sterk te blijven in deze situaties. Maar zelfbeheersing is niet het enige wat leidt tot deze keuze. Onze hersenen verwerken informatie over smaak sneller dan gezondheidsinformatie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Human Behaviour.
Bekijk nieuws
22 juli 2021
Doe mee aan de week van de Blauwe Bes
Deze week is de 'Week van de Blauwe Bes' van start gegaan, een initiatief van Simply the Bes om de blauwe bes in de spotlights te zetten. Van 19 t/m 25 juli delen Nederlandse telers blauwe bessen uit aan maatschappelijke groepen, worden er acties opgezet met horeca en organiseert Simply the Bes ‘De Fruitigste Dagen 2021’ in samenwerking met Platform Fruitvooruit.nl.
Bekijk nieuws
19 juli 2021
Nederland meer groenten en fruit laten eten begon afgelopen weekend in Nederland
Zaterdag 17 juli werd in het dorpje Nederland in de kop van Overijssel het startsein gegeven voor de landelijke actie Geef kleur door, die als doel heeft om het hele land in te kleuren met groenten en fruit. Want hoe meer we de gezonde keuze tegenkomen op het werk, in de sportkantines en thuis, hoe vaker we ervoor kiezen. De opening zaterdag van de Geef-kleur-door-straat in Nederland was meteen de start van de actie waarbij elke Nederlander de kans heeft om iemand blij te maken met een kistje verse groenten en fruit en zo de boodschap verder te verspreiden.
Bekijk nieuws
13 juli 2021
Kom 17 juli naar Nederland voor jouw kleurrijke dosis gezondheid
Eindelijk kunnen we iets verspreiden waar we vrolijker en gezonder van worden: we gaan heel Nederland inkleuren met groenten en fruit. En we starten in… het dorpje Nederland. Doe je mee?
Bekijk nieuws
12 juli 2021
Fast 'n Good: lege fastfood verpakkingen in ruil voor gratis groenten
Je lege fastfoodverpakking inruilen voor een box vol groenten en receptinspiratie. Dat kon afgelopen weekend in de pop-up store in Ray Gent. Tussen 12 en 16 juli is er een tweede kans om mee te doen aan deze actie, ditmaal bij een van de marktkramen in Brugge, Hasselt, Mechelen en Antwerpen. Met deze actie genaamd 'Fast'n Good' wil het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) millennials inspireren dat je groenten lekker en makkelijk kunt bereiden.
Bekijk nieuws
8 juli 2021
Projecten-van-derden pagina van het NAGF breidt uit
Kent u de projecten-van-derden pagina van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) al? Deze pagina geeft een overzicht van projecten in Nederland die zich bezighouden met het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie. Recent is deze pagina weer uitgebreid tot bijna 100 projecten.
Bekijk nieuws
5 juli 2021
NAGF te gast bij Peas Please Veg Summit Series 2021
Vorige week was het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) te gast bij het laatste webinar van de Peas Please Veg Summit Series 2021. Tijdens dit zogenaamde 'Healthy Horzions for Horticulture' webinar kwamen best practices aan bod voor het stimuleren van de groenteconsumptie en de groenteproductie. NAGF-coördinator Karin Bemelmans presenteerde veelbelovende resultaten van afgeronde en lopende projecten.
Bekijk nieuws
30 juni 2021
Steeds meer ziekenhuizen zetten in op gezonde voeding
Deze week tekenden opnieuw negen ziekenhuizen voor hun deelname aan de Voorhoede van Goede Zorg Proef Je, een project van Alliantie Voeding in de Zorg. Zij zetten zich in voor een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2022. Via maandelijkse meetings inspireren en motiveren de ziekenhuizen elkaar. De meetings zijn toegankelijk voor alle ziekenhuizen die actief aan de slag zijn als Goede Zorg Proef Je-ziekenhuis.
Bekijk nieuws
28 juni 2021
Museum Sow to Grow opent sla-expositie
Interactief museum Sow to Grow in Enkhuizen opent woensdag 30 juni een expositie over sla.
Bekijk nieuws
24 juni 2021
NAGF en GroentenFruit Huis genomineerd voor de Peas Please Innovation Prize
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en GroentenFruit Huis (GFH) zijn genomineerd voor de Peas Please Innovation Prize 2021. Deze prijs wordt vandaag uitgereikt aan een van de vier genomineerden met de meest inspirerende en innovatieve activiteit om de groenteconsumptie een boost te geven.
Bekijk nieuws
18 juni 2021
Grotere kloof in eetgedrag door coronapandemie
Hoe verandert de coronapandemie ons eetgedrag? Dat is een vraag die door veel mensen en organisaties wordt gesteld. Zo ook door de Wageningen University & Research (WUR). De WUR voerde een studie uit naar het effect van de coronapandemie op het voedselkeuzegedrag van Nederlanders. Hiervoor bundelden ze de resultaten van 23 Europese wetenschappelijke artikelen. Wat blijkt? Het merendeel van de Nederlanders heeft zijn eetgedrag niet veranderd. Maar vooral mensen met overgewicht, kwetsbare mensen en jongeren zijn anders (gezonder of ongezonder) gaan eten.
Bekijk nieuws
15 juni 2021
Foodbloggers strijden om het meest verrassende tomatengerecht
Wie zet het meest heerlijke en verrassende tomatengerecht op tafel? Dat is waar de Tomato Times challenge om draait, een initiatief van het tomatenmerk Prominent van Growers United. Vijf foodbloggers gaan de komende weken online de strijd met elkaar aan. Het doel: consumenten laten zien hoe lekker en veelzijdig tomaten zijn op ieder moment van de dag.
Bekijk nieuws
14 juni 2021
Kinderen met eetproblematiek eten door groente-spel stuk gezonder
Overgewicht en obesitas is bij kinderen momenteel een groot probleem; één op de acht heeft hiermee te maken. Professionals als kinderartsen en diëtisten missen tools om ouder en kind positief te stimuleren een gezonder eetpatroon te ontwikkelen. Sociale onderneming Spoony heeft - in samenwerking met verschillende kinderartsen en 14 diëtistenpraktijken - een pilot uitgevoerd bij 100 kinderen met eetproblemen, om te onderzoeken of een spelelement helpt meer groenten te eten. Uit resultaat blijkt dat 85% van de diëtisten aangeeft dat de spelletjes kinderen extra gemotiveerd hebben om nieuwe smaken te proeven. Ruim driekwart van de kinderen vond het leuk om de recepten zelf te proberen en hebben allemaal de bijbehorende groenten gegeten.
Bekijk nieuws
10 juni 2021
Raadslid Van der Noord geeft kleur door aan schooldirecteuren en wethouder
RODEN – Op woensdag 2 juni overhandigde raadslid Anita van der Noord van de duofractie PvdA/GroenLinks een fruitkistje aan de directeuren Sjoerd Louwes van de Ronerborg en Richard Gerding van het Dr. Nassau College in het kader van de actie ‘Geef kleur door’.
Bekijk nieuws
7 juni 2021
Meld je aan voor de Nationale Groente- en Fruitdag 2021
De tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag komt er aan! 14 Oktober 2021 is het zover. We gaan heel Nederland inspireren om rond 16.00 uur tussendoor groenten en fruit te eten. Na een succesvolle eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag is het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) van start gegaan met de voorbereidingen voor dit jaar. Het thema van dit jaar is 'Ga voor Kleur Break'. "Snack met groenten en fruit je middagdip eruit!", dat is de slogan. Iedereen kan meedoen. Wij bieden tips en tools om van deze dag een spetterend succes te maken. Wie doet er mee?
Bekijk nieuws
31 mei 2021
Lancering video: waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?
Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groente en fruit. Dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. Hoe zit dit precies? Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia, legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). De video is vandaag gepubliceerd, op de dag dat de tweede interactieve sessie 'Groenten en fruit voor kinderen' plaatsvindt.
Bekijk nieuws
27 mei 2021
Kids promoten zélf groenten tijdens de Veggie Vlog award
Heel veel kinderen vinden vloggen te gek. Voor groenten lopen ze minder warm, zo blijkt uit de cijfers: 85% eet er véél te weinig van. Tijdens de Veggie Vlog award gaan kinderen groenten door middel van vlogs een heldenrol geven. Uit alle vlogs, waarin deelnemers (4 – 12 jaar) hun favoriete groenten promoten, worden 6 finalisten gekozen die met sociale onderneming Spoony op groenten-ontdekkingstocht gaan. De hoofdprijs: een vlogcamera én een vlogcursus t.w.v. € 250,-.
Bekijk nieuws
25 mei 2021
Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en supermarktketen Hoogvliet testen online nudgen met groente
Door de inzet van nudges op de winkelvloer koopt de consument in de supermarkt meer groenten en fruit zo bleek uit het experiment in 2018 van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Deze keer onderzoekt NAGF welke nudges - duwtjes in de goede richting - er mogelijk zijn in de online omgeving van supermarkt Hoogvliet.
Bekijk nieuws
20 mei 2021
Welke groenten en fruit zijn het meest gezond?
Dit is een vraag die vaak gesteld word. Zo ook door het Belgische Voedingsinformatiecentrum NICE. Zij schreven een artikel over supergroenten en -fruit waarvoor ze een aantal wetenschappelijke bevindingen op een rijtje zetten. Hun conclusie is wat wij al jaren communiceren: Ga voor Kleur! Oftewel: eet zo veel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit. Elke groente- en fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling aan gezonde stoffen en door af te wisselen krijg je het hele palet binnen.
Bekijk nieuws
12 mei 2021
Bloemkool en spruitjes: de vergeten groenten van de toekomst
Bloemkool, spruitjes en witlof zijn de vergeten groenten van de toekomst. Jongeren eten ze nauwelijks nog. Populair onder jongeren zijn roerbak-, wok- en stoofgroenten. Dit blijkt uit cijfers van GfK.
Bekijk nieuws
10 mei 2021
Meld je aan: interactieve sessie 'Groenten en fruit voor kinderen'
Op maandag 31 mei organiseert het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) een tweede interactieve sessie voor haar netwerk 'Groenten en fruit voor kinderen'.
Bekijk nieuws
6 mei 2021
EU-Schoolfruit en Smaaklessen vooral effectief voor kinderen die thuis weinig steun krijgen
EU-Schoolfruit en Smaaklessen stimuleren de groente- en fruitconsumptie vooral bij kinderen die thuis minder gestimuleerd worden om gezond te eten. Dit blijkt uit een analyse binnen de effectstudie van EU-Schoolfruit en Smaaklessen.
Bekijk nieuws
3 mei 2021
Boeren voor Buren bestaat 1 jaar
Stichting Boeren voor Buren bestaat deze week 1 jaar! In het afgelopen jaar heeft Boeren voor Buren meer dan 70.000 kg groente en fruit van lokale boeren ten goede laten komen aan inwoners van Amsterdam en Almere met een kleine portemonnee. Een solide team heeft zich gevormd, ruim 2000 gezinnen zijn bereikt, en er is veel (internationale) aandacht voor het concept. De afgelopen maanden zijn er meerdere uitgiftepunten in de stad bijgekomen, waaronder in Amsterdam-Oost en er is een samenwerking aangegaan met Nadia Zerouali, onder andere (tv)chef en schrijfster. Zij gaat fungeren als het gezicht van Boeren voor Buren, waarbij zij regelmatig gaat koken met de producten van Boeren voor Buren. De ambitie is om het initiatief verder op te schalen en uiteindelijk het concept ook verder in Nederland uit te kunnen rollen.
Bekijk nieuws
30 april 2021
Groentecampagne die het gevoel overbrengt van een fastfoodrestaurant
Hoe gezonder een groenteproduct is of lijkt, hoe minder lekker en hoe minder cool jongeren het vinden. Groenten moeten niet zichtbaar of overheersend zijn. De focus moet vooral liggen op 'lekker en genieten'. Dit blijkt uit onderzoek binnen het project 'Groente als Ingrediënt' van Wageningen Food & Biobased Research en HAS hogeschool Den Bosch.
Bekijk nieuws
26 april 2021
Gezondere voedselomgeving vraagt blijvende aandacht
NAGF jaarmagazine brengt succesvolle projecten voor gezonde voedselomgeving in beeld

Consumenten zijn te motiveren om hun consumptie van groenten en fruit te verhogen. Dat maakten de verkoopcijfers voor 2020 duidelijk. Of dit nu komt door corona en/of andere impulsen, feit is dat een hogere consumptie bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Benieuwd naar de rol van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in het stimuleren van groenten en fruit en een gezondere voedselomgeving? Lees dan ons jaarmagazine dat vanaf vandaag online staat.
Bekijk nieuws
20 april 2021
Nudges Ga voor Kleur lab onderdeel in nieuwe AGF campagne Dirk
Supermarktketen Dirk zet drie nudges in om de verkoop van groenten en fruit te stimuleren. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en supermarktketen Dirk onderzochten in 2018 hoe nudges de aankoop van groenten en fruit stimuleren. Drie van de toegepaste nudges, de sleeves over het toegangspoortje, de loper onder het toegangspoortje en de plafondhangers, worden nu in alle Dirk-filialen ingezet in de nieuwe AGF campagne. Het verhogen van de aankoop en consumptie van groenten en fruit krijgt zo een enorme stimulans.
Bekijk nieuws
19 april 2021
Groente- en fruitrijk eetpatroon remt ontstekingen in darmen
Wat je eet heeft invloed op je darmflora. Een voedingspatroon vol met groenten en fruit beïnvloedt de darmflora zodanig dat het ontstekingen in de darmen afremt. Dit blijkt uit een recente publicatie van onderzoekers van het University Medical Center Groningen (UMCG) in het wetenschappelijke tijdschrift Gut.
Bekijk nieuws
15 april 2021
Groente- en fruitconsumptie op basisscholen twee keer zo hoog bij een 5-dagen beleid
Op basisscholen die een beleid hebben met vijf vaste groente- en fruitdagen, eten kinderen twee keer zoveel groente en fruit in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat uitgevoerd is op negen basisscholen in Midden-Nederland. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.
Bekijk nieuws
12 april 2021
Sterkste groei aankoop groenten en fruit bij jongere huishoudens
Groenten en fruit staan meer dan ooit in de belangstelling. Eerder zagen we al dat Nederlanders 9 procent meer groenten en fruit kochten in 2020 ten opzichte van het jaar ervoor. Met name tweeverdieners en alleenstaanden onder de 40 jaar zijn meer groenten en fruit gaan eten. Dit blijkt uit marktdata van GfK verkregen en geanalyseerd door GroentenFruit Huis.
Bekijk nieuws
7 april 2021
POLITICI ZETTEN ZICH IN VOOR GEZONDE VOEDSELOMGEVING
De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Vandaag, op wereldgezondheidsdag, trappen Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van dit VN-jaar de campagne ‘Geef kleur door’ af. Het doel van de campagne is om de komende 6 maanden door heel Nederland te trekken en onze omgeving letterlijk meer kleur te geven met groenten en fruit. Want ruim 80% van de Nederlanders eet niet genoeg groenten en fruit (bron: RIVM) en met deze cijfers bungelen we onderaan in Europa en is verbetering noodzakelijk. Vanmorgen heeft Nadia Zerouali, ambassadeur ‘Geef kleur door’, een groente- en fruitpakket aangeboden aan Peter Valstar (VVD), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66) en Joris Thijssen (PvdA) als startsein van de campagne. Hiermee lobbyen de initiatiefnemers van de campagne voor een gezondere voedselomgeving. Daarnaast bieden de initiatiefnemers maandenlang in de publieke ruimte een groot aanbod van verse groenten en fruit aan. De start van de campagne is een startsein: initiatieven worden opgeroepen zich aan te melden en mee te werken aan het ‘inkleuren’ van Nederland.
Bekijk nieuws
29 maart 2021
Dit jaar geen Kom in de Kas maar Kijk in de Kas
Aankomend weekend kan iedereen vanuit huis genieten van de glastuinbouw. Speciaal voor dit jaar is Kom in de Kas online gehaald en omgedoopt naar Kijk in de Kas. Vanwege het coronavirus kan het evenement ook dit jaar niet plaatsvinden. Om bezoekers toch de beleving van de glastuinbouwsector te geven, is er een online campagne opgezet die vandaag van start gaat.
Bekijk nieuws
26 maart 2021
Lancering interactieve kaart voor seizoensgroenten en -fruit in Europa
Deze week lanceerde de European Food Information Council (EUFIC) een tool om te zien welke groenten en fruit er in Europa in het seizoen zijn. De tool is een interactieve kaart van Europa waarin je een land, seizoen en maand kunt selecteren. Na het instellen van deze filters krijg je een overzicht van de seizoensgroenten en -fruit. De tool is gemaakt om consumenten te helpen een gezonde en duurzame keuze te maken.
Bekijk nieuws
22 maart 2021
Onderzoek naar 'Baby Groente Tas' van start
Eten baby's met de Baby Groente Tas, meer groente dan baby’s zonder de Baby Groente Tas? Om dit te onderzoeken is in Purmerend een pilot van sart gedaan. De 'Baby Groente Tas' is een tas met elke week twee andere verse groenten waarmee ouders gezonde babyvoeding kunnen maken voor baby's vanaf 4 maanden. De eerste vijftig tassen zijn inmiddels uitgereikt. Later dit jaar volgen nog eens tweehonderd tassen. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de resultaten van de pilot.
Bekijk nieuws
18 maart 2021
Welke kleur het ook wordt, kies voor kleur met groenten en fruit!
GroentenFruit Huis heeft een gezonde boodschap voor kandidaat-Kamerleden, beleidsmakers en overheden, ongeacht de kleur van het nieuwe Kabinet: Ga voor Kleur op het bord en zorg voor een gezonde samenleving!
Investeer nu in preventie, pak later de (gezondheids)winst!
Bekijk nieuws
11 maart 2021
Lang leve groente en fruit
Mensen die 3 porties (ca. 240 gram) groenten en 2 porties fruit (ca. 160 gram) per dag eten, leven het langst. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie die recent is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.
Bekijk nieuws
5 maart 2021
Groenteconcepten succesvol maken met Innovatieplatform
De HAS Hogeschool en The Food Foundry, een organisatie die veelbelovende food start-ups ondersteunt, willen groenteconcepten succesvol maken met hun Innovatieplatform Groente. Dit is nodig omdat veel HAS-studenten creatieve en prijswinnende concepten met groente ontwikkelen in hun eindexamenjaar, waar maar weinig van op de markt komen.
Bekijk nieuws
3 maart 2021
Adolescenten zijn meer groente en fruit gaan eten tijdens corona
Sinds de coronapandemie zijn adolescenten uit Spanje, Italië, Brazilië, Colombia en Chili meer groenten en fruit gaan eten. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Bekijk nieuws
24 februari 2021
Helpende groentebord van HAK voor de derde keer opgeschaald
De productie van het Helpende Bord van HAK is voor de derde keer in een maand opgeschaald. Het intelligente groentebord werd ontwikkeld om kinderen te helpen meer groente te eten. Na de lancering op 14 januari 2021 was het bord in no-time uitverkocht. Naar schatting zullen er dit jaar rond de 20.000 tot 30.000 borden verkocht worden. Dit is veel meer dan verwacht.
Bekijk nieuws
22 februari 2021
Derde editie 'Eat Them To Defeat Them' campagne van start
Vandaag gaat in Groot-Brittannië de derde editie van de prijswinnende campagne 'Eat Them To Defeat Them' van start. De komende zes weken staat elke week een andere groente centraal. Het doel? Kinderen uitdagen om meer groente te eten.
Bekijk nieuws
17 februari 2021
Massale inkoop van wintergroenten bij Jumbo
Vorige week werden wintergroenten zoals stamppotgroenten en erwtensoepgroenten massaal verkocht bij de Jumbo. Gemiddeld 50 procent meer dan de week ervoor. Favoriet onder de stamppotgroenten waren boerenkool, hutspot en andijvie.
Bekijk nieuws
15 februari 2021
Ook meer groenten verkocht in Groot-Brittannië
Net als in Nederland, brachten Britse consumenten tijdens de lockdown meer tijd door in de keuken. Deze trend heeft, ook daar, geleid tot een stijging in de verkoop van groenten. Kool, ui en prei waren erg populair onder de Britse consumenten. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de British Onions Producers Association en de UK Brassica Growers.
Bekijk nieuws
11 februari 2021
Met kleine duwtjes de consumptie van groenten en fruit vergroten
Meer groenten en fruit eten vraagt om gedragsverandering. Nudging, het geven van een subtiel duwtje in de juiste richting, kan daarbij helpen. Het is een eenvoudige manier om gedrag te veranderen zonder de keuzevrijheid van consumenten aan te tasten. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert vandaag een speciaal rapport waarin nudging op groenten en fruit richting de consument centraal staat. Het rapport biedt praktische handvatten voor verschillende voedselomgevingen om nudging toe te passen.
Bekijk nieuws
4 februari 2021
Welke interventies werken om kinderen meer groenten en fruit te laten eten?
Er wordt in Nederland veel gedaan om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te bevorderen, maar wat werkt nu echt? Over deze vraag heeft Sanne Gjaltema, stagiaire bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF), zich de afgelopen vier maanden gebogen. Het resultaat: een rapport en flowchart die dienen als naslagwerk en tool voor eenieder die een effectieve 'groente- en/of fruit interventie' wil opzetten voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar.
Bekijk nieuws
1 februari 2021
Overgewicht stijgt het snelst bij tieners
Het aantal mensen met overgewicht blijft stijgen. Dit geldt voor bijna alle leeftijdsgroepen. Maar het snelst stijgt overgewicht bij tieners tussen de 16 tot 20 jaar, blijkt uit een analyse van CBS-gegevens.
Bekijk nieuws
26 januari 2021
Voedingsvezels als middel tegen depressie?
Een hogere inname van voedingsvezels is in verband gebracht met een lager risico op depressie bij vrouwen die in de eerste fase van de overgang zitten (premenopauze). Dit kwam naar voren in een onderzoek dat recent is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijf Menopause.
Bekijk nieuws
21 januari 2021
Groenten en fruit meer online gezocht dan ooit
Consumenten zochten in 2020 meer informatie over groenten en fruit dan ooit. Dat merkte Veggipedia, de onafhankelijke online encyclopedie met informatie over groenten en fruit. Het informatieplatform had vorig jaar maar liefst 1,5 miljoen bezoekers, een stijging van ruim 240% ten opzichte van 2019. Populaire producten waren onder andere koolrabi, vijg en tijm.
Bekijk nieuws
18 januari 2021
Week van Snoep GOED vandaag van start
Vandaag, op Blue Monday, gaat de week van Snoep GOED van start. Blue Monday staat bekend als de dag waarop veel mensen hun goede voornemens overboord gooien. Als tegenbeweging is deze week-durende challenge in het leven geroepen waarin verantwoord snoepen centraal staat. Groenten en fruit zijn daar bij uitstek voor geschikt.
Bekijk nieuws
14 januari 2021
Dit zijn de trends in groenten voor 2021
Het jaar 2021 gaat een goed jaar worden voor groenten en fruit; mede doordat het door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot internationaal jaar voor groenten en fruit. Maar welke (groente)trends gaan we komend jaar zien? We vroegen het aan fooddesigner Marielle Bordewijk van het bureau Food by Design.
Bekijk nieuws
12 januari 2021
Ongezonde verleidingen staan gezond(er) eten in de weg
Veel Nederlanders willen gezonder eten, maar ongezonde verleidingen maken dit lastig. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 1052 Nederlanders van 25 jaar en ouder, uitgevoerd in december 2020.
Bekijk nieuws
6 januari 2021
Goed nieuws: Nederlanders aten meer groenten en fruit in 2020
Er zijn gelukkig ook positieve berichten over 2020. De Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit steeg in 2020 namelijk met maar liefst 4 procent. Het is een duidelijke kentering in de groente- en fruitconsumptie in Nederland, die voorgaande jaren daalde of slechts licht steeg. Nederlandse huishoudens kochten 11 procent meer verse groenten en 6 procent meer vers fruit.
Bekijk nieuws
28 december 2020
Methodes voor meer groente en fruit op kinderdagverblijven
Wageningen University & Research en het Louis Bolk instituut werken met diverse partners samen om methodes te testen voor het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie van kinderen op kinderdagverblijven. Deze methodes zijn nodig omdat er nog maar weinig praktische materialen zijn waar kinderdagverblijven mee aan de slag kunnen. Dit is een gemiste kans omdat het kinderdagverblijf een prima plek is om kinderen meer groente en fruit te leren eten.
Bekijk nieuws
24 december 2020
Regio Deal Foodvalley van start met experimenten voor een gezonde voedselomgeving
Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht zijn in de regio Foodvalley en de gemeente Utrecht van start gegaan met gezonde voedingsexperimenten voor een gezonde en duurzame voedselomgeving in verschillende contexten. Dit wordt uitgevoerd vanuit de Regio Deal Foodvalley. De experimenten worden met name rond scholen uitgevoerd, maar ook rond bedrijven en zorginstellingen.
Bekijk nieuws
21 december 2020
Kleurkalender 2021 online
De Ga voor Kleur kleurkalender voor 2021 staat online. In deze kalender staan elke week een kleur en een groente- of fruitsoort centraal. Doe mee en inspireer je volgers op social media met veel kleur!
Bekijk nieuws
15 december 2020
'International Year of Fruits & Vegetables 2021' van start
Het NAGF verkent met diverse partijen de mogelijkheden voor invulling.

Vandaag, 15 december 2020, is de aftrap van het 'International Year of Fruits and Vegetables' van de Verenigde Naties, met als uitvoerend orgaan de Food and Agriculture Organization (FAO).
Bekijk nieuws
14 december 2020
Magazine Nationale Groente- en Fruitdag vandaag online
Vanaf vandaag staat het magazine van de eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag online. Hierin laat het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) zien wat ze op 14 oktober 2020 samen met 75 partners hebben gedaan om groenten en fruit in het zonnetje te zetten. Samen hebben ze die dag miljoenen Nederlanders geïnspireerd en laten zien hoe we met zijn allen nog veel meer groente en fruit kunnen eten.
Bekijk nieuws
10 december 2020
Interactieve sessie als startpunt voor nieuwe samenwerkingen
Vorige week maandag 30 november vond een online interactieve sessie plaats. Voor deze sessie heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) diverse initiatieven bij elkaar gebracht die als doel hebben om de groente- en/of fruitconsumptie van jonge kinderen te verhogen. Samen werd nagedacht hoe er in de toekomst beter samengewerkt kan worden om zo sneller het overkoepelende doel te bereiken: de groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen stimuleren.
Bekijk nieuws
7 december 2020
Aandacht voor 'Zorg voor Groenten en Fruit' campagne in het VK
Vandaag heeft het Britse 'Peas Please' initiatief hun voortgangsrapport van 2020 gepubliceerd. In dit rapport laten zij zien wat hun pledgers allemaal bereikt hebben in het afgelopen jaar op het gebied van het stimuleren van de groenteconsumptie. In deze editie is er speciale aandacht voor de Nederlandse 'Zorg voor Groenten en Fruit' campagne van GroentenFruit Huis in samenwerking met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).
Bekijk nieuws
3 december 2020
Gezonde omgeving kan duwtje geven naar meer groenten en fruit
Het aanpassen van de eetomgeving is een van de meest kansrijke manieren om het eetgedrag van mensen een duwtje te geven naar meer groenten en fruit. Daarom heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met partners verschillende nudges in de praktijk getest om de groente-en fruitverkoop te stimuleren. Begin volgend jaar zal een speciaal rapport worden gepubliceerd met een overzicht van al deze nudges, mét tips en tricks om deze zo effectief mogelijk in te zetten.
Bekijk nieuws
27 november 2020
Decemberkalender zorgt voor aandacht voor groenten en fruit
Steeds opnieuw blijkt dat gezond eten het verschil kan maken en de roep om een gezonde leefstijl wordt urgenter. Meer groenten en fruit eten iedere dag, op ieder moment draagt bij aan onze gezondheid. Daarom introduceren GroentenFruit Huis (GFH) en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de Decemberkalender voor groenten en fruit met dagelijks een verwijzing naar Veggipedia.nl. In december wordt elke dag een product centraal gezet via Social Media en wordt aan leden en belanghebbenden gevraagd hierop in te haken om zo consumenten te inspireren meer groenen en fruit te eten, ook in December, juist nu.
Bekijk nieuws
23 november 2020
Britten eten meer groente en fruit, Noren juist minder
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de Britten in 2020 het meeste groenten en fruit eten in Europa. Ook zijn zij, samen met de Finnen, aanzienlijk meer groente en fruit gaan eten tijdens de coronacrisis. Terwijl Noren juist minder groente en fruit zijn gaan eten in 2020. De enquête, genaamd ‘5 a day Europe’, werd in september 2020 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS, in opdracht van het Noors Informatiebureau voor groenten en fruit.
Bekijk nieuws
16 november 2020
Gaan peuters meer groente en fruit eten door mindfulness en klassikale spellen?
Mindfulness en klassikale spellen kunnen mogelijk de gedragsregulatie en voedselvoorkeuren (specifiek voor groenten en fruit) van peuters positief beïnvloeden. Dit blijkt uit een pilotstudie die begin deze maand gepubliceerd werd in het Journal of Nutrition Education and Behavior.
Bekijk nieuws
13 november 2020
Meer aandacht nodig voor gezonde leefstijl in Coronatijd
Een gezonde leefstijl moet meer prioriteit krijgen op de politieke agenda. Dat is de boodschap van een brief aan het kabinet, ondertekend door 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties. In deze Coronatijd is dit extra belangrijk om de weerstand te verhogen, maar er is nog veel te weinig aandacht voor. De ondertekenaars van de brief roepen het ministerie van VWS op hier verandering in te brengen, bijvoorbeeld door het opzetten van een communicatiecampagne voor heel Nederland.
Bekijk nieuws
10 november 2020
Fingerfoods met groente en fruit voor dementerenden
Groente- en fruitrijke fingerfoods kunnen gebruikt worden om de groente- en fruitconsumptie te verhogen van dementerende mensen in gesloten zorginstellingen. Zowel voor patiënten als zorgverleners lijkt dit haalbaar te zijn. Dit blijkt uit een evaluatiestudie dat onderdeel is van de PPS 'Implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen en horeca' van het Louis Bolk instituut, de Wageningen Universiteit en diverse partners.
Bekijk nieuws
6 november 2020
Interactieve sessie: samen groente- en fruitconsumptie van kinderen stimuleren
Op maandag 30 november organiseert het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) online een interactieve sessie. Deze sessie heeft als doel om de kracht te vergroten van initiatieven die de groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen (0-6 jaar) stimuleren. Het NAGF zet zich in om de verhoging van de consumptie van groenten en fruit samen met partners te versnellen.
Bekijk nieuws
3 november 2020
Samenwerking Veggipedia.nl en MijnKeukentuintje.nl
Online consumentenplatformen Veggipedia en Mijn Keukentuintje werken samen om consumenten nog meer te inspireren om met groenten en fruit aan de slag te gaan. Door gebruik te maken van de (API) koppeling van Veggipedia, communiceren de websites op de achtergrond met elkaar en delen zo letterlijk de kennis van beide sites. ‘Win-win, en hopelijk ook een voorbeeld voor andere campagnes en websites om meer met elkaar samen te werken’, aldus Ton Holthuijsen namens Fossa Eugenia.
Bekijk nieuws
29 oktober 2020
Uitdaging om groenterijke snacks voor jongeren te ontwikkelen
Het blijft een uitdaging om groenterijke snacks te ontwikkelen die jongeren waarderen én die voldoen aan de richtlijnen Goede Voeding. Smaak, prijs, het onder de aandacht brengen en de communicatie van deze producten zijn verbeterpunten. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, HAS hogeschool en partners. Dit onderzoek valt binnen het TKI-project Groente als Ingrediënt.
Bekijk nieuws
27 oktober 2020
Helpt een kaliumrijk eetpatroon tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten?
Een artikel dat vorige week gepubliceerd werd op de website van Voeding Nu, laat wederom het belang zien van een gezond voedingspatroon met veel groenten en fruit.

Het blijkt dat de gemiddelde kaliuminname in Nederland met 3,1 gram per dag (RIVM) lager is dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (3,5 gram). Dit is een probleem omdat een hogere inname van kalium gunstige gezondheidseffecten heeft. Kalium zit in de meeste groenten en fruit, maar ook in noten, peulvruchten, vlees, vis en zuivel.
Bekijk nieuws
23 oktober 2020
Zo kies je als moeder vaker voor groente of fruit als tussendoortje voor je kind
Overgewicht bij jonge kinderen wordt een steeds groter probleem. Een van de oorzaken hiervan is het frequente snackgedrag van calorierijke tussendoortjes. Moeders hebben veel invloed op dit snackgedrag. Daarom is het belangrijk om te weten waarom moeders kiezen voor het geven van bepaalde tussendoortjes. Wat beweegt hen tot het kiezen van calorierijke tussendoortjes en wat helpt hun om juist gezonde tussendoortjes, zoals groenten en fruit, te geven? Dit was het doel van het onderzoek van Femke Brouwer-Damen, promovendus aan de Wageningen Universiteit.
Bekijk nieuws
20 oktober 2020
Groot bereik eerste Nationale Groente-en Fruitdag
De eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag, woensdag 14 oktober j.l., heeft miljoenen Nederlanders geïnspireerd om met groenten en fruit aan de slag te gaan. Samen met alle partners die zich voor deze dag hadden aangemeld (75) en vele supporters heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) groenten en fruit in de spotlights gezet. Gedurende de gehele dag was #ngfdag trending topic. De landelijke zichtbaarheid was groot, met drie keer aandacht in het Algemeen Dagblad en haar regionale partners over het belang van meer groenten en fruit, radio interviews en een kort item in Tijd voor Max, naast alle lokale acties
Bekijk nieuws
14 oktober 2020
En de Fruit & Veg Award 2020 gaat naar…. Luukskitchen!
Vandaag rond etenstijd stond bij foodblogger Luuk van Merwijk van Luukskitchen een verrassing voor de deur: tv-kok Hugo Kennis, auteur en presentatrice Nadia Zerouali én de Fruit & Veg Award 2020. Deze award is vandaag voor het eerst uitgereikt aan de foodblogger die de Nederlandse thuiskoks het meest inspireert met recepten vol groenten en fruit. Je elke dag inzetten om gezonde eetkeuzes te promoten verdient een podium, vinden de organisatoren: het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en GroentenFruit Huis (GFH). Zeker in deze tijd waarin gezondheid en een goede weerstand belangrijker zijn dan ooit.
Bekijk nieuws
14 oktober 2020
Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de coronacrisis meer nodig dan ooit
Zoetermeer, 14 oktober 2020 – Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) roept vandaag uit tot Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze dag staan groenten en fruit in de spotlight. Broodnodig nu uit recent onderzoek blijkt dat het gros van Nederland veel te weinig groenten en fruit consumeert. Ruim 30 procent van de Nederlanders eet op doordeweekse dagen tijdens de lunch nooit groenten of fruit. Slechts 20 procent geeft aan 4 of 5 dagen per week groenten en fruit bij de lunch te nuttigen. De overige 80 procent houdt het bij een oer-Hollandse broodlunch. Dit kan en moet anders vindt het NAGF.
Bekijk nieuws
13 oktober 2020
Nationale Groente- en Fruitdag
Een compleet overzicht van de groentefruitigste dag van het jaar.
Bekijk nieuws
13 oktober 2020
Groenten en fruit eten belangrijker dan ooit
Nederlanders geven aan meer groenten en fruit te zijn gaan eten tijdens de coronacrisis. Dat lijkt ook hard nodig, want het is belangrijker dan ooit om je weerstand goed op peil te houden. Groenten en fruit kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, aldus voedingsexpert Iris Groenenberg van het Voedingscentrum in het AD. Ook kan een gezonde leefstijl, met veel groenten en fruit, wel degelijk invloed hebben op het verloop van het coronavirus, dat zegt hoogleraar Jaap Seidell in Quest.
Bekijk nieuws
6 oktober 2020
Urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit.
Dinsdag 6 oktober bieden GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen, het manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aan, aan de vaste Kamercommissie VWS van de Tweede Kamer. De aanbieders doen een urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Redmar Wolf, Hoogleraar Algemeen Belastingrecht, noemt verlaging van het btw-tarief 'laaghangend fruit' om te werken aan een gezondere maatschappij. Het manifest wordt later deze week aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis. Daarnaast wordt het onder de aandacht gebracht van opstellers van partijprogramma's. Gezien de urgentie is de hoop gevestigd op snelle actie van de Tweede Kamer.
Bekijk nieuws
29 september 2020
Nieuwe campagne Filefruit van start: 'Fruit, altijd lekker tussendoor!'
Er is altijd een geschikt moment om fruit te eten! Wellicht was je gewend om je fruit te eten op kantoor, onderweg of als je in de file stond, maar dat is nu veel minder aan de orde. Geen paniek: ook thuiswerken brengt perfecte ‘fruit-eet-momenten’ met zich mee! Wat dacht je van ‘Doe-je-laptop-ff-uit-fruit’ of ‘In-je-pyjama-meeten-met-je-baasfruit’? Zo kom je heel eenvoudig aan je dagelijkse portie fruit!
Bekijk nieuws
24 september 2020
20 foodbloggers genomineerd voor de allereerste Fruit & Veg Award
Stem nu op de foodblogger die jou het meest inspireert om gezond te koken.
Bekijk nieuws
21 september 2020
Lunchen met groenten en fruit in Coronatijd
Bijna 80 procent van de Nederlandse consumenten kiest ook thuis voor een oer-Hollandse boterham tijdens de lunch. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1020 consumenten, dat werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Multiscope in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Tussen 7 en 15 september vulden de consumenten een vragenlijst in over hun lunchgedrag vóór en sinds de start van de Coronacrisis.
Bekijk nieuws
15 september 2020
NAGF op de radio over het belang van groenten en fruit
Vrijdag 11 september j.l. was Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) te gast in het radioprogramma Let's Talk Business van de online radiozender New Business Radio. Samen met Gert Mulder van GroentenFruit Huis en Timo Hoogeboom van HAK ging ze in gesprek met presentator Ron Lemmens over het belang van groenten en fruit.
Bekijk nieuws
10 september 2020
Groenten en fruit voor een goede mentale gezondheid
Groenten en fruit lijken een positieve invloed te hebben op de mentale gezondheid. Dit blijkt uit een studie die dit jaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Bekijk nieuws
7 september 2020
Van Ziekenhuis naar Gezondheidshuis
In de zorg is het belang van goede voeding met veel groenten en fruit goed zichtbaar. Goede voeding zorgt onder andere voor een beter herstel. Het programma Gezondheidshuis zet hierop in door het verbeteren van de maaltijden in zorginstellingen. Met dit programma sluit Stichting Eten+Welzijn zich aan als partner bij de Nationale Groente- en Fruitdag. Doet u ook mee?
Bekijk nieuws
3 september 2020
Inschrijving EU-Schoolfruit- en groenteprogramma van start
Tussen 31 augustus en 11 september kunnen scholen zich inschrijven voor de 12e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week gefinancierd door de EU. Er kunnen circa 3000 scholen deelnemen.
Bekijk nieuws
31 augustus 2020
Blootstelling aan een variatie aan groenten doet de groenteconsumptie van kinderen stijgen
Herhaalde blootstelling als strategie om kinderen groenten te leren waarderen en er meer van te laten eten, is al veelvuldig onderzocht. Hiervoor krijgen kinderen een bepaalde groente meerdere malen voorgeschoteld. Uit onderzoek blijkt nu dat herhaalde blootstelling aan een combinatie van verschillende groenten effectiever is dan herhaalde blootstelling aan één soort groente.
Bekijk nieuws
27 augustus 2020
Save the Date - 14 oktober: Nationale Groente- en Fruitdag
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) roept woensdag 14 oktober 2020 uit tot Nationale Groente- en Fruitdag . Deze zal plaatsvinden tijdens de Dutch Food Week, het nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan.
Bekijk nieuws
20 augustus 2020
NAGF zoekt initiatieven die groente- en fruitconsumptie stimuleren in de gezondheidszorg
Heeft u al eens gekeken op de projecten van derden pagina van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF)? Op deze pagina staan initiatieven die zich bezighouden met het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Van lespakketten tot campagnes, onderzoeken en producten. Voor deze pagina zoekt het NAGF nog meer initiatieven in de gezondheidszorg.
Bekijk nieuws
17 augustus 2020
Doe je mee met de Verspillingsvrije Week?
Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan samen met ons mee met de Verspillingsvrije Week. Ga van 1-7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen. Meedoen is leuk, makkelijk en levert winst op voor je portemonnee. Ook ben je nog eens goed bezig voor het milieu!
Bekijk nieuws
13 augustus 2020
Steeds meer groenten op de barbecue
Lang leek er voor groenten geen plek te zijn weggelegd op de barbecue. Misschien als bijgerecht, in een salade, maar daar hield het dan wel mee op. Maar het tij lijkt langzaam te keren. Zelfs barbecuekeizer Julius Jaspers stapt over van grote brokken vlees naar groenten op de barbecue. Want, zo zegt ook Jaspers, "het is gezonder, lichter en meer van nu.”
Bekijk nieuws
3 augustus 2020
Samenwerking is essentieel om de groenteconsumptie te stimuleren
Een onlangs gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift de Nutrients bracht de wereldwijde groenteconsumptie en beschikbaarheid van groenten in kaart. Deze werden vervolgens afgemeten tegen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (minimaal 240 gram/dag). Wat blijkt? We eten wereldwijd gemiddeld te weinig groenten en de beschikbaarheid van groenten is ongelijk verdeeld. Hoe brengen we hier verandering in?
Bekijk nieuws
3 augustus 2020
Veggipedia start nieuwsbrief om consument te inspireren
Maandag 3 augustus is de eerste Veggipedia nieuwsbrief de deur uit gegaan. De Veggipedia nieuwsbrief gaat maandelijks uitgebracht worden. In elke nieuwsbrief wordt een thema uitgelicht door middel van een blog, product, recept en leuke weetjes. De nieuwsbrief is bedoeld om consumenten te inspireren en te laten zien wat Veggipedia allemaal te bieden heeft.
Bekijk nieuws
30 juli 2020
Hoe kunnen we nieuwe consumententrends inzetten voor groenten en fruit?
Consumenten zijn steeds meer zelfvoorzienend en sociaal bewust, kopen meer online en willen graag weer naar buiten. Dat zijn de resultaten van een onlangs gepubliceerd Talkwalker rapport waarin het online gedrag van Engelstalige consumenten is gemeten. Het is immers vaak niet het product zelf dat tot een aankoop leidt, het zijn de consumenten en hun emoties, connecties en motivaties. We leggen de uitkomsten van het Talkwalker rapport onder de loep en kijken naar hoe dit mogelijkheden biedt voor de groente-en fruitverkoop.
Bekijk nieuws
27 juli 2020
Nieuw platform voor lokaal aangeboden groenten en fruit
Onlangs is Standfinder gelanceerd, een platform voor lokaal aanbod. Het platform brengt alle verkoopplaatsen in Nederland van lokaal geproduceerde producten in kaart, waaronder groenten en fruit. Hierdoor kunnen consumenten deze gemakkelijk in hun buurt vinden. Aanbieders van lokaal geproduceerde producten kunnen kosteloos gebruik maken van dit platform.
Bekijk nieuws
23 juli 2020
Steeds meer bewijs voor beschermend effect van groente en fruit tegen diabetes type 2
Er is weer nieuw bewijs voor het beschermende effect van het eten van groente en fruit voor diabetes type 2. Een studie hierover werd vorige week gepubliceerd in het medische tijdschrift The BMJ.
Bekijk nieuws
20 juli 2020
Zeegroenten: de groenten van de toekomst?
Zeegroenten zouden in de toekomst een nieuwe duurzame en milieuvriendelijke voedingsbron kunnen worden. Dit zeggen aquacultuurdeskundigen in Florida. Zij hebben dit voorjaar een onderzoek uitgevoerd naar de beste teeltomstandigheden voor zeegroenten.
Bekijk nieuws
15 juli 2020
Nederlandse blauwe bessen weer beschikbaar!
Simply the Bes organiseert diverse activiteiten tijdens het seizoen. Simply the Bes is een collectief van ruim 50 blauwe bessentelers uit Nederland, Duitsland en België. In het zuiden van Nederland zijn de buitentelers gestart met oogsten en dat betekent dat de Nederlandse blauwe bes weer beschikbaar is! Nu seizoensactiviteiten zoals horeca, rondleidingen en zelfpluk er anders gaan uitzien door de coronamaatregelen, hanteert Simply the Bes een andere aanpak gedurende het seizoen. Zo is de campagne ‘Blauw voor jou’ recent van start gegaan, hebben de telers samen met maatschappelijke doelgroepen een promovideo opgenomen en staan ‘de zachtfruitdagen – to go’ binnenkort op de agenda.
Bekijk nieuws
14 juli 2020
Top-10 populairste verse fruit in Nederland
Wat zijn de trends in de verkoop van vers fruit in Nederland afgelopen 20 jaar? Blauwe bessen, avocado's en aardbeien doen het goed!
Bekijk nieuws
9 juli 2020
Hoe krijgen we de groente- en fruitconsumptie van kinderen in de buurt omhoog?
Hoe kunnen we de groente- en fruitconsumptie van kinderen in de buurt te stimuleren? Deze vraag werd gesteld aan een groep buurtbewoners in West Auckland, Nieuw Zeeland. Een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, bracht hun bevindingen in kaart en formuleerde samen een aantal actiepunten.
Bekijk nieuws
6 juli 2020
Positieve sfeer rond maaltijd helpt om je kind meer groente te laten eten
Veel ouders vinden het lastig om hun kind voldoende groente te laten eten. Een belangrijke oorzaak hiervan is de licht bittere smaak die veel groenten hebben (Vera van Stokkom, Wageningen University & Research). Bitter is van nature een smaak die aangeeft dat iets giftig is, een waarschuwing vanuit ons overlevingsmechanisme. Geen wonder dus dat kinderen groenten niet meteen lusten. Maar ze kunnen het wel léren eten, wat essentieel is voor een goede gezondheid. Een positieve sfeer rond de maaltijd kan hierbij helpen. Dit komt naar voren in het artikel 'Caregiver influences on Eating Behaviors in Young Children', gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association.
Bekijk nieuws
2 juli 2020
Meer onbewerkte verse groenten in coronatijd
Sinds de uitbraak van het coronavirus kopen Nederlanders meer onbewerkte verse groenten.
Bekijk nieuws
29 juni 2020
Welvaartsziektes omkeren met een plantaardig dieet vol groenten en fruit
Jezelf gezonder eten met een overwegend plantaardig dieet. Dit kán echt. De Volkskrant van zaterdag 27 juni 2020 zet de feiten op een rijtje. Patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen hun ziekte zelfs omdraaien met een plantaardig dieet. Dit is al langere tijd bekend, maar toch wordt hier in de gezondheidszorg nog weinig aandacht aan besteed.

"De farmaceutische industrie wordt door de zorg betaald, de groenteboer niet", aldus Renger Witkamp, hoogleraar nutitional biology aan de Wageningen Universiteit.
Bekijk nieuws
25 juni 2020
Ultrabewerkte voeding zorgt ervoor dat je meer eet en aankomt
Het eten van ultrabewerkte voeding zorgt voor een hogere calorie-inname en daardoor toename in gewicht. Dit is de conclusie van een Amerikaanse studie die vorig jaar werd gepubliceerd in het blad Cell Metabolism. De oorzaak hiervan lijkt niet de mate van bewerking te zijn, maar de eetsnelheid.
Bekijk nieuws
22 juni 2020
Lagere ziektelast van hart- en vaatziekten door het eten van meer groenten en fruit
De ziektelast van hart- en vaatziekten (HVZ) wordt lager als mensen meer groenten en fruit eten. Dit blijkt uit een Japanse studie die deze maand gepubliceerd werd in het tijdschrift The Global Fruit & Vegetable Newsletter.
Bekijk nieuws
19 juni 2020
Campagne gestart om goed om te gaan met houdbaarheidsdatums
De helft van de Nederlanders kent niet het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. Om nóg meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken is de stichting Samen Tegen Voedselverspilling deze week een campagne gestart.
Bekijk nieuws
17 juni 2020
Verlaging btw op groenten en fruit in Duitsland
De Duitse overheid gaat de btw op groenten en fruit verlagen van 7% naar 5%. Dit doen ze om de eigen economie en het bedrijfsleven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ook in Nederland zijn er Kamervragen gesteld over dergelijke maatregelen.
Bekijk nieuws
15 juni 2020
Gezondheidszorg en geen ziekenzorg in doktersopleiding
De opleiding geneeskunde wordt opnieuw ingericht. Voor het eerst sinds 2009 is er een raamplan met nieuwe opleidingseisen voor toekomstige dokters. Opstellers Marjolein Van de Pol en Roland Laan in een interview in de Volkskrant: "Het gaat om gezondheidszorg, niet om ziekenzorg".
Bekijk nieuws
11 juni 2020
Voorgesneden groenten en fruit minder populair door coronacrisis
Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan door de coronacrisis onder druk. Dit komt naar voren in het rapport 'Tuinbouw in zwaar weer door de Coronacrisis' van de Rabobank.
Bekijk nieuws
8 juni 2020
Belasting op vlees en subsidies voor groenten en fruit levert miljarden winst op
Een prijsverhoging van 15 of 30 procent en een subsidie voor groenten en fruit van 10 procent levert miljarden aan winst op voor de Nederlandse maatschappij over een tijdsframe van 30 jaar. Dit blijkt uit scenario-onderzoek van het RIVM dat 11 Mei gepubliceerd werd in de BMC Public Health.
Bekijk nieuws
4 juni 2020
Corona en BMI: Britse deskundigen pleiten voor gezondheidsrevolutie
Deskundigen hebben woensdag in de Britse krant The Guardian een pleidooi gehouden voor meer behandelingen voor gewichtsverlies en hulp bij een gezonde levensstijl. Uit studies blijkt namelijk dat zwaarlijvige mensen veel kwetsbaarder zijn voor het coronavirus.
Bekijk nieuws
2 juni 2020
Weekmenu's inspireren duizenden consumenten
Om consumenten te helpen met de vraag 'wat eten we vanavond' wordt vier weken lang op Veggipedia elke week een weekmenu gedeeld vol inspiratie voor de avondmaaltijd. Het eerste weekmenu is in de eerste dagen al door ruim 4,5 duizend consumenten geraadpleegd.
Bekijk nieuws
28 mei 2020
Groenten en fruit als middel tegen corona?
Het coronavirus heerst en iedereen wil graag gezond blijven. Groenten en fruit helpen daarbij. Maar hoeveel zin heeft het werkelijk om groenten en fruit te eten om niet besmet te raken? Loethe Olthuis gaf antwoord op deze vraag in de rubriek Eet Wijzer van de Volkskrant.
Bekijk nieuws
25 mei 2020
De coronacrisis maakt ruimte voor mooie nieuwe samenwerkingen
Anne Marie Borgdorff is projectleider bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Deze periode staan haar werkzaamheden voor een groot deel in het teken van de gevolgen van het coronavirus, bijvoorbeeld met de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit'.
Bekijk nieuws
19 mei 2020
Iedere dag volop groente- en fruitinspiratie met tweede campagnevideo en weekmenu's
Vandaag is een tweede campagnevideo gelanceerd in het kader van de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit'. Deze video toont de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van groenten en fruit en laat de oorsprong van de producten en de inzet van de totale sector zien. Aansluitend op de video bieden we extra inspiratie om te koken met groenten en fruit met lekkere weekmenu's via foodbloggers en Veggipedia.nl. Het eerste weekmenu is vanaf vandaag te bekijken.
Bekijk nieuws
14 mei 2020
Koken met Restjes helpt consument minder te verspillen
Jaarlijks wordt een kwart van het voedsel in Nederland verspild, waarin groenten en fruit een belangrijk aandeel hebben. De consument is, volgens het Voedingscentrum, met ongeveer 33% de grootste verspiller. Om consumenten te helpen minder weg te gooien, heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit de Koken met Restjes tool ontwikkeld. Met deze tool maak je van groenten- en fruitrestjes in een handomdraai de lekkerste gerechten.
Bekijk nieuws
11 mei 2020
Spaanse campagne gelanceerd om groente-en fruitverkoop te stimuleren
Na de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit' van GroentenFruit Huis in samenwerking met het NAGF, is er sinds 27 april een soortgelijke campagne in Spanje van start gegaan: 'Frutas y Verduras #saludablemente'.
Bekijk nieuws
7 mei 2020
Groentecampagne voor jongeren door Belgische VLAM
Juist nu in tijden van corona worden groenten en fruit onder de aandacht gebracht bij Vlaamse jongeren. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) doet dit door middel van een campagne: Vegetables Are The New Sneakers. Het doel: jongeren stimuleren om meer groenten te eten. Want dat gebeurt ook in Vlaanderen helaas nog veel te weinig.
Bekijk nieuws
4 mei 2020
Aubergines in het zonnetje met digitaal receptenboekje
Juist nu is de consument op zoek naar gezonde voeding. Daar horen verse groenten bij en zeker ook aubergines. Bij de groente-speciaalzaak of supermarkt wachten de prachtige paarse vrienden om meegenomen te worden. Nederlandse aubergines zijn volop verkrijgbaar, bevatten vitamine B en C, kalium en calcium. Ze zijn goed geprijsd en zijn snel te bereiden.
Bekijk nieuws
30 april 2020
De Fruitdaging daagt cateraars uit om te experimenteren met fruit
Fruit wordt in Nederland vooral gegeten als tussendoortje maar minder vaak als deel van de maaltijd. Door op meerdere momenten op de dag fruit te eten, kunnen we de fruitconsumptie omhoog krijgen. Cateraars kunnen hierbij een cruciale rol spelen: zij voorzien dagelijks heel veel mensen van een maaltijd en hebben daarmee invloed op hun voedselkeuzes. Om cateraars te helpen een nieuwe rol voor fruit te ontwikkelen, is er nu de Fruitdaging toolbox.
Bekijk nieuws
28 april 2020
Groente- en fruitconsumptie heeft mogelijkerwijs positief effect op astma
In een recent gepubliceerde studie hebben wetenschappers de huidige kennis over het effect van voeding op astma op een rijtje gezet. Een belangrijk inzicht is dat het consumeren van groenten en fruit de kans op het ontwikkelen van astma waarschijnlijk verkleint.
Bekijk nieuws
24 april 2020
Groente- en fruitaankopen in België licht gedaald in 2019
Zowel de groente- als fruitaankopen voor thuisgebruik in België daalden in 2019 met 1% in volume. Dit blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vorige week naar buiten bracht. De cijfers zijn via een panel van 5000 Belgische gezinnen verkregen.
Bekijk nieuws
21 april 2020
Veranderd eetgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens coronacrisis
De coronacrisis is overal merkbaar, ook in ons eet- en koopgedrag. Verschillende studies hebben de afgelopen weken het eet- en koopgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens de coronacrisis onder de loep genomen. Wat blijkt? We koken meer, doen minder vaak boodschappen en kopen vaker bij lokale ondernemers.
Bekijk nieuws
20 april 2020
Meet the team: Robin
Van kleins af aan hield ik al van eten en koken. Het begon vooral met het bakken van taarten, cakes en koekjes. Later kwam daar koken van met name avondeten bij. De recepten hiervoor kwamen uit een map van mijn moeder met uitgescheurde Allerhande recepten waar ik altijd graag doorheen bladerde.
Bekijk nieuws
17 april 2020
Consument zoekt meer informatie over groenten en fruit in coronacrisis
De coronacrisis zorgt voor veranderingen in het eet- en drinkgedrag van Nederlanders. Zo probeert bijna 1 op de 5 Nederlanders gezonder te eten*. Ook op de website Veggipedia zijn de gevolgen van de coronacrisis zichtbaar. Sinds de start van de crisis zoeken veel meer consumenten informatie over groenten en fruit in deze online database.
Bekijk nieuws
15 april 2020
Tomaat meest populaire groente
Van alle groenten wordt de tomaat het meest én het vaakst gegeten in Nederland. Dat blijkt uit de informatie afkomstig van de FoodProfiler app. Onderzoekers van Wageningen Economic Research de hebben deze app ontwikkeld om over een langere periode te meten wat consumenten precies eten. Naast Nederland is de app ook beschikbaar in België, Duitsland en Engeland.
Bekijk nieuws
6 april 2020
WGO: groenten en fruit belangrijk tijdens zelfquarantaine
Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) een advies gepubliceerd voor voeding tijdens zelfquarantaine. Het zal geen verrassing zijn dat groenten en fruit een belangrijke rol hierin spelen.
Bekijk nieuws
3 april 2020
Lever uw informatie aan voor Veggipedia
Het zal u niet ontgaan zijn dat GroentenFruit Huis in samenwerking met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit afgelopen zaterdag de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit' heeft gelanceerd. In deze campagne wordt de consument opgeroepen om aan de slag te gaan met de recepten op Veggipedia, de onafhankelijke en betrouwbare bron over groenten en fruit.
Bekijk nieuws
1 april 2020
Gezond eten is niet alleen nu belangrijk
'Overleven begint bij gezonder leven en eten’, stellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell afgelopen zondag in het Parool. Door vanaf de vroege jeugd structureel gezond te leven en te eten bouw je een goed werkend immuunsysteem op. Hiermee onderstrepen zij wederom hoe belangrijk dat is.
Bekijk nieuws
28 maart 2020
Campagne van start 'Zorgen voor Groenten en Fruit'
Het is voor iedereen merkbaar, het coronavirus heeft effect op ons dagelijks leven, hier en overal in de wereld. We hebben te maken met vergaande maatregelen die iedereen raken, zowel consumenten als de keten van groenten en fruit. Het eind is nog niet in zicht. Samen moeten we hier goed doorheen komen.
Bekijk nieuws
19 maart 2020
Drukte bij de groenteman
Positief nieuws. Nederlanders kochten de afgelopen dagen veel verse groenten en fruit. Hierdoor is het niet alleen druk in de supermarkt, maar ook bij de groenteman, die het al tijden moeilijk heeft.
Bekijk nieuws
16 maart 2020
Chinezen eet meer groenten en fruit door coronavirus
Een recente studie van consultantsbureau Oliver Wyman suggereert dat het coronavirus ons eetgedrag verandert. De studie onder 1000 ondervraagde Chinezen wees uit dat veertig procent van hen meer groenten en fruit is gaan eten.
Bekijk nieuws
10 maart 2020
Social media campagne voor Italiaanse groenten en fruit
Begin maart is in Italië de social media-campagne 'Ik steun Italiaanse groenten en fruit' gelanceerd om consumenten te verzekeren van de kwaliteit en veiligheid van Italiaanse producten te midden van de huidige wereldwijde bezorgdheid rondom COVID-19. Deze campagne is bedoeld om de Italiaanse AGF-sector te ondersteunen door het bewustzijn te vergroten dat de kwaliteit en veiligheid van groenten en fruit niet worden aangetast door het coronavirus.
Bekijk nieuws
2 maart 2020
Verleidelijke fruitreclame in Duitsland
Het Duitse supermarktconcern Kaufland geeft een volledig andere betekenis aan de term Foodporn. Met de nieuwe online campagne 'Fruits of Love' vraagt de retailer op een verleidelijke manier aandacht aan hun meer dan 400 soorten groenten en fruit.
Bekijk nieuws
28 februari 2020
Britse kinderen gaan weer de strijd aan met groenten
De Britse 'Eat them to defeat them' campagne uit 2019 is wegens success verlengd .
Bekijk nieuws
26 februari 2020
Kansen voor meer groente bij ontbijt en lunch
Er liggen kansen om de groenteconsumptie in Nederland te verhogen in de komende jaren, maar het zal een lange adem vergen. Hierbij is het belangrijk dat consumenten geholpen worden om groente op andere momenten te eten, zoals bij het ontbijt of de lunch.
Bekijk nieuws
24 februari 2020
Playbook voor meer groenten in de horeca
Hoe kan de horeca hun gasten stimuleren om duurzamer en meer plantaardig te eten? Het World Resources Institute (WRI) zocht naar antwoorden. Aan de hand van uitgebreid literatuuronderzoek en inzichten van experts in de foodservice ontwikkelden zij een 'Playbook'. Hierin geeft het WRI een overzicht van mogelijke gedragsinterventies om gasten te stimuleren duurzame voedselkeuzes te maken.
Bekijk nieuws
20 februari 2020
#400gChallenge daagt jongeren in Europa uit
Als we niet direct actie ondernemen, zal volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het aantal volwassenen met overgewicht of obesitas in Europa alleen maar toenemen. Om dit tegen te gaan beveelt de WHO aan dat we minimaal 400 gram groenten en fruit per dag moeten eten. Momenteel vallen EU-burgers ver onder dit consumptieniveau en haalt slechts 14% de aanbevolen hoeveelheid. De #400gChallenge, onderdeel van een EU-brede campagne, haakt hierop in.
Bekijk nieuws
18 februari 2020
Kinderen als groenteambassadeurs in 'De Pottenlikkers'
Vanaf woensdag 26 februari start op Studio 100 TV het nieuwe kookprogramma 'De Pottenlikkers'. Elke week gaan zes jonge chefs met hun leeftijdsgenoten aan de slag met een kindvriendelijk gerecht met groenten en fruit in de hoofdrol.
Bekijk nieuws
14 februari 2020
Verminderd risico op Alzheimer door groenten en fruit?
Het is geen verrassend nieuws dat groenten en fruit goed zijn voor onze gezondheid. Toch ontdekken wetenschappers regelmatig nieuwe positieve effecten van het eten van groenten en fruit. Zo blijkt uit recent onderzoek dat een dieet met een hoge inname van flavanolen, een stof aanwezig in veel soorten groeten en fruit, geassocieerd wordt met een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
Bekijk nieuws
10 februari 2020
Helpt belonen?
Het is soms verleidelijk om jezelf aan het einde van een stressvolle dag te belonen met een ongezonde snack. Zou dit gedrag kunnen veranderen als tegenover deze ongezonde snack een stuk groente of fruit mét geldbeloning stond? Onderzoekers van de University of Colorado Boulder (UCB) zochten het uit.
Bekijk nieuws
5 februari 2020
Hoeveel groenten denkt Nederland te eten?
Respondenten van recent consumentenonderzoek lijken hun eigen groenteconsumptie ietwat te overschatten.
Bekijk nieuws
31 januari 2020
NAGF jaarmagazine nu online
Stop de persen, het jaarmagazine 2018-2019 van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is nu beschikbaar. In het magazine lees je meer over alle projecten en activiteiten die het NAGF samen met zijn partners heeft uitgevoerd dit jaar. Ook vind je een overzicht van de resultaten via handige infographics en interessante wist-je-datjes.
Bekijk nieuws
22 januari 2020
Aandacht voor Filefruit in Metro
Vandaag is in het dagblad Metro aandacht besteed aan eten in de auto. Hierbij werd het consumentenonderzoek genoemd die de NFO en het NAGF hebben laten uitvoeren in het kader van de actie Filefruit. Uit dit onderzoek bleek dat Nederlanders eten regelmatig iets in de auto, vooral tijdens de file. We eten dan met name ons boterhammetje, fruit en snoep. De appel is het meest populaire fruit om achter het stuur te eten, gevolgd door banaan en druiven. We vinden het namelijk belangrijk dat het makkelijk te eten is, zonder teveel gedoe of geknoei, daar passen deze fruitsoorten het beste bij.

Lees hieronder het volledige artikel.
Bekijk nieuws
21 januari 2020
Belgen kopen minder verse groenten en fruit
In de periode juli 2018 tot juni 2019 kochten Belgen minder verse groenten en fruit. Zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) met behulp van data van GfK.
Bekijk nieuws
20 januari 2020
Groenten en fruit verminderen kans op depressie
Wereldwijd lijden ongeveer 265 miljoen mensen aan een depressie. Hiermee is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Meer groenten en fruit eten kan de kans op depressie verminderen, blijkt uit steeds meer studies.
Bekijk nieuws
9 januari 2020
Verspakketten populairder dan ooit
Nederlanders stopten in 2019 vaker groenten en fruit in hun winkelwagentje dan in 2018. In totaal nam het gekochte volume verse groenten en fruit met twee procent toe. Deze groei is met name te danken aan de enorme populariteit van de verspakketten. De verkoop van deze pakketten is in het afgelopen jaar met bijna 40% gestegen.
Bekijk nieuws
8 januari 2020
Kookprogramma stimuleert kinderen gezonder te eten
Kinderen eten gezonder na het bekijken van kookprogramma's met gezonde voeding. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder tien- tot twaalfjarigen.
Bekijk nieuws
2 januari 2020
Kinderen eten meer groenten en fruit door picturale nudges
Afbeeldingen van groenten en fruit op bordjes hebben een positief effect op de groente- en fruitconsumptie van kinderen, zo blijkt uit onderzoek in de UK.
Bekijk nieuws
20 december 2019
Kleurkalender 2020 nu te downloaden
De nieuwe kleurkalender voor het jaar 2020 is uit! De kalender is onderdeel van de Ga voor Kleur campagne waarin elke week een andere kleurrijke groente- of fruitsoort in de schijnwerpers staat. Zo starten we het nieuwe jaar met de bekende spitskool, maar komen ook minder bekende producten aan bod.
Bekijk nieuws
17 december 2019
Alles over groenten en fruit nu op één plek
Stel, je hebt een idee om Nederlanders meer groenten en fruit te laten eten. Maar ben jij eigenlijk wel de eerste met dit idee? Zijn er best practices beschikbaar waar je van kunt leren? En hoeveel groenten en fruit eten Nederlanders eigenlijk? Het is lang nog niet zo makkelijk om hier de juiste antwoorden op te vinden. Wat zou het fijn zijn als er een plek was waar al deze informatie bij elkaar staat. Dat dacht het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) ook.
Bekijk nieuws
11 december 2019
Succes 'Ga voor Kleur Lab' genoemd bij Nationaal Preventieakkoord
Vorige week heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van het Nationaal Preventieakkoord. Het Ga voor Kleur Lab van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF), een nudgingsinterventie met als doel de verkoop van verse groenten en fruit te stimuleren, wordt hierin genoemd als positieve actie.
Bekijk nieuws
5 december 2019
De trends in groenten en fruit voor 2020
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) zet de voedingstrends van 2020 op een rij en wat dit betekent voor groenten en fruit.
Bekijk nieuws
3 december 2019
Nudges verleiden militairen tot kopen van meer fruit
Op donderdag 28 november vond de derde editie van de Dag van het Gedrag plaats in Den Haag. Tijdens de Dag van het Gedrag worden de nieuwste inzichten en ontwikkelingen gedeeld op het gebied van gedrag. Zo zijn afgelopen donderdag o.a. de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek van het ministerie van Defensie en het Gedragslab. Bij dit onderzoek werd gekeken of militairen d.m.v. nudges in de kantine te verleiden zijn tot de gezonde keuze.
Bekijk nieuws
28 november 2019
Nudges in Noorse supermarkt helpen laagopgeleiden om voor meer groenten en fruit te kiezen
Meer verschillende soorten groenten en fruit om uit te kiezen in combinatie met lagere prijzen kunnen zorgen voor hogere verkoopcijfers, zo wijst onderzoek in Noorse supermarkten uit.
Bekijk nieuws
20 november 2019
Aandacht voor Filefruit in supermarktkantines
Filefruit heeft paginagroot in de novembereditie van Supermarkt.team gestaan: de krant die standaard in de kantine van Nederlandse supermarkten ligt. Supermarkt.team wordt gelezen door personeel in 4.350 Nederlandse supermarkten en groothandels zoals Makro, Sligro en Hanos en wordt verspreid naar ruim 2.000 (toe-)leveranciers.
Bekijk nieuws
15 november 2019
Bezoekers universiteitsrestaurant kiezen vaker voor fruit dankzij nudges
De combinatie van twee of vier nudges deed het gedrag van bezoekers van een universiteitsrestaurant veranderen: ze kozen vaker voor een stuk fruit als nagerecht. Zo blijkt uit een grootschalig experiment van onderzoeker Tom Deliens van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek werd gevoerd in het universiteitsrestaurant op de campus in Etterbeek waar dagelijks zo’n 1000 studenten en personeelsleden lunchen.
Bekijk nieuws
8 november 2019
Kansen voor groenten in de huisartsenpraktijk
Een groot deel van de Nederlandse huisartsen bespreekt leefstijl onvoldoende met hun patiënten. Het merendeel van de huisartsen die leefstijl wel met hun patiënten bespreken, zouden dit vaker willen doen. Maar er zijn op dit moment nog teveel barrières. Dat blijkt uit de studie ‘Arts en Groenten’ van Vereniging Arts en Leefstijl in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.
Bekijk nieuws
4 november 2019
Extra aandacht voor Filefruit
De Filefruit-radioreclame krijgt een vervolg! Op dinsdag 5 november wordt de radiospot tijdens de spits extra vaak uitgezonden op Qmusic. De eerste dinsdag van november is berucht vanwege de vele recordfiles. Een prima dag dus om de spot nog eens uit te zenden op Qmusic tijdens zowel de ochtend- als avondspits. 
Bekijk nieuws
30 oktober 2019
Nieuwe richtlijnen België: eet 300 gram groente en 250 gram fruit
De Belgische Hoge Gezondheidsraad lanceerde afgelopen maand nieuwe voedingsaanbevelingen. Nieuw bij deze aanbevelingen is dat er adviezen worden gegeven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Deze is door de Belgische Hoge Gezondheidsraad nu vastgesteld op 250 gram fruit en 300 gram groenten. Deze aanbevelingen liggen dus hoger dan in Nederland, waar de richtlijnen gezonde voeding 200 gram fruit en 250 gram groenten aanbevelen.
Bekijk nieuws
17 oktober 2019
Veggipedia groter dan ooit dankzij bijdrage agf-sector
Veggipedia, de onafhankelijke bron over groente en fruit, is populairder dan ooit. Sinds gisteravond is de site zelfs al meer dan 1 miljoen keer bekeken. De forse groei van het platform is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van verschillende bedrijven uit de groente-en fruitsector.
Bekijk nieuws
16 oktober 2019
Relatie tussen champignons en verlaagd risico op prostaatkanker
Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen de consumptie van champignons en een verlaagd risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit een bevolkingsstudie in Japan, uitgelicht op Voeding Nu. Japanse mannen die op reguliere basis champignons eten zouden een lager risico hebben op prostaatkanker. Een belangrijke bevinding, want prostaatkanker is een van meest voorkomende vormen van kanker bij mannen.
Bekijk nieuws
10 oktober 2019
Wederom veel kleur tijdens Dutch Food Week
Op zaterdag 5 oktober is de Dutch Food Week van start gegaan: hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Net als vorig sloegen Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Voedingscentrum en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) hun handen ineen met cateraars. Afgelopen dinsdag was de actiedag Ga voor Kleur en de hele week gaan veel cateraars in Nederland voor meer kleur op het bord.
Bekijk nieuws
9 oktober 2019
Schepgroenten bij NS en AH To Go op Utrecht Centraal
Van schepgroenten tot watertap: NS en Albert Heijn To Go openen een ‘duurzame proeftuin’ op station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die duurzamer en meer verantwoord zijn. De eerste reizigers konden maandag al een kijkje nemen. Het aanbod wisselt over de dag. De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.
Bekijk nieuws
30 september 2019
Lancering Belgische VLAM-campagne ‘Denk aan Fons van fruit van bij ons’
Het Belgische VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) lanceert een campagne om Vlaamse gezinnen de reflex bij te brengen om voor appelen en peren van eigen bodem te kiezen. Via radio, online video’s en op het winkelpunt wordt de Vlaming er op attent gemaakt dat fruit van bij ons lokaal, kraakvers en gewoon écht lekker is.
Bekijk nieuws
26 september 2019
Filefruit stimuleert fruit eten in de auto
Nog steeds eet bijna negen op de tien Nederlanders te weinig fruit.  Vaker verspreid over de dag fruit eten kan helpen, zo zeggen gedragswetenschappers. De file lijkt een nieuw moment om Nederlanders meer fruit te laten eten. Het is drukker op de weg dan ooit tevoren en de filedruk neemt alleen maar toe volgens de ANWB.
Bekijk nieuws
23 september 2019
Groenten spelen hoofdrol op nieuwe YouTube-kanaal Opscheppers
Op het nieuwe YouTube-kanaal 'Opscheppers' zullen kinderen via video's geïnspireerd worden om gezonder en bewuster te eten. Verschillende YouTubers, onder wie Kalvijn, gaan op avontuur om uitleg te geven over groenten en fruit. Het kanaal is door Cinemates ontwikkeld in opdracht van Rabobank.
Bekijk nieuws
19 september 2019
Ontbijt biedt goede kansen voor verhogen groente- en fruitconsumptie
Het ontbijt biedt de groente- en fruitsector goede kansen om Nieuw-Zeelanders meer groenten en fruit te laten eten. Zo blijkt uit een online enquête van het Nieuw-Zeelandse 5+ A Day Charitable Trust waaraan bijna 1000 respondenten meededen. De liefdadigheidsinstelling 5+ A Day moedigt Nieuw-Zeelanders aan om vijf of meer porties groenten en fruit per dag te eten.
Bekijk nieuws
18 september 2019
Oproep maatschappelijke organisaties: draai btw-verhoging terug
Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% is de consumptie van groenten en fruit gestagneerd. Supermarkten verkochten 2% minder vers fruit en slechts 1% meer verse groenten. Zo’n 18% van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen en 14% minder groenten te kopen als gevolg van de btw-verhoging. Met name de lagere inkomensgroep raakt steeds meer op achterstand. Gemiddeld wordt minder dan 57% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit gegeten.
Bekijk nieuws
16 september 2019
Meer fruit eten onderweg met actie 'Filefruit'
De zomer is voorbij en de files nemen weer toe. Als je langer onderweg bent heb je tijd voor het eten van een extra stuk fruit. Dat kunnen we goed gebruiken, want maar liefst 7 op de 8 volwassenen eet onvoldoende fruit (bron: RIVM). Daarom starten de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) op maandag 16 september de actie 'Filefruit'. Deze actie staat in het teken van het eten van fruit onderweg als nieuw eetmoment.
Bekijk nieuws
3 september 2019
Inschrijving EU-Schoolfruitprogramma geopend
Scholen kunnen zich weer inschrijven voor het EU-Schoolfruit programma. Ze kunnen zich nog t/m 13 september inschrijven. Ongeveer 3.000 scholen kunnen aan dit programma deelnemen.
Bekijk nieuws
2 september 2019
Consument koopt bij korting meer gezonde boodschappen
Consumenten kopen meer gezonde boodschappen als zij korting krijgen op deze producten. Zo blijkt uit het project Healthy Ucoins van de Belgische supermarktketen Delhaize. In dit onderzoek kregen 11.000 proefpersonen gedurende 3 maanden korting op gezonde producten. Uit de resultaten blijkt dat zij 35 procent meer gezonde producten kochten dan andere klanten.
Bekijk nieuws
19 augustus 2019
Achtergrondkleur beïnvloed aantrekkelijkheid van groenten
De achtergrondkleur van groenten heeft invloed op de mate van aantrekkelijkheid die consumenten eraan toekennen. Zo blijkt uit onderzoek van Brigham Young University in Utah en de Nederlandse Delft University of Technology. Consumenten blijken groenten met een zwarte achtergrond vaak als aantrekkelijker te beschouwen.
Bekijk nieuws
15 augustus 2019
Ga voor Kleur Lab op radio BNR
Gisteren was er aandacht voor het Ga voor Kleur Lab in het BNR-radioprogramma Wetenschap Vandaag. NAGF coördinator Karin Bemelmans en VU-onderzoeker Coosje Dijkstra vertellen in het interview meer over het experiment waarbij nudges werden ingezet om de groente- en fruitverkoop in de supermarkt te bevorderen. Het stimuleren van de gezonde keuze, zoals meer groenten en fruit, is een belangrijk speerpunt in het Nationaal Preventieakkoord.
Bekijk nieuws
13 augustus 2019
VN-klimaatpanel IPCC benadrukt noodzaak voor ander eetpatroon
Op 8 augustus 2019 heeft het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een groot rapport gepubliceerd over het verband tussen landgebruik, voedselvoorziening en klimaatverandering. IPCC concludeert in het rapport dat een wereldwijde verandering in het landgebruik noodzakelijk is om klimaatverandering en voedseltekorten tegen te gaan. IPCC baseert de conclusies op ruim 7000 eerder gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. De bevindingen van het rapport zijn door alle, bijna 200 landen, van de VN aangenomen.
Bekijk nieuws
8 augustus 2019
Influencers gebruiken groente- en fruitplatform Veggipedia
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) start samenwerkingen met verschillende influencers om groenten en fruit nog meer onder de aandacht te brengen bij de consument. De komende tijd zullen bloggers volop gebruik maken van Veggipedia als onafhankelijk online bron voor informatie over groenten en fruit. Zo maken nog meer consumenten kennis met de informatie op Veggipedia.
Bekijk nieuws
6 augustus 2019
Drijfveren voor een duurzamer en gezonder eetpatroon
Een van de grootste uitdagingen van deze eeuw is een duurzaam en gezond eetpatroon te ontwikkelen. Voor de meeste consumenten betekent een dergelijk eetpatroon een grote gedragsverandering. In een studie van de IISASA werd onderzocht wat de belangrijkste drijfveren zijn van de consument voor een duurzamer eetpatroon.
Bekijk nieuws
25 juli 2019
NAGF in gesprek met Belgische VLAM
Afgelopen week heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) kennisgemaakt met VLAM. VLAM staat voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en promoot versproducten uit België.
Bekijk nieuws
22 juli 2019
NAGF bundelt krachten met bloggers
Het Nationaal Actieplan Groeten en Fruit (NAGF) start deze zomer samenwerkingen met verschillende bloggers om groenten en fruit nog meer onder de aandacht te brengen bij de consument.
Bekijk nieuws
18 juli 2019
Dramaserie SpangaS inspireert kinderen tot gezondere leefstijl
In de KRO-NCRV serie SpangaS verandert een jongen zijn ongezonde leefstijl naar een gezonde leefstijl. De jonge kijkers van deze serie bleken vervolgens hun sociale media gedrag hierop aan te passen. Zo werden termen als groente en fruit vaker opgezocht. Dit blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra van Amsterdam UMC, dat vandaag in The Lancet is gepubliceerd. ‘Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl’, zegt Hofstra.
Bekijk nieuws
15 juli 2019
Aandacht voor GVK-lab in Duitsland
In het vakblad Fruchthandel is uitgebreid aandacht besteed aan het Ga voor Kleur-lab. In deze lab-omgeving bij een Dirk filiaal is aangetoond dat een combinatie van verschillende nudges een positief effect heeft op de verkoop van groenten en fruit. Onze oosterburen kijken met interesse mee. 
Bekijk nieuws
11 juli 2019
Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels
Driekwart van de Nederlanders krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder ruim 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test. Slechts de helft van de respondenten eet elke dag volkoren of vezelrijke producten. Vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit is onder meer belangrijk voor een goede spijsvertering.
Bekijk nieuws
18 juni 2019
Onderzoek toont aan: nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit
Nederlanders eten nog steeds te weinig groenten en fruit. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) wil de consumptie verhogen en startte eind 2018 een uniek experiment naar de potentie van nudges in de supermarkt. Hieruit blijkt dat consumenten met een paar simpele nudges zijn aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen. Het vandaag gepubliceerde rapport biedt alle supermarkten concrete handvatten om mee aan de slag te gaan en moet helpen bij het behalen van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord.
Bekijk nieuws
17 juni 2019
Hoe krijg je kinderen aan de groente?
Het team van NAGF houdt zich elke dag bezig met groenten en fruit. Ze delen hun alledaagse ervaringen in de Veggipedia blog.
Bekijk nieuws
6 juni 2019
Grotere porties schoolfruit- en groenten
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de nieuwe regeling schoolfruit, -groenten en -melk gepubliceerd, bedoeld voor de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021. Deelnemende basisscholen ontvangen bij dit programma gedurende twintig weken voor iedere leerling elke week drie stuks gratis groenten en fruit. Volgens de nieuwe regeling krijgen leerlingen volgend schooljaar grotere porties groenten en fruit.
Bekijk nieuws
29 mei 2019
Programma NAGF nudging symposium bekend
Op 18 juni vindt het NAGF nudging symposium plaats op de KNVB Campus in Zeist: een symposium voor retail, AGF, beleid, horeca, wetenschap e.a. Het symposium is gericht op de rol die nudging zou kunnen spelen in het verhogen van de groente- en fruitconsumptie. Tijdens het symposium worden onder andere de resultaten van een uniek experiment gepresenteerd: het Ga Voor Kleur Lab. Inmiddels is het programma bekend.
Bekijk nieuws
23 mei 2019
Veggipedia helpt consumenten minder te verspillen
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips en bewaaradviezen gaat consumenten helpen om minder groenten en fruit te verspillen. Op de receptenpagina kunnen consumenten nu filteren op groenten en fruit.
Bekijk nieuws
14 mei 2019
Belgen kopen minder groenten en fruit
In de afgelopen 10 jaar kochten Belgen nog nooit zo weinig groenten en fruit, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 5.000 gezinnen. In 2018 kochten Belgen 2% minder groenten en 5% minder fruit ten opzichte van 2017. Deze cijfers zijn terug te vinden in het jaarrapport dat marktonderzoeksbureau Gfk Belgium maakte in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Bekijk nieuws