Nieuws

24 september 2020
20 foodbloggers genomineerd voor de allereerste Fruit & Veg Award
Stem nu op de foodblogger die jou het meest inspireert om gezond te koken.
Bekijk nieuws
21 september 2020
Lunchen met groenten en fruit in Coronatijd
Bijna 80 procent van de Nederlandse consumenten kiest ook thuis voor een oer-Hollandse boterham tijdens de lunch. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1020 consumenten, dat werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Multiscope in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Tussen 7 en 15 september vulden de consumenten een vragenlijst in over hun lunchgedrag vóór en sinds de start van de Coronacrisis.
Bekijk nieuws
15 september 2020
NAGF op de radio over het belang van groenten en fruit
Vrijdag 11 september j.l. was Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) te gast in het radioprogramma Let's Talk Business van de online radiozender New Business Radio. Samen met Gert Mulder van GroentenFruit Huis en Timo Hoogeboom van HAK ging ze in gesprek met presentator Ron Lemmens over het belang van groenten en fruit.
Bekijk nieuws
10 september 2020
Groenten en fruit voor een goede mentale gezondheid
Groenten en fruit lijken een positieve invloed te hebben op de mentale gezondheid. Dit blijkt uit een studie die dit jaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.
Bekijk nieuws
7 september 2020
Van Ziekenhuis naar Gezondheidshuis
In de zorg is het belang van goede voeding met veel groenten en fruit goed zichtbaar. Goede voeding zorgt onder andere voor een beter herstel. Het programma Gezondheidshuis zet hierop in door het verbeteren van de maaltijden in zorginstellingen. Met dit programma sluit Stichting Eten+Welzijn zich aan als partner bij de Nationale Groente- en Fruitdag. Doet u ook mee?
Bekijk nieuws
3 september 2020
Inschrijving EU-Schoolfruit- en groenteprogramma van start
Tussen 31 augustus en 11 september kunnen scholen zich inschrijven voor de 12e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week gefinancierd door de EU. Er kunnen circa 3000 scholen deelnemen.
Bekijk nieuws
31 augustus 2020
Blootstelling aan een variatie aan groenten doet de groenteconsumptie van kinderen stijgen
Herhaalde blootstelling als strategie om kinderen groenten te leren waarderen en er meer van te laten eten, is al veelvuldig onderzocht. Hiervoor krijgen kinderen een bepaalde groente meerdere malen voorgeschoteld. Uit onderzoek blijkt nu dat herhaalde blootstelling aan een combinatie van verschillende groenten effectiever is dan herhaalde blootstelling aan één soort groente.
Bekijk nieuws
27 augustus 2020
Save the Date - 14 oktober: Nationale Groente- en Fruitdag
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) roept woensdag 14 oktober 2020 uit tot Nationale Groente- en Fruitdag . Deze zal plaatsvinden tijdens de Dutch Food Week, het nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan.
Bekijk nieuws
20 augustus 2020
NAGF zoekt initiatieven die groente- en fruitconsumptie stimuleren in de gezondheidszorg
Heeft u al eens gekeken op de projecten van derden pagina van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF)? Op deze pagina staan initiatieven die zich bezighouden met het stimuleren van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Van lespakketten tot campagnes, onderzoeken en producten. Voor deze pagina zoekt het NAGF nog meer initiatieven in de gezondheidszorg.
Bekijk nieuws
17 augustus 2020
Doe je mee met de Verspillingsvrije Week?
Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan samen met ons mee met de Verspillingsvrije Week. Ga van 1-7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen. Meedoen is leuk, makkelijk en levert winst op voor je portemonnee. Ook ben je nog eens goed bezig voor het milieu!
Bekijk nieuws
13 augustus 2020
Steeds meer groenten op de barbecue
Lang leek er voor groenten geen plek te zijn weggelegd op de barbecue. Misschien als bijgerecht, in een salade, maar daar hield het dan wel mee op. Maar het tij lijkt langzaam te keren. Zelfs barbecuekeizer Julius Jaspers stapt over van grote brokken vlees naar groenten op de barbecue. Want, zo zegt ook Jaspers, "het is gezonder, lichter en meer van nu.”
Bekijk nieuws
3 augustus 2020
Samenwerking is essentieel om de groenteconsumptie te stimuleren
Een onlangs gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift de Nutrients bracht de wereldwijde groenteconsumptie en beschikbaarheid van groenten in kaart. Deze werden vervolgens afgemeten tegen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (minimaal 240 gram/dag). Wat blijkt? We eten wereldwijd gemiddeld te weinig groenten en de beschikbaarheid van groenten is ongelijk verdeeld. Hoe brengen we hier verandering in?
Bekijk nieuws
3 augustus 2020
Veggipedia start nieuwsbrief om consument te inspireren
Maandag 3 augustus is de eerste Veggipedia nieuwsbrief de deur uit gegaan. De Veggipedia nieuwsbrief gaat maandelijks uitgebracht worden. In elke nieuwsbrief wordt een thema uitgelicht door middel van een blog, product, recept en leuke weetjes. De nieuwsbrief is bedoeld om consumenten te inspireren en te laten zien wat Veggipedia allemaal te bieden heeft.
Bekijk nieuws
30 juli 2020
Hoe kunnen we nieuwe consumententrends inzetten voor groenten en fruit?
Consumenten zijn steeds meer zelfvoorzienend en sociaal bewust, kopen meer online en willen graag weer naar buiten. Dat zijn de resultaten van een onlangs gepubliceerd Talkwalker rapport waarin het online gedrag van Engelstalige consumenten is gemeten. Het is immers vaak niet het product zelf dat tot een aankoop leidt, het zijn de consumenten en hun emoties, connecties en motivaties. We leggen de uitkomsten van het Talkwalker rapport onder de loep en kijken naar hoe dit mogelijkheden biedt voor de groente-en fruitverkoop.
Bekijk nieuws
27 juli 2020
Nieuw platform voor lokaal aangeboden groenten en fruit
Onlangs is Standfinder gelanceerd, een platform voor lokaal aanbod. Het platform brengt alle verkoopplaatsen in Nederland van lokaal geproduceerde producten in kaart, waaronder groenten en fruit. Hierdoor kunnen consumenten deze gemakkelijk in hun buurt vinden. Aanbieders van lokaal geproduceerde producten kunnen kosteloos gebruik maken van dit platform.
Bekijk nieuws
23 juli 2020
Steeds meer bewijs voor beschermend effect van groente en fruit tegen diabetes type 2
Er is weer nieuw bewijs voor het beschermende effect van het eten van groente en fruit voor diabetes type 2. Een studie hierover werd vorige week gepubliceerd in het medische tijdschrift The BMJ.
Bekijk nieuws
20 juli 2020
Zeegroenten: de groenten van de toekomst?
Zeegroenten zouden in de toekomst een nieuwe duurzame en milieuvriendelijke voedingsbron kunnen worden. Dit zeggen aquacultuurdeskundigen in Florida. Zij hebben dit voorjaar een onderzoek uitgevoerd naar de beste teeltomstandigheden voor zeegroenten.
Bekijk nieuws
15 juli 2020
Nederlandse blauwe bessen weer beschikbaar!
Simply the Bes organiseert diverse activiteiten tijdens het seizoen. Simply the Bes is een collectief van ruim 50 blauwe bessentelers uit Nederland, Duitsland en België. In het zuiden van Nederland zijn de buitentelers gestart met oogsten en dat betekent dat de Nederlandse blauwe bes weer beschikbaar is! Nu seizoensactiviteiten zoals horeca, rondleidingen en zelfpluk er anders gaan uitzien door de coronamaatregelen, hanteert Simply the Bes een andere aanpak gedurende het seizoen. Zo is de campagne ‘Blauw voor jou’ recent van start gegaan, hebben de telers samen met maatschappelijke doelgroepen een promovideo opgenomen en staan ‘de zachtfruitdagen – to go’ binnenkort op de agenda.
Bekijk nieuws
14 juli 2020
Top-10 populairste verse fruit in Nederland
Wat zijn de trends in de verkoop van vers fruit in Nederland afgelopen 20 jaar? Blauwe bessen, avocado's en aardbeien doen het goed!
Bekijk nieuws
9 juli 2020
Hoe krijgen we de groente- en fruitconsumptie van kinderen in de buurt omhoog?
Hoe kunnen we de groente- en fruitconsumptie van kinderen in de buurt te stimuleren? Deze vraag werd gesteld aan een groep buurtbewoners in West Auckland, Nieuw Zeeland. Een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, bracht hun bevindingen in kaart en formuleerde samen een aantal actiepunten.
Bekijk nieuws
6 juli 2020
Positieve sfeer rond maaltijd helpt om je kind meer groente te laten eten
Veel ouders vinden het lastig om hun kind voldoende groente te laten eten. Een belangrijke oorzaak hiervan is de licht bittere smaak die veel groenten hebben (Vera van Stokkom, Wageningen University & Research). Bitter is van nature een smaak die aangeeft dat iets giftig is, een waarschuwing vanuit ons overlevingsmechanisme. Geen wonder dus dat kinderen groenten niet meteen lusten. Maar ze kunnen het wel léren eten, wat essentieel is voor een goede gezondheid. Een positieve sfeer rond de maaltijd kan hierbij helpen. Dit komt naar voren in het artikel 'Caregiver influences on Eating Behaviors in Young Children', gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association.
Bekijk nieuws
2 juli 2020
Meer onbewerkte verse groenten in coronatijd
Sinds de uitbraak van het coronavirus kopen Nederlanders meer onbewerkte verse groenten.
Bekijk nieuws
29 juni 2020
Welvaartsziektes omkeren met een plantaardig dieet vol groenten en fruit
Jezelf gezonder eten met een overwegend plantaardig dieet. Dit kán echt. De Volkskrant van zaterdag 27 juni 2020 zet de feiten op een rijtje. Patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen hun ziekte zelfs omdraaien met een plantaardig dieet. Dit is al langere tijd bekend, maar toch wordt hier in de gezondheidszorg nog weinig aandacht aan besteed.

"De farmaceutische industrie wordt door de zorg betaald, de groenteboer niet", aldus Renger Witkamp, hoogleraar nutitional biology aan de Wageningen Universiteit.
Bekijk nieuws
25 juni 2020
Ultrabewerkte voeding zorgt ervoor dat je meer eet en aankomt
Het eten van ultrabewerkte voeding zorgt voor een hogere calorie-inname en daardoor toename in gewicht. Dit is de conclusie van een Amerikaanse studie die vorig jaar werd gepubliceerd in het blad Cell Metabolism. De oorzaak hiervan lijkt niet de mate van bewerking te zijn, maar de eetsnelheid.
Bekijk nieuws
22 juni 2020
Lagere ziektelast van hart- en vaatziekten door het eten van meer groenten en fruit
De ziektelast van hart- en vaatziekten (HVZ) wordt lager als mensen meer groenten en fruit eten. Dit blijkt uit een Japanse studie die deze maand gepubliceerd werd in het tijdschrift The Global Fruit & Vegetable Newsletter.
Bekijk nieuws
19 juni 2020
Campagne gestart om goed om te gaan met houdbaarheidsdatums
De helft van de Nederlanders kent niet het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. Om nóg meer Nederlanders het verschil tussen beide datums duidelijk te maken is de stichting Samen Tegen Voedselverspilling deze week een campagne gestart.
Bekijk nieuws
17 juni 2020
Verlaging btw op groenten en fruit in Duitsland
De Duitse overheid gaat de btw op groenten en fruit verlagen van 7% naar 5%. Dit doen ze om de eigen economie en het bedrijfsleven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ook in Nederland zijn er Kamervragen gesteld over dergelijke maatregelen.
Bekijk nieuws
15 juni 2020
Gezondheidszorg en geen ziekenzorg in doktersopleiding
De opleiding geneeskunde wordt opnieuw ingericht. Voor het eerst sinds 2009 is er een raamplan met nieuwe opleidingseisen voor toekomstige dokters. Opstellers Marjolein Van de Pol en Roland Laan in een interview in de Volkskrant: "Het gaat om gezondheidszorg, niet om ziekenzorg".
Bekijk nieuws
11 juni 2020
Voorgesneden groenten en fruit minder populair door coronacrisis
Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan door de coronacrisis onder druk. Dit komt naar voren in het rapport 'Tuinbouw in zwaar weer door de Coronacrisis' van de Rabobank.
Bekijk nieuws
8 juni 2020
Belasting op vlees en subsidies voor groenten en fruit levert miljarden winst op
Een prijsverhoging van 15 of 30 procent en een subsidie voor groenten en fruit van 10 procent levert miljarden aan winst op voor de Nederlandse maatschappij over een tijdsframe van 30 jaar. Dit blijkt uit scenario-onderzoek van het RIVM dat 11 Mei gepubliceerd werd in de BMC Public Health.
Bekijk nieuws
4 juni 2020
Corona en BMI: Britse deskundigen pleiten voor gezondheidsrevolutie
Deskundigen hebben woensdag in de Britse krant The Guardian een pleidooi gehouden voor meer behandelingen voor gewichtsverlies en hulp bij een gezonde levensstijl. Uit studies blijkt namelijk dat zwaarlijvige mensen veel kwetsbaarder zijn voor het coronavirus.
Bekijk nieuws
2 juni 2020
Weekmenu's inspireren duizenden consumenten
Om consumenten te helpen met de vraag 'wat eten we vanavond' wordt vier weken lang op Veggipedia elke week een weekmenu gedeeld vol inspiratie voor de avondmaaltijd. Het eerste weekmenu is in de eerste dagen al door ruim 4,5 duizend consumenten geraadpleegd.
Bekijk nieuws
28 mei 2020
Groenten en fruit als middel tegen corona?
Het coronavirus heerst en iedereen wil graag gezond blijven. Groenten en fruit helpen daarbij. Maar hoeveel zin heeft het werkelijk om groenten en fruit te eten om niet besmet te raken? Loethe Olthuis gaf antwoord op deze vraag in de rubriek Eet Wijzer van de Volkskrant.
Bekijk nieuws
25 mei 2020
De coronacrisis maakt ruimte voor mooie nieuwe samenwerkingen
Anne Marie Borgdorff is projectleider bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Deze periode staan haar werkzaamheden voor een groot deel in het teken van de gevolgen van het coronavirus, bijvoorbeeld met de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit'.
Bekijk nieuws
19 mei 2020
Iedere dag volop groente- en fruitinspiratie met tweede campagnevideo en weekmenu's
Vandaag is een tweede campagnevideo gelanceerd in het kader van de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit'. Deze video toont de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van groenten en fruit en laat de oorsprong van de producten en de inzet van de totale sector zien. Aansluitend op de video bieden we extra inspiratie om te koken met groenten en fruit met lekkere weekmenu's via foodbloggers en Veggipedia.nl. Het eerste weekmenu is vanaf vandaag te bekijken.
Bekijk nieuws
14 mei 2020
Koken met Restjes helpt consument minder te verspillen
Jaarlijks wordt een kwart van het voedsel in Nederland verspild, waarin groenten en fruit een belangrijk aandeel hebben. De consument is, volgens het Voedingscentrum, met ongeveer 33% de grootste verspiller. Om consumenten te helpen minder weg te gooien, heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit de Koken met Restjes tool ontwikkeld. Met deze tool maak je van groenten- en fruitrestjes in een handomdraai de lekkerste gerechten.
Bekijk nieuws
11 mei 2020
Spaanse campagne gelanceerd om groente-en fruitverkoop te stimuleren
Na de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit' van GroentenFruit Huis in samenwerking met het NAGF, is er sinds 27 april een soortgelijke campagne in Spanje van start gegaan: 'Frutas y Verduras #saludablemente'.
Bekijk nieuws
7 mei 2020
Groentecampagne voor jongeren door Belgische VLAM
Juist nu in tijden van corona worden groenten en fruit onder de aandacht gebracht bij Vlaamse jongeren. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) doet dit door middel van een campagne: Vegetables Are The New Sneakers. Het doel: jongeren stimuleren om meer groenten te eten. Want dat gebeurt ook in Vlaanderen helaas nog veel te weinig.
Bekijk nieuws
4 mei 2020
Aubergines in het zonnetje met digitaal receptenboekje
Juist nu is de consument op zoek naar gezonde voeding. Daar horen verse groenten bij en zeker ook aubergines. Bij de groente-speciaalzaak of supermarkt wachten de prachtige paarse vrienden om meegenomen te worden. Nederlandse aubergines zijn volop verkrijgbaar, bevatten vitamine B en C, kalium en calcium. Ze zijn goed geprijsd en zijn snel te bereiden.
Bekijk nieuws
30 april 2020
De Fruitdaging daagt cateraars uit om te experimenteren met fruit
Fruit wordt in Nederland vooral gegeten als tussendoortje maar minder vaak als deel van de maaltijd. Door op meerdere momenten op de dag fruit te eten, kunnen we de fruitconsumptie omhoog krijgen. Cateraars kunnen hierbij een cruciale rol spelen: zij voorzien dagelijks heel veel mensen van een maaltijd en hebben daarmee invloed op hun voedselkeuzes. Om cateraars te helpen een nieuwe rol voor fruit te ontwikkelen, is er nu de Fruitdaging toolbox.
Bekijk nieuws
28 april 2020
Groente- en fruitconsumptie heeft mogelijkerwijs positief effect op astma
In een recent gepubliceerde studie hebben wetenschappers de huidige kennis over het effect van voeding op astma op een rijtje gezet. Een belangrijk inzicht is dat het consumeren van groenten en fruit de kans op het ontwikkelen van astma waarschijnlijk verkleint.
Bekijk nieuws
24 april 2020
Groente- en fruitaankopen in België licht gedaald in 2019
Zowel de groente- als fruitaankopen voor thuisgebruik in België daalden in 2019 met 1% in volume. Dit blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vorige week naar buiten bracht. De cijfers zijn via een panel van 5000 Belgische gezinnen verkregen.
Bekijk nieuws
21 april 2020
Veranderd eetgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens coronacrisis
De coronacrisis is overal merkbaar, ook in ons eet- en koopgedrag. Verschillende studies hebben de afgelopen weken het eet- en koopgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens de coronacrisis onder de loep genomen. Wat blijkt? We koken meer, doen minder vaak boodschappen en kopen vaker bij lokale ondernemers.
Bekijk nieuws
20 april 2020
Meet the team: Robin
Van kleins af aan hield ik al van eten en koken. Het begon vooral met het bakken van taarten, cakes en koekjes. Later kwam daar koken van met name avondeten bij. De recepten hiervoor kwamen uit een map van mijn moeder met uitgescheurde Allerhande recepten waar ik altijd graag doorheen bladerde.
Bekijk nieuws
17 april 2020
Consument zoekt meer informatie over groenten en fruit in coronacrisis
De coronacrisis zorgt voor veranderingen in het eet- en drinkgedrag van Nederlanders. Zo probeert bijna 1 op de 5 Nederlanders gezonder te eten*. Ook op de website Veggipedia zijn de gevolgen van de coronacrisis zichtbaar. Sinds de start van de crisis zoeken veel meer consumenten informatie over groenten en fruit in deze online database.
Bekijk nieuws
15 april 2020
Tomaat meest populaire groente
Van alle groenten wordt de tomaat het meest én het vaakst gegeten in Nederland. Dat blijkt uit de informatie afkomstig van de FoodProfiler app. Onderzoekers van Wageningen Economic Research de hebben deze app ontwikkeld om over een langere periode te meten wat consumenten precies eten. Naast Nederland is de app ook beschikbaar in België, Duitsland en Engeland.
Bekijk nieuws
6 april 2020
WGO: groenten en fruit belangrijk tijdens zelfquarantaine
Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) een advies gepubliceerd voor voeding tijdens zelfquarantaine. Het zal geen verrassing zijn dat groenten en fruit een belangrijke rol hierin spelen.
Bekijk nieuws
3 april 2020
Lever uw informatie aan voor Veggipedia
Het zal u niet ontgaan zijn dat GroentenFruit Huis in samenwerking met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit afgelopen zaterdag de campagne 'Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit' heeft gelanceerd. In deze campagne wordt de consument opgeroepen om aan de slag te gaan met de recepten op Veggipedia, de onafhankelijke en betrouwbare bron over groenten en fruit.
Bekijk nieuws
1 april 2020
Gezond eten is niet alleen nu belangrijk
'Overleven begint bij gezonder leven en eten’, stellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell afgelopen zondag in het Parool. Door vanaf de vroege jeugd structureel gezond te leven en te eten bouw je een goed werkend immuunsysteem op. Hiermee onderstrepen zij wederom hoe belangrijk dat is.
Bekijk nieuws
28 maart 2020
Campagne van start 'Zorgen voor Groenten en Fruit'
Het is voor iedereen merkbaar, het coronavirus heeft effect op ons dagelijks leven, hier en overal in de wereld. We hebben te maken met vergaande maatregelen die iedereen raken, zowel consumenten als de keten van groenten en fruit. Het eind is nog niet in zicht. Samen moeten we hier goed doorheen komen.
Bekijk nieuws
19 maart 2020
Drukte bij de groenteman
Positief nieuws. Nederlanders kochten de afgelopen dagen veel verse groenten en fruit. Hierdoor is het niet alleen druk in de supermarkt, maar ook bij de groenteman, die het al tijden moeilijk heeft.
Bekijk nieuws
16 maart 2020
Chinezen eet meer groenten en fruit door coronavirus
Een recente studie van consultantsbureau Oliver Wyman suggereert dat het coronavirus ons eetgedrag verandert. De studie onder 1000 ondervraagde Chinezen wees uit dat veertig procent van hen meer groenten en fruit is gaan eten.
Bekijk nieuws
10 maart 2020
Social media campagne voor Italiaanse groenten en fruit
Begin maart is in Italië de social media-campagne 'Ik steun Italiaanse groenten en fruit' gelanceerd om consumenten te verzekeren van de kwaliteit en veiligheid van Italiaanse producten te midden van de huidige wereldwijde bezorgdheid rondom COVID-19. Deze campagne is bedoeld om de Italiaanse AGF-sector te ondersteunen door het bewustzijn te vergroten dat de kwaliteit en veiligheid van groenten en fruit niet worden aangetast door het coronavirus.
Bekijk nieuws
2 maart 2020
Verleidelijke fruitreclame in Duitsland
Het Duitse supermarktconcern Kaufland geeft een volledig andere betekenis aan de term Foodporn. Met de nieuwe online campagne 'Fruits of Love' vraagt de retailer op een verleidelijke manier aandacht aan hun meer dan 400 soorten groenten en fruit.
Bekijk nieuws
28 februari 2020
Britse kinderen gaan weer de strijd aan met groenten
De Britse 'Eat them to defeat them' campagne uit 2019 is wegens success verlengd .
Bekijk nieuws
26 februari 2020
Kansen voor meer groente bij ontbijt en lunch
Er liggen kansen om de groenteconsumptie in Nederland te verhogen in de komende jaren, maar het zal een lange adem vergen. Hierbij is het belangrijk dat consumenten geholpen worden om groente op andere momenten te eten, zoals bij het ontbijt of de lunch.
Bekijk nieuws
24 februari 2020
Playbook voor meer groenten in de horeca
Hoe kan de horeca hun gasten stimuleren om duurzamer en meer plantaardig te eten? Het World Resources Institute (WRI) zocht naar antwoorden. Aan de hand van uitgebreid literatuuronderzoek en inzichten van experts in de foodservice ontwikkelden zij een 'Playbook'. Hierin geeft het WRI een overzicht van mogelijke gedragsinterventies om gasten te stimuleren duurzame voedselkeuzes te maken.
Bekijk nieuws
20 februari 2020
#400gChallenge daagt jongeren in Europa uit
Als we niet direct actie ondernemen, zal volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het aantal volwassenen met overgewicht of obesitas in Europa alleen maar toenemen. Om dit tegen te gaan beveelt de WHO aan dat we minimaal 400 gram groenten en fruit per dag moeten eten. Momenteel vallen EU-burgers ver onder dit consumptieniveau en haalt slechts 14% de aanbevolen hoeveelheid. De #400gChallenge, onderdeel van een EU-brede campagne, haakt hierop in.
Bekijk nieuws
18 februari 2020
Kinderen als groenteambassadeurs in 'De Pottenlikkers'
Vanaf woensdag 26 februari start op Studio 100 TV het nieuwe kookprogramma 'De Pottenlikkers'. Elke week gaan zes jonge chefs met hun leeftijdsgenoten aan de slag met een kindvriendelijk gerecht met groenten en fruit in de hoofdrol.
Bekijk nieuws
14 februari 2020
Verminderd risico op Alzheimer door groenten en fruit?
Het is geen verrassend nieuws dat groenten en fruit goed zijn voor onze gezondheid. Toch ontdekken wetenschappers regelmatig nieuwe positieve effecten van het eten van groenten en fruit. Zo blijkt uit recent onderzoek dat een dieet met een hoge inname van flavanolen, een stof aanwezig in veel soorten groeten en fruit, geassocieerd wordt met een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
Bekijk nieuws
10 februari 2020
Helpt belonen?
Het is soms verleidelijk om jezelf aan het einde van een stressvolle dag te belonen met een ongezonde snack. Zou dit gedrag kunnen veranderen als tegenover deze ongezonde snack een stuk groente of fruit mét geldbeloning stond? Onderzoekers van de University of Colorado Boulder (UCB) zochten het uit.
Bekijk nieuws
5 februari 2020
Hoeveel groenten denkt Nederland te eten?
Respondenten van recent consumentenonderzoek lijken hun eigen groenteconsumptie ietwat te overschatten.
Bekijk nieuws
31 januari 2020
NAGF jaarmagazine nu online
Stop de persen, het jaarmagazine 2018-2019 van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is nu beschikbaar. In het magazine lees je meer over alle projecten en activiteiten die het NAGF samen met zijn partners heeft uitgevoerd dit jaar. Ook vind je een overzicht van de resultaten via handige infographics en interessante wist-je-datjes.
Bekijk nieuws
22 januari 2020
Aandacht voor Filefruit in Metro
Vandaag is in het dagblad Metro aandacht besteed aan eten in de auto. Hierbij werd het consumentenonderzoek genoemd die de NFO en het NAGF hebben laten uitvoeren in het kader van de actie Filefruit. Uit dit onderzoek bleek dat Nederlanders eten regelmatig iets in de auto, vooral tijdens de file. We eten dan met name ons boterhammetje, fruit en snoep. De appel is het meest populaire fruit om achter het stuur te eten, gevolgd door banaan en druiven. We vinden het namelijk belangrijk dat het makkelijk te eten is, zonder teveel gedoe of geknoei, daar passen deze fruitsoorten het beste bij.

Lees hieronder het volledige artikel.
Bekijk nieuws
21 januari 2020
Belgen kopen minder verse groenten en fruit
In de periode juli 2018 tot juni 2019 kochten Belgen minder verse groenten en fruit. Zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) met behulp van data van GfK.
Bekijk nieuws
20 januari 2020
Groenten en fruit verminderen kans op depressie
Wereldwijd lijden ongeveer 265 miljoen mensen aan een depressie. Hiermee is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Meer groenten en fruit eten kan de kans op depressie verminderen, blijkt uit steeds meer studies.
Bekijk nieuws
9 januari 2020
Verspakketten populairder dan ooit
Nederlanders stopten in 2019 vaker groenten en fruit in hun winkelwagentje dan in 2018. In totaal nam het gekochte volume verse groenten en fruit met twee procent toe. Deze groei is met name te danken aan de enorme populariteit van de verspakketten. De verkoop van deze pakketten is in het afgelopen jaar met bijna 40% gestegen.
Bekijk nieuws
8 januari 2020
Kookprogramma stimuleert kinderen gezonder te eten
Kinderen eten gezonder na het bekijken van kookprogramma's met gezonde voeding. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder tien- tot twaalfjarigen.
Bekijk nieuws
2 januari 2020
Kinderen eten meer groenten en fruit door picturale nudges
Afbeeldingen van groenten en fruit op bordjes hebben een positief effect op de groente- en fruitconsumptie van kinderen, zo blijkt uit onderzoek in de UK.
Bekijk nieuws
20 december 2019
Kleurkalender 2020 nu te downloaden
De nieuwe kleurkalender voor het jaar 2020 is uit! De kalender is onderdeel van de Ga voor Kleur campagne waarin elke week een andere kleurrijke groente- of fruitsoort in de schijnwerpers staat. Zo starten we het nieuwe jaar met de bekende spitskool, maar komen ook minder bekende producten aan bod.
Bekijk nieuws
17 december 2019
Alles over groenten en fruit nu op één plek
Stel, je hebt een idee om Nederlanders meer groenten en fruit te laten eten. Maar ben jij eigenlijk wel de eerste met dit idee? Zijn er best practices beschikbaar waar je van kunt leren? En hoeveel groenten en fruit eten Nederlanders eigenlijk? Het is lang nog niet zo makkelijk om hier de juiste antwoorden op te vinden. Wat zou het fijn zijn als er een plek was waar al deze informatie bij elkaar staat. Dat dacht het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) ook.
Bekijk nieuws
11 december 2019
Succes 'Ga voor Kleur Lab' genoemd bij Nationaal Preventieakkoord
Vorige week heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van het Nationaal Preventieakkoord. Het Ga voor Kleur Lab van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF), een nudgingsinterventie met als doel de verkoop van verse groenten en fruit te stimuleren, wordt hierin genoemd als positieve actie.
Bekijk nieuws
5 december 2019
De trends in groenten en fruit voor 2020
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) zet de voedingstrends van 2020 op een rij en wat dit betekent voor groenten en fruit.
Bekijk nieuws
3 december 2019
Nudges verleiden militairen tot kopen van meer fruit
Op donderdag 28 november vond de derde editie van de Dag van het Gedrag plaats in Den Haag. Tijdens de Dag van het Gedrag worden de nieuwste inzichten en ontwikkelingen gedeeld op het gebied van gedrag. Zo zijn afgelopen donderdag o.a. de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek van het ministerie van Defensie en het Gedragslab. Bij dit onderzoek werd gekeken of militairen d.m.v. nudges in de kantine te verleiden zijn tot de gezonde keuze.
Bekijk nieuws
28 november 2019
Nudges in Noorse supermarkt helpen laagopgeleiden om voor meer groenten en fruit te kiezen
Meer verschillende soorten groenten en fruit om uit te kiezen in combinatie met lagere prijzen kunnen zorgen voor hogere verkoopcijfers, zo wijst onderzoek in Noorse supermarkten uit.
Bekijk nieuws
20 november 2019
Aandacht voor Filefruit in supermarktkantines
Filefruit heeft paginagroot in de novembereditie van Supermarkt.team gestaan: de krant die standaard in de kantine van Nederlandse supermarkten ligt. Supermarkt.team wordt gelezen door personeel in 4.350 Nederlandse supermarkten en groothandels zoals Makro, Sligro en Hanos en wordt verspreid naar ruim 2.000 (toe-)leveranciers.
Bekijk nieuws
15 november 2019
Bezoekers universiteitsrestaurant kiezen vaker voor fruit dankzij nudges
De combinatie van twee of vier nudges deed het gedrag van bezoekers van een universiteitsrestaurant veranderen: ze kozen vaker voor een stuk fruit als nagerecht. Zo blijkt uit een grootschalig experiment van onderzoeker Tom Deliens van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek werd gevoerd in het universiteitsrestaurant op de campus in Etterbeek waar dagelijks zo’n 1000 studenten en personeelsleden lunchen.
Bekijk nieuws
8 november 2019
Kansen voor groenten in de huisartsenpraktijk
Een groot deel van de Nederlandse huisartsen bespreekt leefstijl onvoldoende met hun patiënten. Het merendeel van de huisartsen die leefstijl wel met hun patiënten bespreken, zouden dit vaker willen doen. Maar er zijn op dit moment nog teveel barrières. Dat blijkt uit de studie ‘Arts en Groenten’ van Vereniging Arts en Leefstijl in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.
Bekijk nieuws
4 november 2019
Extra aandacht voor Filefruit
De Filefruit-radioreclame krijgt een vervolg! Op dinsdag 5 november wordt de radiospot tijdens de spits extra vaak uitgezonden op Qmusic. De eerste dinsdag van november is berucht vanwege de vele recordfiles. Een prima dag dus om de spot nog eens uit te zenden op Qmusic tijdens zowel de ochtend- als avondspits. 
Bekijk nieuws
30 oktober 2019
Nieuwe richtlijnen België: eet 300 gram groente en 250 gram fruit
De Belgische Hoge Gezondheidsraad lanceerde afgelopen maand nieuwe voedingsaanbevelingen. Nieuw bij deze aanbevelingen is dat er adviezen worden gegeven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Deze is door de Belgische Hoge Gezondheidsraad nu vastgesteld op 250 gram fruit en 300 gram groenten. Deze aanbevelingen liggen dus hoger dan in Nederland, waar de richtlijnen gezonde voeding 200 gram fruit en 250 gram groenten aanbevelen.
Bekijk nieuws
17 oktober 2019
Veggipedia groter dan ooit dankzij bijdrage agf-sector
Veggipedia, de onafhankelijke bron over groente en fruit, is populairder dan ooit. Sinds gisteravond is de site zelfs al meer dan 1 miljoen keer bekeken. De forse groei van het platform is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van verschillende bedrijven uit de groente-en fruitsector.
Bekijk nieuws
16 oktober 2019
Relatie tussen champignons en verlaagd risico op prostaatkanker
Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen de consumptie van champignons en een verlaagd risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit een bevolkingsstudie in Japan, uitgelicht op Voeding Nu. Japanse mannen die op reguliere basis champignons eten zouden een lager risico hebben op prostaatkanker. Een belangrijke bevinding, want prostaatkanker is een van meest voorkomende vormen van kanker bij mannen.
Bekijk nieuws
10 oktober 2019
Wederom veel kleur tijdens Dutch Food Week
Op zaterdag 5 oktober is de Dutch Food Week van start gegaan: hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Net als vorig sloegen Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Voedingscentrum en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) hun handen ineen met cateraars. Afgelopen dinsdag was de actiedag Ga voor Kleur en de hele week gaan veel cateraars in Nederland voor meer kleur op het bord.
Bekijk nieuws
9 oktober 2019
Schepgroenten bij NS en AH To Go op Utrecht Centraal
Van schepgroenten tot watertap: NS en Albert Heijn To Go openen een ‘duurzame proeftuin’ op station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die duurzamer en meer verantwoord zijn. De eerste reizigers konden maandag al een kijkje nemen. Het aanbod wisselt over de dag. De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.
Bekijk nieuws
30 september 2019
Lancering Belgische VLAM-campagne ‘Denk aan Fons van fruit van bij ons’
Het Belgische VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) lanceert een campagne om Vlaamse gezinnen de reflex bij te brengen om voor appelen en peren van eigen bodem te kiezen. Via radio, online video’s en op het winkelpunt wordt de Vlaming er op attent gemaakt dat fruit van bij ons lokaal, kraakvers en gewoon écht lekker is.
Bekijk nieuws
26 september 2019
Filefruit stimuleert fruit eten in de auto
Nog steeds eet bijna negen op de tien Nederlanders te weinig fruit.  Vaker verspreid over de dag fruit eten kan helpen, zo zeggen gedragswetenschappers. De file lijkt een nieuw moment om Nederlanders meer fruit te laten eten. Het is drukker op de weg dan ooit tevoren en de filedruk neemt alleen maar toe volgens de ANWB.
Bekijk nieuws
23 september 2019
Groenten spelen hoofdrol op nieuwe YouTube-kanaal Opscheppers
Op het nieuwe YouTube-kanaal 'Opscheppers' zullen kinderen via video's geïnspireerd worden om gezonder en bewuster te eten. Verschillende YouTubers, onder wie Kalvijn, gaan op avontuur om uitleg te geven over groenten en fruit. Het kanaal is door Cinemates ontwikkeld in opdracht van Rabobank.
Bekijk nieuws
19 september 2019
Ontbijt biedt goede kansen voor verhogen groente- en fruitconsumptie
Het ontbijt biedt de groente- en fruitsector goede kansen om Nieuw-Zeelanders meer groenten en fruit te laten eten. Zo blijkt uit een online enquête van het Nieuw-Zeelandse 5+ A Day Charitable Trust waaraan bijna 1000 respondenten meededen. De liefdadigheidsinstelling 5+ A Day moedigt Nieuw-Zeelanders aan om vijf of meer porties groenten en fruit per dag te eten.
Bekijk nieuws
18 september 2019
Oproep maatschappelijke organisaties: draai btw-verhoging terug
Sinds de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% is de consumptie van groenten en fruit gestagneerd. Supermarkten verkochten 2% minder vers fruit en slechts 1% meer verse groenten. Zo’n 18% van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen en 14% minder groenten te kopen als gevolg van de btw-verhoging. Met name de lagere inkomensgroep raakt steeds meer op achterstand. Gemiddeld wordt minder dan 57% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit gegeten.
Bekijk nieuws
16 september 2019
Meer fruit eten onderweg met actie 'Filefruit'
De zomer is voorbij en de files nemen weer toe. Als je langer onderweg bent heb je tijd voor het eten van een extra stuk fruit. Dat kunnen we goed gebruiken, want maar liefst 7 op de 8 volwassenen eet onvoldoende fruit (bron: RIVM). Daarom starten de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) op maandag 16 september de actie 'Filefruit'. Deze actie staat in het teken van het eten van fruit onderweg als nieuw eetmoment.
Bekijk nieuws
3 september 2019
Inschrijving EU-Schoolfruitprogramma geopend
Scholen kunnen zich weer inschrijven voor het EU-Schoolfruit programma. Ze kunnen zich nog t/m 13 september inschrijven. Ongeveer 3.000 scholen kunnen aan dit programma deelnemen.
Bekijk nieuws
2 september 2019
Consument koopt bij korting meer gezonde boodschappen
Consumenten kopen meer gezonde boodschappen als zij korting krijgen op deze producten. Zo blijkt uit het project Healthy Ucoins van de Belgische supermarktketen Delhaize. In dit onderzoek kregen 11.000 proefpersonen gedurende 3 maanden korting op gezonde producten. Uit de resultaten blijkt dat zij 35 procent meer gezonde producten kochten dan andere klanten.
Bekijk nieuws
19 augustus 2019
Achtergrondkleur beïnvloed aantrekkelijkheid van groenten
De achtergrondkleur van groenten heeft invloed op de mate van aantrekkelijkheid die consumenten eraan toekennen. Zo blijkt uit onderzoek van Brigham Young University in Utah en de Nederlandse Delft University of Technology. Consumenten blijken groenten met een zwarte achtergrond vaak als aantrekkelijker te beschouwen.
Bekijk nieuws
15 augustus 2019
Ga voor Kleur Lab op radio BNR
Gisteren was er aandacht voor het Ga voor Kleur Lab in het BNR-radioprogramma Wetenschap Vandaag. NAGF coördinator Karin Bemelmans en VU-onderzoeker Coosje Dijkstra vertellen in het interview meer over het experiment waarbij nudges werden ingezet om de groente- en fruitverkoop in de supermarkt te bevorderen. Het stimuleren van de gezonde keuze, zoals meer groenten en fruit, is een belangrijk speerpunt in het Nationaal Preventieakkoord.
Bekijk nieuws
13 augustus 2019
VN-klimaatpanel IPCC benadrukt noodzaak voor ander eetpatroon
Op 8 augustus 2019 heeft het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een groot rapport gepubliceerd over het verband tussen landgebruik, voedselvoorziening en klimaatverandering. IPCC concludeert in het rapport dat een wereldwijde verandering in het landgebruik noodzakelijk is om klimaatverandering en voedseltekorten tegen te gaan. IPCC baseert de conclusies op ruim 7000 eerder gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. De bevindingen van het rapport zijn door alle, bijna 200 landen, van de VN aangenomen.
Bekijk nieuws
8 augustus 2019
Influencers gebruiken groente- en fruitplatform Veggipedia
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) start samenwerkingen met verschillende influencers om groenten en fruit nog meer onder de aandacht te brengen bij de consument. De komende tijd zullen bloggers volop gebruik maken van Veggipedia als onafhankelijk online bron voor informatie over groenten en fruit. Zo maken nog meer consumenten kennis met de informatie op Veggipedia.
Bekijk nieuws
6 augustus 2019
Drijfveren voor een duurzamer en gezonder eetpatroon
Een van de grootste uitdagingen van deze eeuw is een duurzaam en gezond eetpatroon te ontwikkelen. Voor de meeste consumenten betekent een dergelijk eetpatroon een grote gedragsverandering. In een studie van de IISASA werd onderzocht wat de belangrijkste drijfveren zijn van de consument voor een duurzamer eetpatroon.
Bekijk nieuws
25 juli 2019
NAGF in gesprek met Belgische VLAM
Afgelopen week heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) kennisgemaakt met VLAM. VLAM staat voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en promoot versproducten uit België.
Bekijk nieuws
22 juli 2019
NAGF bundelt krachten met bloggers
Het Nationaal Actieplan Groeten en Fruit (NAGF) start deze zomer samenwerkingen met verschillende bloggers om groenten en fruit nog meer onder de aandacht te brengen bij de consument.
Bekijk nieuws
18 juli 2019
Dramaserie SpangaS inspireert kinderen tot gezondere leefstijl
In de KRO-NCRV serie SpangaS verandert een jongen zijn ongezonde leefstijl naar een gezonde leefstijl. De jonge kijkers van deze serie bleken vervolgens hun sociale media gedrag hierop aan te passen. Zo werden termen als groente en fruit vaker opgezocht. Dit blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra van Amsterdam UMC, dat vandaag in The Lancet is gepubliceerd. ‘Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl’, zegt Hofstra.
Bekijk nieuws
15 juli 2019
Aandacht voor GVK-lab in Duitsland
In het vakblad Fruchthandel is uitgebreid aandacht besteed aan het Ga voor Kleur-lab. In deze lab-omgeving bij een Dirk filiaal is aangetoond dat een combinatie van verschillende nudges een positief effect heeft op de verkoop van groenten en fruit. Onze oosterburen kijken met interesse mee. 
Bekijk nieuws
11 juli 2019
Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels
Driekwart van de Nederlanders krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder ruim 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test. Slechts de helft van de respondenten eet elke dag volkoren of vezelrijke producten. Vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit is onder meer belangrijk voor een goede spijsvertering.
Bekijk nieuws
18 juni 2019
Onderzoek toont aan: nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit
Nederlanders eten nog steeds te weinig groenten en fruit. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) wil de consumptie verhogen en startte eind 2018 een uniek experiment naar de potentie van nudges in de supermarkt. Hieruit blijkt dat consumenten met een paar simpele nudges zijn aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen. Het vandaag gepubliceerde rapport biedt alle supermarkten concrete handvatten om mee aan de slag te gaan en moet helpen bij het behalen van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord.
Bekijk nieuws
17 juni 2019
Hoe krijg je kinderen aan de groente?
Het team van NAGF houdt zich elke dag bezig met groenten en fruit. Ze delen hun alledaagse ervaringen in de Veggipedia blog.
Bekijk nieuws
6 juni 2019
Grotere porties schoolfruit- en groenten
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de nieuwe regeling schoolfruit, -groenten en -melk gepubliceerd, bedoeld voor de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021. Deelnemende basisscholen ontvangen bij dit programma gedurende twintig weken voor iedere leerling elke week drie stuks gratis groenten en fruit. Volgens de nieuwe regeling krijgen leerlingen volgend schooljaar grotere porties groenten en fruit.
Bekijk nieuws
29 mei 2019
Programma NAGF nudging symposium bekend
Op 18 juni vindt het NAGF nudging symposium plaats op de KNVB Campus in Zeist: een symposium voor retail, AGF, beleid, horeca, wetenschap e.a. Het symposium is gericht op de rol die nudging zou kunnen spelen in het verhogen van de groente- en fruitconsumptie. Tijdens het symposium worden onder andere de resultaten van een uniek experiment gepresenteerd: het Ga Voor Kleur Lab. Inmiddels is het programma bekend.
Bekijk nieuws
23 mei 2019
Veggipedia helpt consumenten minder te verspillen
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips en bewaaradviezen gaat consumenten helpen om minder groenten en fruit te verspillen. Op de receptenpagina kunnen consumenten nu filteren op groenten en fruit.
Bekijk nieuws
14 mei 2019
Belgen kopen minder groenten en fruit
In de afgelopen 10 jaar kochten Belgen nog nooit zo weinig groenten en fruit, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 5.000 gezinnen. In 2018 kochten Belgen 2% minder groenten en 5% minder fruit ten opzichte van 2017. Deze cijfers zijn terug te vinden in het jaarrapport dat marktonderzoeksbureau Gfk Belgium maakte in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Bekijk nieuws
13 mei 2019
Groenten en fruit in de sportkantine
Het team van NAGF houdt zich elke dag bezig met groenten en fruit. Ze delen hun alledaagse ervaringen in de Veggipedia blog.
Bekijk nieuws
8 mei 2019
Korting op gezonde producten in Belgische super
De Belgische supermarktketen Delhaize probeert klanten met korting te verleiden tot het kopen van gezonde producten. De producten in de supermarkt zijn sinds kort voorzien van het Nutriscore-logo. Aan de hand van dit voedselkeuzelogo kan de consument in een oogopslag zien of een product (on)gezond is. Klanten die gaan voor de gezonde keuze krijgen vervolgens korting op hun boodschappen.
Bekijk nieuws
1 mei 2019
Save the date: NAGF nudging symposium
Noteer dinsdag 18 juni alvast in uw agenda. Wij nodigen u graag uit voor het NAGF nudging symposium. De groente- en fruitconsumptie kan een duwtje in de rug (nudge) goed gebruiken, daarom bieden wij deze middag een gevarieerd programma over de rol die nudging zou kunnen spelen in het verhogen van de groente- en fruitconsumptie. U ontvangt inspiratie en handvatten over hoe u nudging kunt inzetten om de verkoop van groenten en fruit te stimuleren.
Bekijk nieuws
29 april 2019
Een vleugje magie voor meer groenten
De beste manier om kleintjes meer groenten te laten eten, is met een magisch verhaaltje volgens de Belgische supermarktketen Delhaize. Het is geen eenvoudige opgave om kinderen van groenten te leren houden. Echter, met een vleugje magie en een beetje verbeelding is het wel degelijk mogelijk om kinderen zin in groenten te doen krijgen. 
Bekijk nieuws
25 april 2019
Wanneer wordt Nederland Proeft uitgezonden?
De opnames van het tv-programma Nederland Proeft zijn weer gestart! In elke aflevering staat een groente centraal mét een Ga voor Kleur-item. Bekijk de eerste uitzending op zondag 5 mei om 17:30 op RTL4.
Bekijk nieuws
24 april 2019
Gezocht: masterstudent voor onderzoek g&f consumptie
Begin jij dit jaar aan je masteronderzoek en ben je geïnteresseerd in stimulering van de consumptie van groenten en fruit? Dan is dit misschien wel iets voor jou! 
Bekijk nieuws
16 april 2019
Verbeterde sportprestaties door nitraatrijk groentesapje?
Op dinsdag 16 juli gaat de Nijmeegse Vierdaagse weer van start. Een meerdaagse wandeltocht waarbij veel van het lichaam wordt gevraagd. Groenten kunnen volgens bepaalde studies mogelijk een handje helpen bij zo'n intensieve sportprestatie. Zo zouden nitraatrijke groenten op korte termijn goed zijn voor je bloeddruk. Maar heeft het drinken van een nitraatrijk groentesapje ook op de lange termijn effect op sportprestaties? Dat zullen Nijmeegse onderzoekers de komende tijd testen bij deelnemers van de Vierdaagse.
Bekijk nieuws
15 april 2019
Ouders enthousiast over verse groente- en fruithapjes
Tijdens de Negenmaandenbeurs konden (aanstaande) ouders met hun kind een bezoek brengen aan Nederlands’ eerste Pop-up Babyrestaurant. Het restaurant stond volledig in het teken van gezonde en lekkere (baby)hapjes met verse groenten en fruit. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) nam bij 79 bezoekers een enquête af gericht op het bereiden van verse groente- en fruithapjes.
Bekijk nieuws
15 april 2019
Donatie voor geredde groenten en fruit naar Team Westland
Marja van der Ende van Fietsen voor m’n eten heeft bijna 400 euro opgehaald voor Team Westland, vanuit de verkoop van geredde groenten en fruit. Marja ontving op 5 april na afloop van het Healthy Food Congress en het Jaarcongres Arts en Leefstijl de nog bruikbare etenswaren die voor decoratie waren ingezet tijdens het congres, uit handen van organisator Maurice Wubben.
Bekijk nieuws
9 april 2019
Groenten op doktersrecept
Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het voorschrijven van gezonde voeding tot wel €89 miljard aan medische kosten zou kunnen besparen. Studenten van de Tufts Universiteit menen dat het subsidiëren van groenten en fruit miljoenen ziektegevallen kan voorkomen.
Bekijk nieuws
8 april 2019
Healthy Food Congress verbindt met gezondheidszorg
Vrijdag 5 april werd de expozaal van het Beatrix Theater in Utrecht omgetoverd tot gezondheids-Walhalla voor de 5e editie van het Healthy Food Congress. Dit werd tegelijkertijd georganiseerd met het congres Arts & Leefstijl waar ruim 600 artsen, diëtisten en andere zorgverleners op af kwamen. In de pauzes wisten beide groepen elkaar goed te vinden op de leefstijlmarkt.
Bekijk nieuws
1 april 2019
Tijd voor groenten in de hoofdrol!
"Chefs denken dat de consument niet zit te wachten op meer groenten. Alleen zegt de consument juist van wél. Er zit dus een kloof tussen vraag en aanbod" aldus Juliette Goldbach. Juliette deed tijdens haar stage bij het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) onderzoek naar hoe de horeca bij kan dragen aan een verhoging van de consumptie van groenten en fruit in Nederland.
Bekijk nieuws
28 maart 2019
Veggipedia inspireert met 25 nieuwe recepten
De online betrouwbare bron over groenten en fruit Veggipedia biedt gebruikers nu nog meer inspiratie met 25 nieuwe, kleurrijke recepten. Wat dacht je van een quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels? Of een verrassende zoete aardappelcurry of courgetterolletjes als healthy snack? Alle recepten komen van het Voedingscentrum, dus ze passen helemaal in de Schijf van Vijf.
Bekijk nieuws
20 maart 2019
Bereidingsvideo’s met groente in de hoofdrol
Dutch Cuisine en Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) hebben in samenwerking met Gastronomixs video’s ontwikkeld waarin verschillende bereidingstechnieken van groenten worden getoond. De video’s zijn vrij toegankelijk voor iedereen en vanaf vandaag te bekijken op Gastronomixs.com en dutch-cuisine.nl.
Bekijk nieuws
20 maart 2019
Nieuwe app voor de groentespeciaalzaak
Als consument verwacht je bij de groentenspecialist een deskundig advies. Maar kunnen alle medewerkers bij uw groenteboer dit ook altijd waarmaken? Kennen zij alle voedingswaarden van groenten en fruit uit uw hoofd? En weten zij wanneer nieuwe seizoensproducten weer leverbaar zijn? 
Bekijk nieuws
18 maart 2019
API op Veggipedia
Op Veggipedia staat sinds kort een API waarmee externe partijen informatie van de website Veggipedia kunnen ontsluiten. De API is in eerste instantie opgezet voor producten, voedingswaarden en productfoto’s van Veggipedia.
Bekijk nieuws
14 maart 2019
Lustrum Healthy Food Congress
Op vrijdag 5 april 2019 vindt in de Expozaal van het Beatrixgebouw in Utrecht het 5e Healthy Food Congress plaats. Dit lustrum vindt tegelijk plaats met het succesvolle congres Arts & Leefstijl dat kan rekenen op ruim 600 artsen, diëtisten en andere zorgverleners. Dit biedt kansen voor mooie verbindingen tussen professionals in de zorg en de groente- en fruitsector.
Bekijk nieuws
11 maart 2019
Jongeren eten onvoldoende groenten en fruit
Minder dan de helft van de kinderen eet dagelijks groenten en in het voortgezet onderwijs eet slechts een derde van de jongeren dagelijks fruit. Er zijn grote verschillen zijn tussen basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben over het algemeen minder gezonde eetpatronen dan scholieren van groep 8 van de basisschool.
Bekijk nieuws
1 maart 2019
Sla is meest populaire groente onder bezoekers Huishoudbeurs
"Welke groente eet jij vanavond?" Deze vraag werd vorige week aan 865 bezoekers van de Huishoudbeurs voorgelegd. Sla bleek de meest populaire groente onder de bezoekers, op de voet gevolgd door broccoli, tomaat, sperziebonen, paprika en courgette. Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF)
Bekijk nieuws
21 februari 2019
Kennis over groenten en fruit onvoldoende bij bezoeker Huishoudbeurs
Bezoekers van de huishoudbeurs zoeken regelmatig informatie over groenten en fruit. Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).
Bekijk nieuws
20 februari 2019
Groenten en fruit maken het feestje in Nederlands’ eerste Pop-up Babyrestaurant
Op woensdag 20 februari is het eerste Pop-up Babyrestaurant van Nederland met verse groenten en fruit op de Negenmaandenbeurs geopend door Rudolph van Veen, Meesterkok en ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het restaurant is volledig gericht op betrouwbare informatie en gezond eten voor min 9 maanden tot plus 9 maanden.
Bekijk nieuws
4 februari 2019
Veel groenten en fruit in Nederlands' eerste Pop-up Babyrestaurant
Op woensdag 20 februari wordt Nederlands’ eerste Pop-up Babyrestaurant met verse groenten en fruit op de Negenmaandenbeurs geopend door Rudolph van Veen, Meesterkok en ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het restaurant is volledig gericht op betrouwbare informatie en gezond eten voor min 9 maanden tot plus 9 maanden.
Bekijk nieuws
30 januari 2019
Horecava bezoekers denken mee over meer groenten op hun bord
Van maandag 7 t/m donderdag 10 januari vond de Horecava plaats in Amsterdam. De Horecava is dé vakbeurs voor en door professionals in de foodservice industrie. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) stond dit jaar op de beurs met een rode foodtruck gevuld met kleurrijke groenten en fruit. Samen met diverse agf-bedrijven maakte het NAGF deel uit van de Veggie & Fruit Markt: het paviljoen waar groenten en fruit centraal stonden. Bezoekers konden hier de nieuwste producten zien, ruiken en proeven. Een koksbrigade bereidde inspirerende hapjes met groente- en fruitproducten van de telers in het paviljoen.
Bekijk nieuws
15 januari 2019
NAGF in podcast Smaakmakers
Tijdens de Horecava trok de Ga voor Kleur foodtruck van het NAGF veel belangstelling. Zo ook van radiomaker Zegert van der Linde, die de podcast Smaakmakers voor NPO5 maakt. 
Bekijk nieuws
10 januari 2019
Kleine stijging consumptie groenten in 2018
In 2018 gaf de Nederlandse consument 5 procent meer uit aan verse groenten en fruit voor thuisgebruik. Nederlanders kochten wat meer volume verse groenten (+1%), maar minder vers fruit (-3%). De gemiddelde consumentenprijs voor een kilo vers fruit lag wel 10 procent hoger waardoor de uitgaven aan fruit met 6 procent stegen. Vooral appels waren door het lage aanbod in de eerste helft van 2018 duurder. Daardoor werd 10 procent minder appels gekocht.
Bekijk nieuws
4 januari 2019
Is gezond gedrag met nudging te bevorderen?
Voedingsgedrag is onbewust gedrag. Logisch, zegt Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groente en Fruit (NAGF), want je wordt knettergek als je 200 voedselkeuzes per dag bewust moet maken. Wel maakt dat gedragsverandering moeilijk. Om toch de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te halen, test het NAGF of gezond gedrag met nudging is te bevorderen.
Bekijk nieuws
2 januari 2019
Nieuwe VitaMini's van Lidl met informatie Veggipedia
Ze zijn er weer: de Vitamini-knuffeltjes bij Lidl Nederland! Dit jaar met maar liefst 9 nieuwe VitaMini's, die niet alleen heel erg schattig zijn, ze weten ook álles over groente en fruit. Bobbie Bloemkool, Victor Vijg en Cindy Citroen halen namelijk al hun informatie van Veggipedia. 
Bekijk nieuws
22 november 2018
Nederland eet meer fruit en iets meer groenten
In de periode 2012-2016 is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groenten de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten, kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM, die op 20 november gepubliceerd is.
Bekijk nieuws
21 november 2018
Voedingscentrum promoot vleesalternatieven zoals peulvruchten
Op 21 november heeft het Voedingscentrum de campagne ‘Er is meer dan vlees’ gelanceerd. Het kenniscentrum wil laten zien dat er genoeg lekkere alternatieven zijn voor vlees. Zo vormen verschillen soorten groenten, waaronder kikkererwten en linzen, goede vleesvervangers. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én voor het milieu. Met name mannen zouden hun vleesconsumptie kunnen verminderen.
Bekijk nieuws
13 november 2018
Gezonde verleidingen op de winkelvloer
Afgelopen maand deed het Dirk-filiaal Leidschenveen mee aan een bijzonder pilotprogramma, met als doel de aankoop van groenten en fruit aan te moedigen. Onder de noemer Ga Voor Kleur Lab kregen groenten en fruit, door subtiele aanpassingen in de winkelomgeving, een prominentere plek. Met de interventie onderzoekt het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de potentie van nudging om consumenten aan te zetten tot het maken van gezondere voedselkeuzes. Het is voor het eerst in Nederland dat in een supermarkt zoveel verschillende nudges tegelijk zijn getest.
Bekijk nieuws
13 november 2018
Kleurrijke groenten voor artsen
In het kader van World Diabetes Day krijgen zo’n 150 huisartsen en verpleegkundigen vandaag van patiënten met Diabetes type 2 een kleurrijk groentepakket overhandigd. Artsen en verpleegkundigen hebben deze patiënten gestimuleerd hun leefstijl te veranderen en worden daarvoor bedankt.
Bekijk nieuws
7 november 2018
De rol van (aanstaande) vaders ten aanzien van groenten en fruit in het gezin
Een van de speerpunten van het NAGF is ‘Jonge gezinnen’. Het NAGF ontwikkelt samen met een groep experts een communicatiestrategie om (aanstaande) vaders te betrekken bij het eten van groenten en fruit in het gezin. Er is namelijk nog weinig bekend over de rol die (aanstaande) vaders willen en kunnen nemen.
Bekijk nieuws
7 november 2018
Start Nationaal Schoolontbijt
Op maandag 5 november is de 16e editie van het Nationaal Schoolontbijt van start gegaan. Deze week schuiven ruim een half miljoen basisschoolleerlingen met elkaar aan tafel om gezellig én gezond op school te ontbijten. De ontbijtpakketten zijn gevuld met interessant lesmateriaal en gezonde, kleurrijke producten. De stichting Kinderpostzegels is dit jaar gekozen als goed doel.
Bekijk nieuws
7 november 2018
Second Vegetable Summit
Tijdens de tweede Vegetable Summit (Londen 8 oktober) werd de stand van zaken gepresenteerd van de Peas Please actie van The Food Foundation. Naast dat er nieuwe organisaties met een pledge aansloten, wordt er een tv-commercial voor groenten ontwikkeld: de Veg Power commercial!
Bekijk nieuws
7 november 2018
Veel kleur tijdens de Dutch Agri Food Week
Vrijdag 5 oktober ging de Dutch Agri Food Week (DAFW) van start: hét nationale podium waar voedsel centraal staat. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf die dag het startsein. In het kader van deze bijzondere week, sloeg het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de handen ineen met cateraars en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).
Bekijk nieuws
1 november 2018
Groenten aan bod in Koffietijd
Groenten komen op een kleurrijke manier aan bod in het programma Koffietijd van RTL4. Vanaf 16 november zal elke vrijdagochtend om 10:00u een TV item over groenten worden uitgezonden. In totaal krijgt de kijker 8 items te zien tot aan de jaarwisseling. Dit initiatief is als pilot opgezet in samenwerking met het NAGF en Foodfirst Network. Rob Baan zal als presentator in elke aflevering laten zien dat kleur op je bord met groenten gezond én lekker is.
Bekijk nieuws
1 november 2018
Verdubbeling bezoekers Veggipedia
De website Veggipedia wordt veel geraadpleegd om meer te weten te komen over relatief onbekende producten, zo blijkt uit de statistieken. Bezoekers toonden het meeste interesse in minneola, cherimoya, kidneybonen en augurken. 
Bekijk nieuws
23 oktober 2018
Hoe maak je groenten aantrekkelijk?
Hoe maak je groenten aantrekkelijk zonder de gezondheidsvoordelen te verliezen? Deze vraag stond vorige week centraal bij de Masterclass Gezonde Productontwikkeling. Het NAGF was te gast bij deze Masterclass, georganiseerd door Vera van Stokkom naar aanleiding van haar promotieonderzoek naar de smaakbeleving van groenten.
Bekijk nieuws
4 oktober 2018
Cateraars van rijksinstellingen en scholen kiezen voor kleur.
Op vrijdag 5 oktober start de Dutch Agri Food Week (DAFW), hét nationale podium waar voedsel centraal staat. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft op vrijdag 5 oktober het startsein voor de DAFW. In het kader van deze bijzondere week, slaat het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit de handen ineen met cateraars en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Samen wordt er groots uitgepakt op vrijdag 11 oktober: op deze dag zullen maar liefst 230 bedrijfskantines en ruim 450 schoolkantines volledig in het teken staan van het thema ‘Ga voor Kleur’. Groenten en fruit staan dan in de hoofdrol.
Bekijk nieuws
1 oktober 2018
Witlof populair op dinsdagavond
Nederlanders eten het meest witlof op dinsdag, aldus Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis. Zelfs over de tijd waarop witlof wordt gegeten valt iets te zeggen. In Duitsland en België wordt witlof zowel tijdens de lunch als het avondeten gegeten, in Nederland eigenlijk alleen tussen half 6 en 8 uur ’s avonds.
Bekijk nieuws
28 augustus 2018
20 weken gratis schoolfruit op school
In november start alweer de 10e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma! Deelnemende scholen ontvangen voor 20 weken lang 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Dat is niet alleen lekker, maar ook gezond!  Basisscholen kunnen zich van 3 t/m 14 september inschrijven voor het EU-Schoolfruitprogramma via www.euschoolfruit.nl. Er kunnen circa 2.800 scholen deelnemen.  
Bekijk nieuws
22 augustus 2018
‘Junk Fruit’ van Supermarkt Delhaize
Goed initiatief van Delhaize. Deze Belgische retailer heeft het concept Junk Fruit’ gelanceerd: stukjes fruit als tussendoortje voor elk moment van de dag. Met deze actie wil de supermarkt consumenten stimuleren om meer fruit te eten. Ook onze zuiderburen halen namelijk hun dagelijkse portie van 200 gram fruit niet. 
Bekijk nieuws
2 augustus 2018
Geef je Dag Kleur met Watermeloen
Geef je dag meer kleur met groenten en fruit! Dat is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ga voor Kleur met: groen! Wat dacht je van een schijfje watermeloen om af te koelen tijdens deze warme zomerdagen.
Bekijk nieuws
10 juli 2018
Mooie steun WHO voor vergadergroenten
Even een pauze inlassen, suikerhoudende dranken vervangen door water en lekker vers fruit en groentensnacks op tafel zetten. Dat is het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor alle vergadertijgers. 
Bekijk nieuws
28 juni 2018
AH lanceert check voor je boodschappen
Benieuwd wat er in jouw boodschappen zit? Retailer Albert Heijn heeft iets nieuws: Mijn Voedingswaarden. Deze online dienst helpt je om bewustere keuzes te maken bij je dagelijkse aankopen. Het biedt inzicht in de voedingswaarden van de producten die je koopt. Ook geeft Mijn Voedingswaarden alternatieve producten op basis van de door jou gekozen voedingswaarde. Hierdoor wordt bewust boodschappen doen (nog) makkelijker!  Maar met groenten en fruit zit je natuurlijk altijd goed. 
Bekijk nieuws
19 juni 2018
Het is morgen Nationale Groente- en Fruitdag!
Supermarktketen Lidl roept woensdag 20 juni uit tot Nationale Groente- en Fruitdag. De supermarkt wil morgen Nederlanders extra inspireren, motiveren en uitdagen om meer groente en fruit te eten. Dit jaar staat in het teken van 'gezond snacken'. 
Bekijk nieuws
19 juni 2018
Oudere kinderen nemen minder vaak groente en fruit mee voor het 10-uurtje op school
Hoe ouder kinderen op de basisschool zijn, hoe minder vaak er groente en fruit meegenomen wordt voor het 10-uurtje. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research uitgevoerd onder ruim duizend ouders van kinderen op de basisschool. Gezondheid, gevoel van controle en voorkeuren van het kind zijn de drie belangrijkste motieven van ouders voor de keuze van het 10-uurtje.
Bekijk nieuws
15 juni 2018
'Mama, jij moet ook je groente eten'
'Je moet wel je groente eten!' Hoe vaak zeg je dat tegen je kinderen? Wat blijkt: eigenlijk heb je helemaal geen recht van spreken. Meer kinderen halen namelijk de aanbevolen hoeveelheid groenten dan hun ouders. Dit geldt met name voor kinderen van een (zeer) jonge leeftijd. "Pas vanaf een jaar of 9 gaat het mis", aldus Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Bekijk nieuws
13 juni 2018
Te veel fruit eten is moeilijker dan je denkt
Kun je te veel fruit eten?  Tja, alles kan, maar volgens recent onderzoek is de kans dat je dit per ongeluk doet relatief klein. Dit heeft alles te maken met de spijsvertering. Bij het eten van fruit vormen de vezels een gelachtige laag aan de binnenkant van de dunne darm. Deze laag voorkomt dat de fructose uit fruit direct in het spijsverteringsproces wordt opgenomen, waardoor de lever niet overbelast raakt. 
Bekijk nieuws
18 april 2018
7 redenen waarom jij deze zomer (snack)komkommers in huis moet halen
Snackkomkommers zijn lekker én gezond. Hieronder zetten we 7 redenen op een rij waarom jij deze zomer komkommers in huis moet halen.
Bekijk nieuws
17 april 2018
‘Groenten zijn de kapstok voor een gezonde leefstijl’
Koen Joosten, kinderarts-intensivist in het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis en lid van de stuurgroep van het NAGF, sprak onlangs met Karine Hoenderdos van Nieuws! voor Diëtisten. Joosten: ‘Ik zie groenten als dé kapstok van een gezonde leefstijl. Slechts een kwart van de kinderen in Nederland eet voldoende groente. Met volle aandacht op groenten wordt het voedingspatroon vanzelf positief beïnvloed. Dat is belangrijk, omdat de “aanleg” voor chronische ziekten op latere leeftijd zich al vroeg in het leven kan ontwikkelen. We moeten goed op de kleintjes passen om de gezondheidsproblemen van de toekomst te verbeteren.’
Bekijk nieuws
17 april 2018
Verwijzing naar NAGF in Kamerbrief Voedselbeleid
Minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeren de Tweede Kamer over het voedselbeleid en de specifieke accenten die zij hierin de komende jaren willen zetten. Het NAGF wordt in deze kamerbrief op pagina 4 genoemd als initiatief voor het stimuleren van de consumptie van groenten en fruit, voedseleducatie, het gezonder maken van het aanbod in horeca, bedrijfsrestaurants, kantines en publieke instellingen.
Bekijk nieuws
10 april 2018
Innoveren voor een vitaler Nederland
Verzeker je nu van een plek en schrijf je hier eenvoudig en snel in voor het congres van Diagnose Voeding & Gezondheid.
Bekijk nieuws
9 april 2018
Jaarprijs Gezonde Voeding voor kleurrijke pompoensoep AH
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) feliciteert Albert Heijn/Koninklijke Vezet met de Jaarprijs Goede Voeding 2018. De prijs ging dit jaar naar hun kleurrijke Verse Pureersoep Pompoen Wortel.
Bekijk nieuws
4 april 2018
Meer groente en fruit eten voor een beter milieu
Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen. Zowel voor hun eigen gezondheid als voor de leefomgeving. Dat staat in het rapport ‘Duurzaam en gezond, samen naar een houdbaar voedselsysteem” van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Voor een duurzaam en gezond eetpatroon is een verschuiving gewenst naar minder dierlijke en plantaardige eiwitten. De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is nu 70/40. Dit zou in 2030 naar 40/60 moeten worden verschoven, aldus de Rli.
Bekijk nieuws
21 maart 2018
Rudolph van Veen opent FETfit-seizoen 2018 als ambassadeur ‘Ga voor kleur’
Dinsdag 20 maart is alweer het vijfde seizoen van FETfit gestart; het educatieprogramma dat kinderen op een speelse wijze gezonder leert leven. Speciaal voor de aftrap van het nieuwe seizoen werd de combinatiegroep 6/7 van basisschool Andreashof uit Kwintsheul in de keuken geassisteerd door Meesterkok Rudolph van Veen.
Bekijk nieuws
1 maart 2018
Niet belonen maar laten wennen
Het is vandaag dan misschien wel Nationale Complimentendag, maar als je jouw kind wil leren om groente te eten, dan moet je ze juist niet complimenteren of belonen. Vaak laten zien en proeven helpt echter wel.
Bekijk nieuws
21 februari 2018
Kleurrijke inhoud op de Negenmaandenbeurs
NAGF ambassadeur Tamara de Weijer opende op woensdagochtend 21 februari het Groente en Fruit plein op de Negenmaandenbeurs
Bekijk nieuws
15 februari 2018
Ga voor Kleur op Negenmaandenbeurs
Een goede start voor je spruit begint bij de wortel! Rode bieten, gele kerstomaatjes, oranje sinaasappels, witte pastinaak en groene kool. Dit kleurrijke tafereel vind je niet alleen bij de groenteboer om de hoek maar kom je ook tegen als je tussen 21 en 25 februari de Negenmaandenbeurs in de RAI Amsterdam bezoekt!
Bekijk nieuws
12 februari 2018
Jumbo zet groenten en fruit in de spotlights
Jumbo zet groenten en fruit in de spotlights. Vanaf 7 februari kunnen klanten van de Jumbo zestien weken lang opdrachtkaartjes verzamelen met creatieve groente- en fruitrecepten voor het hele gezin: van ‘zoek de kokosnoot’ tot een ‘koe bammetje’. Jumbo wil hiermee lekker en gezond eten makkelijk en bereikbaar maken voor iedereen.
Bekijk nieuws
10 januari 2018
Paars dé kleur van 2018; ook in groente en fruit
Groente blijft in 2018 de voorloper in culinaire trends. En kleur gaat daar een steeds belangrijkere rol in spelen.
Bekijk nieuws
4 januari 2018
Hongergevoel staat los van aantal calorieën
Zin in een snack waar je snel vol van zit én past binnen een gezonde leefstijl? Eet geschrapte worteltjes. “Die houden je lang bezig, zorgen voor veel gedoe met kauwen en slikken. Ze bevatten weinig calorieën maar je zit er snel vol van”, aldus Guido Camps, voedingsdeskundige aan de Universiteit Wageningen, in een interview met de Volkskrant.
Bekijk nieuws
2 januari 2018
Kleurrijke spaaractie Lidl in het teken van groenten en fruit
Op 2 januari 2018 start Lidl met een kleurrijke spaaractie die volledig in het teken staat van groenten en fruit. Acht weken lang kan er gespaard worden voor zogenaamde Vitamini’s, knuffels in de vorm van groenten en fruit. Aan de Vitamini’s hangt een kaartje met productinformatie, tips en weetjes die afkomstig zijn van Veggipedia.nl met een verwijzing naar Ga voor Kleur. Ook op de schapkaartjes in de winkel en in de bijbehorende app wordt (product)informatie uit Veggipedia gebruikt.
Bekijk nieuws
20 december 2017
Groente- en fruitconsumptie schoolgaande kinderen
Voor groente geldt dat 95% van de kinderen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet haalt. De consumptie van fruit ligt hoger, maar ook hiervoor geldt dat 80% de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet haalt. 
Bekijk nieuws
18 december 2017
Verslag Fase 1 NAGF beschikbaar
Het verslag van de eerste fase van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit is nu online beschikbaar.
Bekijk nieuws
11 december 2017
Veggipedia database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes®
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips, bewaaradviezen en nog veel meer, is uitgebreid met de producten Paarse Spruiten en Kalettes®.
Bekijk nieuws
6 december 2017
Moestuintjes voor alle basisscholen
Een mooi plan van Tjeerd de Groot van D66: moestuintjes voor alle basisscholen in Nederland. De invoering van de schooltuin wordt gekoppeld aan lesprogramma’s over gezonde voeding en de voedselrijkdom van de natuur. Dit is een mooie bijdrage aan een hogere consumptie van groente en fruit voor kinderen.
Bekijk nieuws
4 december 2017
Groente en fruit goedkoper maken levert enorme gezondheidswinst op
Een studie van de Tufts University loog er niet om: lageren prijzen van gezonde producten als groente en fruit zouden een enorme gezondheidswinst opleveren.
Bekijk nieuws
23 november 2017
Groter prijsverschil tussen groente en snacks leidt tot ongezonder voedingspatroon
Gisteren protesteerden groenteboeren in Den Haag tegen de aangekondigde btw-verhoging op groente en fruit. Zij pleitten ervoor om helemaal geen btw te heffen omdat dit gezond eten zou ontmoedigen. De claim dat er een relatie is tussen de prijs van groente en het voedselpatroon is niet nieuw, maar is wel onlangs wetenschappelijk onderbouwd.  
Bekijk nieuws
20 november 2017
Consumptie groente en fruit te laag onder kinderen
Het is de hoogste tijd om handen ineen te slaan. Nederlandse kinderen eten namelijk veel te weinig groente en fruit.
Bekijk nieuws
6 november 2017
Olie bij salade heel gezond
Uit onderzoek blijkt dat het lichaam voedingstoffen uit een salade beter opneemt als je het combineert met een beetje olie.
Bekijk nieuws
6 november 2017
NAGF levert groente en fruit Nationaal Schoolontbijt
Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit heeft ervoor gezorgd dat 550.000 kinderen deze week van komkommers, appels en mandarijntjes worden voorzien bij het Nationaal Schoolontbijt.
Bekijk nieuws
26 oktober 2017
Nederland laat ‘kleurrijk’ visitekaartje achter in Londen
Op dinsdag 24 oktober vond tegelijkertijd in Londen, Edinburgh en Cardiff de ‘Peas Please’  Vegetable Summit plaats. Op dit evenement, georganiseerd door The Food Foundation, Nourish Scotland, Food Cardiff en het Wereldnatuurfonds, beloofden organisaties uit de gehele groenten- en fruitsector om de consumptie van groenten en fruit in het VK te bevorderen. Er waren gedurende de dag meer dan 40  ‘pledges’ van winkeliers, producenten, cateraars en overheidsinstanties.
Bekijk nieuws
23 oktober 2017
Nederlander eet minste groente en fruit van Europa
Nederland loopt behoorlijk achter op de rest van Europa wat betreft de consumptie van groente en fruit. Dit blijkt uit een onderzoek van Eurostat uit 2014 genaamd Het leven van vrouwen en mannen in Europa. Ter vergelijking, 26 % van de Nederlandse mannen eet dagelijks één tot vier porties groenten en fruit; dit percentage is 70% in België.
Bekijk nieuws
18 oktober 2017
Tamara de Weijer bij RTL Late Night
NAGF Ambassadeur Tamara de Weijer is vanavond te gast bij Humberto Tan in het programma RTL Late Night. Zij zal hier meer vertellen over diabetes en het belang van meer groenten en fruit eten. Vergeet vanavond dus niet te kijken, 22.30 bij RTL 4. 
Bekijk nieuws
5 oktober 2017
Trendwatchers voorspellen nog meer kansen groente en fruit
Groente als businessmodel heeft de toekomst. Dat stelt een vandaag verschenen artikel in de Elsevier 'In de greep van de groenterevolutie'.
Bekijk nieuws
3 oktober 2017
Veggipedia steeds vaker bezocht en uitgebreid met 100 nieuwe producten
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips, bewaaradviezen  en nog veel meer, is uitgebreid met 100 nieuwe producten. Veggipedia bevat nu bijna 390 verschillend groente- en fruitsoorten. Hiermee is Veggipedia.nl een uniek naslagwerk voor zowel professionals als consumenten.
Bekijk nieuws
28 september 2017
NAGF partner World Food Day
In 2017 is het NAGF partner van de World Food Day. Dit jaarlijkse evenement strijkt op 14 oktober neer in de Mauritskazerne in Ede. Hier kun je het verhaal achter je eten ontdekken in tientallen excursies, workshops, talkshows, films en een streekmarkt.
Bekijk nieuws
18 september 2017
Ga voor Kleur; eet een Elstar!
Vanaf zaterdag 16 september start een twee weken durende campagne voor de Hollandse Elstar door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in samenwerking met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).
Bekijk nieuws
14 september 2017
Landelijke appelplukdag 16 september 2017
In 35 boomgaarden kan iedereen deze zaterdag weer zelf appels komen plukken. En peren, want die zijn er natuurlijk ook.
Bekijk nieuws
24 augustus 2017
Basisscholieren krijgen 20 weken gratis schoolfruit
Samen met de klas schoolfruit eten is lekker, gezellig en gezond! Basisscholen kunnen zich vanaf 4 september aanmelden voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Scholen die meedoen ontvangen 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week gefinancierd door de EU. Er kunnen circa 2600 scholen deelnemen.
Bekijk nieuws
17 augustus 2017
Fruit is populair tussendoortje
Fruit is een populair tussendoortje onder de Nederlanders. Dit blijkt uit marktonderzoek van Multiscope. Maar liefst 48% van de respondenten gaf aan fruit te eten als tussendoortje. Ook gaf 37% van de respondenten aan dat het voor hen belangrijk is dat het tussendoortje gezond is.
Bekijk nieuws
28 juli 2017
Dalende trend groente- en fruitconsumptie gestabiliseerd
Ook heeft het RIVM het Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning voor 2018 gepubliceerd. In dit rapport zette het RIVM verschillende Voedselconsumptiepeilingen naast elkaar.
Bekijk nieuws
26 juli 2017
Ga voor Kleur in Fruitmasters Magazine
In de nieuwste editite van Fruitmasters Magazine wordt extra aandacht besteed aan Ga voor Kleur.
Bekijk nieuws
14 juli 2017
Initiatieven overzicht nu live
Nieuw op de website van het NAGF: een handig overzicht van bestaande initiatieven die als doel hebben de groente- en fruitconsumptie van de consument te verhogen.
Bekijk nieuws
10 juli 2017
Ga voor Kleur nu ook bij Coop
De plaats van groenten op het barbecue-menu is nog veelal bijgerecht. Het NAGF gaat samen met supermarktketen Coop deze zomer er voor zorgen dat groenten het hoofdgerecht worden.
Bekijk nieuws
15 juni 2017
Groenten met 'sexy' naam vaker gekozen
Uit recent onderzoek blijkt dat wanneer de naam van groentegerechten wordt opgeleukt, mensen sneller geneigd zijn deze te bestellen en er meer van te eten. Termen als  "suikervrij" zorgen juist voor een verminderde eetlust, zelfs als deze op exact dezelfde manier is bereid.
Bekijk nieuws
18 mei 2017
Ga voor Kleur op de radio
Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF, was onlangs te gast bij Omroep Wetering. Daar sprak zij over het effect van kleur op je bord en hoe je heel slim gezonder kan eten door bijvoorbeeld eens groenten en fruit te eten tijdens je lunch of  een vergadering.
Bekijk nieuws
10 mei 2017
'Ga voor Kleur' live
Op 10 mei is de actie Ga voor Kleur van start gegaan, een initiatief om de groente- en fruitconsumptie flink te verhogen. Meer groenten en fruit eten is goed voor onze gezondheid en draagt bij aan de verduurzaming van ons voedsel. Hoog tijd om gezonder te gaan eten, stelde staatssecretaris Van Dam tijdens de Voedseltop in januari.
Bekijk nieuws
26 april 2017
Albert Heijn komt met AH Groenteboost
We willen wel, maar redden gemiddeld net 127 gram per dag. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Hoe eet Nederland groente?’ dat Albert Heijn vandaag presenteert. Zij schieten te hulp met een nieuwe persoonlijke service via Facebook Messenger: de AH Groenteboost.
Bekijk nieuws
18 april 2017
Tamara de Weijer in culinair TV-programma
NAGF ambassadrice Tamara de Weijer zal binnenkort verschijnen in een aflevering van culinair TV-programma Nederland Proeft.
Bekijk nieuws
12 april 2017
NAGF en Alliantie Voedselonderwijs naar Den Haag voor voedselonderwijs en vergadergroenten
Het NAGF heeft gisteren samen met de Alliantie Voedselonderwijs alle 150 Kamerleden een tomatenbakje aangeboden om extra aandacht te vragen voor vergadergroenten en de noodzaak om voedselonderwijs een structurele plek te geven in het basisonderwijs.
Bekijk nieuws